ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σιζόπουλος και Θεοχάρους: Στόχος μας να αποτρέψουμε μια κακή λύση του Κυπριακού

Σιζόπουλος και Θεοχάρους: Στόχος μας να αποτρέψουμε μια κακή λύση του Κυπριακού

Τον κοινό τους στόχο για ματαίωση μιας κακής λύσης του κυπριακού προβλήματος υπογράμμισαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και η επικεφαλής του Κινήματος “Αλληλεγγύη”, Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, ύστερα από συνάντησή τους στο πρωί στα γραφεία της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία.

Παράλληλα επεσήμαναν πως θα αγωνιστούν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η κ. Θεοχάρους ανέφερε πάντως, απαντώντας σε ερώτηση, πως δεν συζήτησαν για οποιαδήποτε συνεργασία τους σε εκλογές.

Η κ. Θεοχάρους είπε πως είχαν μια πολύτιμη ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Σιζόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε “παλιό φίλο και συναγωνιστή”. Ανέφερε πως αλληλοενημερώθηκαν και έδωσαν ο ένας στον άλλο πολύτιμες πληροφορίες από τους διαφορετικούς χώρους από όπου τους οποίους αντλούν πληροφόρηση και στους οποίους δραστηριοποιούνται, η ίδια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο κ. Σιζόπουλος από την κυπριακή πολιτική σκηνή.

`Εχουμε συμφωνήσει ότι είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε για να προκαλέσουμε εκείνη την ρήξη και την ανατροπή που θα παρεμποδίσει να επιβληθεί στο λαό μας μια κακή λύση του Κυπριακού προβλήματος η οποία ενδεχομένως να περάσει και από δημοψηφίσματα γιατί θα επικαλυφθεί με τη φενάκη του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα ζαχαρωθεί το χάπι”, σημείωσε.

Είπε πως “είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο ούτως ώστε η λύση να πληροί τις προδιαγραφές που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για κάθε Ευρωπαίο πολίτη για τα οποία είναι χρόνια που αγωνίζεται αυτός ο λαός και έχει κάνει τρομακτικές θυσίες”.

Μια τέτοια λύση θα την καλοδεκτούμε και θα την στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιτύχει. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη συζήτηση και από τη συνάντηση που είχα με τον κ. Σιζόπουλο, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως το πιο σημαντικό είναι ότι κατέληξαν στη διαπίστωση ότι “θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει μια δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, η οποία να διασφαλίζει τη φυσική και τη εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού” και την ίδια στιγμή θα κατοχυρώνει για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κύπρου τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους σε ολόκληρη την επικράτεια, χωρίς εκπτώσεις και ακρωτηριασμούς, καθώς επίσης και την πλήρη και σωστή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ώστε οι Κύπριοι πολίτες να το απολαμβάνουν, όπως όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Εάν και εφόσον μέσα από τις συζητήσεις η τελική κατάληξη δεν θα κατοχυρώνει και δεν θα διασφαλίζει αυτά τα δεδομένα, αλλά θα προωθείται μια λύση συνομοσπονδίας, μια λύση η οποία ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος της Τουρκίας εδώ δεκαετίες, στο πλαίσιο του τουρκικού επεκτατισμού, και την ίδια στιγμή θα δίνει στην Τουρκία κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο κηδεμονευτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του κυπριακού κράτους, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ματαιώσουμε αυτή τη λύση και αυτό το ενδεχόμενο”, είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Σε ερώτηση αν η συνάντηση ήταν απλά μια συνάντηση αλληλοενημέρωσης για το Κυπριακό ή υπάρχει και το ενδεχόμενο συνεργασίας είτε σε επερχόμενες εκλογές είτε σε μετέπειτα εκλογές, η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως “η συνεργασία η οποία μας απασχολεί αυτή τη στιγμή οφείλεται κυρίως στην αγωνία μας η οποία μας διακατέχει για το μέλλον του τόπου μας για επερχόμενες κατακλυσμιαίες εξελίξεις, οι οποίες μπορούν να επισυμβούν ανά πάσα στιγμή και σε απρόβλεπτο χρόνο”.

“Λαμβάνω πάρα πολύ σοβαρά υπόψη μου τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από το πιο επίσημο βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η λύση του Κυπριακού θα επέλθει το πρώτο εξάμηνο του 2016. Δεν είναι μια δήλωση την οποία μπορούμε να αγνοήσουμε, ούτε οι δηλώσεις των Τούρκων οφείλονται σε μπλόφες. Οι Τούρκοι μας λένε πάντα τις αλήθειες και μας λένε αυτό που πραγματικά συμβαίνει”, πρόσθεσε η κ. Θεοχάρους.

Γι’ αυτούς τους λόγους, σημείωσε, “η πολύ μεγάλη αγωνία που έχουμε, η έλλειψη πλήρους ενημέρωσης για το τι πραγματικά συμβαίνει στις συνομιλίες και οι αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες νομίζω ότι δεν επιτρέπουν σε κανένα σώφρονα πολίτη αυτού του τόπου να σκέφτεται τα πάρα πέρα χωρίς πρώτα να διασφαλιστεί ότι αυτό που θα γίνει πρώτο, θα αντιμετωπιστεί”.

“Αν είναι καλό να το καλοδεχτούμε, αν είναι κακό να το αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό το λόγο δεν θεωρήσαμε σκόπιμο να συζητήσουμε ούτε για εκλογές, ούτε για δημαρχιακές, ούτε για τίποτα”, κατέληξε η κ. Θεοχάρους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top