ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βάζουν χέρι» και στο αγροτικό πετρέλαιο – Τέρμα το ειδικό καθεστώς απαλλαγής του φόρου

«Βάζουν χέρι» και στο αγροτικό πετρέλαιο – Τέρμα το ειδικό καθεστώς απαλλαγής του φόρου

Αλλάζει το καθεστώς για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες για γεωργικούς σκοπούς. Θα παραχωρείται κάλυψη μέρους του γεωργικού πετρελαίου κίνησης στα γεωργικά οχήματα.

Όπως δημοσιεύει τη Δευτέρα (07/12) η Εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η παραχώρηση αφορολόγητου χρωματισμένου πετρελαίου για γεωργικούς σκοπούς θα τερματιστεί σύντομα.

Συγκεκριμένα, στις 17 Νοεμβρίου 2015, με απόφαση του το Υπουργικό Συμβούλιο καταργούσε την πλήρη απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από επισήμανση της Κομισιόν ώστε να  συμμορφωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία επισημαίνεται πως από την 1η Ιουλίου 2014 επιβάλλεται στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για γεωργικούς σκοπούς ελάχιστος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης 2,1 σεντ το λίτρο.  

Άξιο αναφοράς είναι πως μετά από την απόφαση του  Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 23 Δεκεμβρίου 2014 που αφορά την έγκριση της Πρότασης του Υπουργείου Γεωργίας, το «Κόστος Πετρελαίου για Γεωργική Χρήση», θα παραχωρείται στους δικαιούχους χρήστες χρωματισμένου πετρελαίου για γεωργικούς σκοπούς. Το ποσό αυτό θα αντιστοιχείται με τη διαφορά του υφιστάμενου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης κίνησης 45 σεντ το λίτρο και του ελάχιστου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης που θα πρέπει να επιβάλλεται για γεωργικούς σκοπούς 2,1 σεντ το λίτρο.

Με άλλα λόγια, η ενίσχυση αυτή θα παραχωρείται για κάλυψη μέρους του γεωργικού πετρελαίου κίνησης στα οχήματα που χρησιμοποιούνται για γεωργικούς σκοπούς.

Η επιβολή νέας φορολογίας προβλέπει αύξηση των δημοσίων εσόδων €568 χιλ. ωστόσο, με την εφαρμογή του σχεδίου του υπουργείου Γεωργίας, τα δημόσια έσοδα επιβαρύνονται με το ποσό των €592 χιλ.

Επιμέλεια: Ι.Μ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Χωματερή» η Κύπρος: «Ενδεχομένως να υπάρχουν πέραν των 1000 παράνομων σκυβαλότοπων» - Τι δηλώνει ο Θεοπέμπτου στο «Τ»

Τερματισμός Απασχόλησης: Πόσο χρόνο προειδοποίησης οφείλει να δώσει ο εργοδότης;

Δημοτικό στον Κάμπο με μία μόνο μαθήτρια - Έκκληση σε σχολεία να επισκεφθούν τη μικρή Δήμητρα

Συνελήφθη 61χρονος ως ύποπτος για τον εμπρησμό τριών οχημάτων στη Λευκωσία

Κάποιος να… προστατεύσει τον Φειδία



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top