Το Κυπριακό είναι πιο κοντά στη λύση στην ιστορία των 50 χρόνων του, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ κατά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο στην ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη στην Άγκυρα.
Ο Κύπριος Επίτροπος ο οποίος βρίσκεται στην Άγκυρα για την προετοιμασία του World Humanitarean Summit (WHS) που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο, συναντήθηκε επίσης και με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου και τον Πρόεδρο του AFAD Οκτάι, ενώ συνεχίζει τις επαφές του.
Ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ είπε μακάρι την Άνοιξη να υπάρξει ένα σχέδιο το οποίo να μπορεί να υποβληθεί σε δημοψήφισμα.
Ανέφερε ότι το Κυπριακό έφτασε σε σημείο που μπορεί να λυθεί πιο εύκολα από το Συριακό, το Ουκρανικό και το Παλαιστινιακό και πως με τη λύση του Κυπριακού θα εμφανιστούν νέες πιο σημαντικές ευκαιρίες. Όπως είπε, η Τουρκία ελπίζει να υπάρξει σύντομα λύση.
Για την προσφυγική κρίση, ο κ. Μπόζκιρ υπενθύμισε ότι στην Τουρκία φιλοξενούνται πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, προσθέτοντας ότι οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν μια σημαντική προσφυγική κρίση. Ανέφερε ότι η Τουρκία διασφάλισε σημαντική βοήθεια στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας και από το 2015 είναι στην τέταρτη θέση διεθνώς των χωρών που προσέφεραν την μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια.
Για την απόφαση να δοθούν στην Τουρκία 3 δις ευρώ για την προσφυγική κρίση, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι μια βοήθεια που έγινε στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αρθούν τα προβλήματα εκπαίδευσης καθώς 700 χιλιάδες παιδιά προσφύγων στην Τουρκία είναι σε ηλικία που χρειάζονται εκπαίδευση.
Από την πλευρά του και ο κ. Στυλιανίδης επέστησε την προσοχή του στην εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών λέγοντας ότι το μεγαλύτερο όπλο είναι η εκπαίδευση.
Ο Κύπριος Επίτροπος ανέφερε ότι συζήτησε στην Άγκυρα τη συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση και την επερχόμενη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο.
"Για όλους εμάς, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Είναι μια τεράστια κρίση το τέλος της οποίας δεν είναι ακόμα ορατό στον ορίζοντα. Η κρίση αυτή δεν είναι περιφερειακή ή έστω ευρωπαϊκή, είναι παγκόσμια, έχει διεθνείς επιπτώσεις και απαιτεί μια παγκόσμια αντιμετώπιση. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης από μόνη της. Απαιτείται συλλογική δράση", είπε ο κ. Στυλιανίδης.
Επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι ένας παίκτης -κλειδί σε αυτές τις εξελίξεις, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει και εκτιμά πλήρως τη γενναιοδωρία του τουρκικού λαού και της τουρκικής κυβέρνησης να φιλοξενεί το μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων από τη Συρία. "Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκία. Υποστηρίζουμε τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για την αντιμετώπιση της εισροής προσφύγων στην Ευρώπη", ανέφερε.
Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η πρόσφατη έκτακτη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας έθεσε σε κίνηση τα πρακτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα ανανέωσε τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. "Η συνεργασία και ο συντονισμός ΕΕ-Τουρκίας είναι ουσιαστικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης. Το αποτέλεσμα αυτής της δράσης θα είναι επωφελές για όλους", ανέφερε.
Ο Κύπριος Επίτροπος είπε ότι η σοβαρότητα της προσφυγικής κρίσης προβάλλει ένα νέο διεθνές περιβάλλον, εντός του οποίου θα πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης. Πρόσθεσε ότι γι `αυτό και είναι σημαντικό να ενεργοποιηθούν όλοι οι συντελεστές και οι πολιτικοί ηγέτες στο ψηλότερο επίπεδο, επειδή κατά τη Σύνοδο θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι αυτή η Σύνοδος είναι μια ευκαιρία για όλους να σκεφτούν έξω από τα στερεότυπα. "Για να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο πως θα καταστεί το σύστημα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας πιο αποτελεσματικό. Αλλά και για να εξασφαλίσουμε μια ισχυρή πολιτική δέσμευση για την πρόληψη και την επίλυση των συγκρούσεων και να επικρατήσει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους χρειαζόμαστε πραγματική πολιτική δέσμευση. Με τους Τούρκους συνομιλητές μου συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού για να γίνει αυτό πραγματικότητα", είπε.
Τόνισε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η σύνοδος θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη η οποία είναι ένα συμβολικό μέρος, μια γέφυρα μεταξύ των ηπείρων, μεταξύ των πολιτισμών, μεταξύ των θρησκειών, μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. "Με την ολοκλήρωση της Συνόδου, η Κωνσταντινούπολη θα γίνει σύμβολο διαλόγου και σύμβολο συνεργασίας για την ανθρωπιστική βοήθεια", είπε ο κ. Στυλιανίδης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις