Η αμερικανική Κυβέρνηση, από τις συνεχείς επικοινωνίες και διαβουλεύσεις που έχει με αξιωματούχους στην Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, εκτιμά ότι αυτή τη φορά η Άγκυρα επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, ανάφερε σήμερα στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του.
Ο κ. Κέρι, αναφερόμενος στο Κυπριακό, που ήταν το πρώτο θέμα που συζητήθηκε κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά, είπε ότι η Ουάσιγκτον μιλάει με όλους τους Τούρκους παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτό, και η εκτίμησή της είναι ότι «υπάρχει γνήσια βούληση για λύση του προβλήματος».
Επανέλαβε στον κ. Κοτζιά, αυτό που δήλωσε και την Πέμπτη στη Κύπρο, ότι μέσα στη γενικότερη αστάθεια στην Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, μια λύση του Κυπριακού τώρα θα έχει «έναν ισχυρό συμβολισμό ειρήνης και σταθερότητας».
Από τα όσα μετέφερε ο Τζον Κέρι στον Νίκο Κοτζιά σχετικά με τις συναντήσεις και συνομιλίες που είχε την Πέμπτη στη Κύπρο με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κατάλαβε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος πήρε πάρα πολύ αισιόδοξα μηνύματα. Μίλησε για «πολύ παραγωγικές επαφές», συμπληρώνοντας «και άριστο δείπνο».
Σημειώνεται, πάντως, ότι κατά την επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά την μακρά συνάντησή του στο ΥΠΕΞ, ο κ. Κέρι δεν αναφέρθηκε στο Κυπριακό, αρκούμενος στην εισαγωγική επισήμανση του Νίκου Κοτζιά ότι από την πορεία των διαπραγματεύσεων «εκπέμπονται κάποια μηνύματα αισιοδοξίας», ενώ καμία από τις δύο μόλις ερωτήσεις που επιτράπηκε να του υποβληθούν, μία από Έλληνα και μία από Αμερικανό δημοσιογράφο, δεν αφορούσε τις ενδοκοινοτικές διαπραγματεύσεις.
Μετά το πέρας των δηλώσεων των δύο ανδρών, το ΚΥΠΕ ρώτησε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος εάν πράγματι ο κ. Κέρι, από όσα πληροφορήθηκε και κατέγραψε κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, έχει ουσιαστικούς λόγους να είναι αισιόδοξος για λύση.
«Υπάρχουν λόγοι να είναι κανείς αισιόδοξος, αλλά και προσεκτικός», απάντησε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος κατά την επίσημη ενημέρωση επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδος ότι δεν μπορεί να υπάρχει κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να υπόκειται σε καθεστώς εγγυήσεων και στην ύπαρξη ξένων στρατευμάτων.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για το σύστημα ασφάλειας στην Κύπρο. Δηλαδή για το πώς, μετά από τη συμφωνία, θα μπορέσουν οι δύο πλευρές να ζήσουν με ασφάλεια και ειρήνη. «Δόθηκαν κάποια μηνύματα εκατέρωθεν», ανέφερε η ίδια πηγή, που δεν ήθελε ωστόσο να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ιδίως όσον αφορά το ερώτημα που ετέθη ως προς το εάν και κατά πόσο οι ΗΠΑ προσφέρονται να παίξουν έναν ρόλο στο θέμα της ασφάλειας.
Εκείνο, ακόμα, που προκύπτει από τη συνάντηση, σύμφωνα πάντα με έγκυρες πηγές, είναι ότι η Ουάσιγκτον «αναμένει από την Αθήνα», χωρίς να εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση με οποιοδήποτε τρόπο, να ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά να «προχωρήσει σταθερά προς τη λύση».
Στις λοιπές δηλώσεις του, ο Τζον Κέρι χαρακτήρισε «ανίκητες» τις σχέσεις Αμερικής-Ελλάδος, λέγοντας πως αποτελούν ένα καλό παράδειγμα του πως δύο χώρες μπορούν να ξεπερνούν κατά διαστήματα «τις καταιγίδες στις σχέσεις τους» και να παραμένουν ισχυροί σύμμαχοι.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στα ενεργειακά ζητήματα, χαιρετίζοντας τις συμφωνίες της Ελλάδας για τον αγωγό TAP και τον διασυνδετήριο αγωγό με τη Βουλγαρία.
Τα ενεργειακά προγράμματα, τόνισε ο κ. Κέρι, δημιουργούν νέες ευκαιρίες και για επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει τις αμερικανικές εταιρείες και θα τις ενθαρρύνει να επενδύσουν σε αυτά τα προγράμματα.
Για την κατάσταση στη Συρία, ανέφερε ότι η καλύτερη λύση είναι «να καταστρέψουμε την Daesh και να τερματίσουμε τον πόλεμο». Έπειτα, πρόσθεσε, θα είναι στο χέρι των Σύρων να αποφασίσουν πως θα κυβερνηθούν.
Σε ερώτηση εάν η Αμερική, όπως έκανε υποστηρίζοντας τη ρίψη του ρωσικού αεροπλάνου από την Τουρκία, αναγνωρίζει και στην Ελλάδα το δικαίωμα να υπερασπίζεται και το δικό της εναέριο χώρο, τον οποίο συστηματικά παραβιάζει η Άγκυρα, ο Αμερικανός αξιωματούχος περιορίστηκε να πει ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» και εξέφρασε την ελπίδα Ελλάδα και Τουρκία, «δύο πολύτιμοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», να λύσουν ειρηνικά και προς κοινό όφελος τις διαφορές τους.
Τέλος, αναφέρθηκε και στη σύντομη συνάντησή του το μεσημέρι με τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως εξέφρασε στον Έλληνα Πρωθυπουργό την εκτίμησή του για τον αγώνα που δίνει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, και τον διαβεβαίωσε ότι η Αμερική θα στηρίξει έμπρακτα την προσπάθεια της χώρας να κάνει μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις