Την εκτίμηση ότι η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Λευκωσίας γίνεται δυσκολότερη λόγω των αυξανόμενων πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών που εμπλέκονται στις πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία, εκφράζει το Μεσογειακό Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων (FSF-MED).
Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Αεροπορίας έχει καθιερωθεί από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) η 7η Δεκεμβρίου.
Σε γραπτή ανακοίνωσή του το Ιδρυμα «συγχαίρει όλους όσοι εμπλέκονται στον τομέα της ασφάλειας πτήσεων και των αερομεταφορών, που με τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση τους συμβάλλουν ουσιαστικά στην ασφάλεια των πτήσεων και την ανάπτυξη του τομέα των αερομεταφορών γενικότερα».
Το 2015, συνεχίζει η ανακοίνωση «πραγματοποιήθηκαν παγκόσμια 38 εκατομμύρια πτήσεις που μετέφεραν 3,3 δισεκατομμύρια άτομα, ενώ ποσοστό 80% των τουριστών και προϊόντων διακινούνται με αεροπλάνο. Γύρω στα 70 εκατομμύρια άτομα εργάζονται στις αερομεταφορές, ένας τομέας που συμβάλλει στο παγκόσμιο ΑΕΠ με ποσοστό 4,3%».
Σημειώνεται ωστόσο ότι «παρά τους εξαιρετικά μεγάλους αυτούς αριθμούς που αναμένεται να διπλασιαστούν τα επόμενα 20 χρόνια, ο αριθμός των αεροπορικών δυστυχημάτων παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και μειώνεται χρόνο με το χρόνο».
Το Μεσογειακό Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων «εκφράζει την ανησυχία του για τις δυνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια πτήσεων, από τις πολεμικές συγκρούσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, λόγω των επιχειρήσεων μεγάλου αριθμού πολεμικών αεροσκαφών στο ΦΙΡ της Συρίας και τα γειτονικά ΦΙΡ"".
Προστίθεται επίσης ότι «όπως και ο ICAO, το FSF-MED καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πολιτικών αεροσκαφών».
Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας συνεχίζει η ανακοίνωση «το FSF-MED συγχαίρει ιδιαίτερα τους Κύπριους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και όλο το προσωπικό του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, οι οποίοι επιτελούν με επιτυχία ένα πολύ δύσκολο έργο διατήρησης της ασφάλειας για τις 300,000 πτήσεις που χρησιμοποιούν το ΦΙΡ Λευκωσίας κάθε χρόνο».
Αναφέρεται ακόμα ότι «πέραν των προβλημάτων που δημιουργεί η άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας, όπως προβλέπεται από τις πρόνοιες της Συνθήκης του ICAO και τις παρεμβάσεις του παράνομου Κέντρου Ελέγχου της Τύμπου, η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στο ΦΙΡ Λευκωσίας γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω των αυξανόμενων πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών που εμπλέκονται στις πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις