Συναγερμός για θανάτους από Χανταϊό: Υπάρχει ανησυχία στην Κύπρο; Τι αποκαλύπτει ο Βωνιάτης - Βίντεο

Συναγερμός για θανάτους από Χανταϊό: Υπάρχει ανησυχία στην Κύπρο; Τι αποκαλύπτει ο Βωνιάτης - Βίντεο

Για τον hantavirus, τον ιό που συνδέεται με τον θάνατο τριών ανθρώπων σε κρουαζιερόπλοιο στον Ατλαντικό Ωκεανό, μίλησε ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», δίνοντας σημαντικές διευκρινίσεις για τη φύση και τη μετάδοσή του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το περιστατικό αφορά ύποπτο ξέσπασμα του ιού, ο οποίος ανήκει σε ομάδα ιών που μεταδίδονται κυρίως από τρωκτικά. Η μόλυνση στον άνθρωπο προκύπτει συνήθως μέσω εισπνοής σωματιδίων από αποξηραμένα περιττώματα ή εκκρίσεις μολυσμένων τρωκτικών.

Όπως εξήγησε ο κ. Βωνιάτης, ο hantavirus μπορεί να προκαλέσει δύο επικίνδυνες μορφές ασθένειας, το Σύνδρομο Πνευμονικής Προσβολής (HPS)που προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και παρουσιάζει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, που φτάνει περίπου το 38% και τον Αιμορραγικό Πυρετός με Νεφρικό Σύνδρομο (HFRS) ο οποίος επηρεάζει κυρίως τα νεφρά και μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

 Καθησυχαστικός για την Κύπρο

Ο επιδημιολόγος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την Κύπρο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει υγειονομικός έλεγχος σε κάθε καράβι που έρχεται», προσθέτοντας ότι στη χώρα δεν έχει καταγραφεί ποτέ αντίστοιχο κρούσμα

Δείτε βίντεο:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Έντονες διαβουλεύσεις για την Προεδρία της Βουλής - Πώς θα γίνει η εκλογή

Έντονες διαβουλεύσεις για την Προεδρία της Βουλής - Πώς θα γίνει η εκλογή

Με την πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου η πρώτη Ολομέλεια της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου 2026

BEST OF TOTHEMAONLINE