Κλιματική κρίση και υπερθέρμανση του πλανήτη απειλούν τη γονιμότητα

Κλιματική κρίση και υπερθέρμανση του πλανήτη απειλούν τη γονιμότητα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, που οφείλεται κυρίως στις ανθρώπινες δραστηριότητες και την απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου, δεν απειλεί μόνο το περιβάλλον αλλά και την ανθρώπινη γονιμότητα, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα.

Η Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηρίζει την κλιματική κρίση ως «μία από τις πιο σημαντικές σύγχρονες απειλές της ανθρωπότητας» με άμεσες επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία.

Δραματική μείωση της ανδρικής γονιμότητας

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη «φαίνεται ότι ξεπερνά τα θερμικά όρια της γονιμότητας των ανδρών». 

Η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή σπέρματος, προκαλώντας μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων καθώς και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, όπως επισημαίνει η κ. Καλανταρίδου, στο ζωικό βασίλειο η έκπτωση της γονιμότητας λόγω θερμοκρασιακής αύξησης κληρονομείται στις επόμενες γενιές, θέτοντας σε κίνδυνο εξαφάνισης ολόκληρα είδη.

Επιπτώσεις και στη γυναικεία γονιμότητα

Η κλιματική αλλαγή δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε τη γυναικεία γονιμότητα. 

Η έκθεση σε θερμικό στρες και περιβαλλοντικούς ρύπους, που αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, συνδέεται με πρώιμη ήβη, διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας και προβλήματα στην κύηση.

«Η αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών αλλαγών είναι επιβεβλημένη», τονίζει η καθηγήτρια, προειδοποιώντας ότι οι ρυθμοί μείωσης των γεννήσεων γίνονται «ολοένα και πιο απειλητικοί».

Η μείωση της ανδρικής και γυναικείας γονιμότητας αποτελεί πλέον σημαντική αιτία της υπογεννητικότητας, καθιστώντας την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ζήτημα όχι μόνο περιβαλλοντικό αλλά και δημογραφικής επιβίωσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Επί της ουσίας η συζήτηση ΠτΔ - Έρχιουρμαν - Νέα συνάντηση τέλη Απριλίου

Κυπριακό: Επί της ουσίας η συζήτηση ΠτΔ - Έρχιουρμαν - Νέα συνάντηση τέλη Απριλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Τουφάν Έρχιουρμαν, συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου έως τα τέλη Απριλίου με σκοπό να προβούν σε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις, όπως ανακοίνωσαν τα ΗΕ μετά τη σημερινή τους συνάντηση στην κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Χασίμ Ντιάν, στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία. Πρόσθεσαν πως οι δυο ηγέτες χαιρέτισαν τη διαρκή δέσμευση και εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό και επανέλαβαν τη συνεχή ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν τις προσπάθειές του.

BEST OF TOTHEMAONLINE