ΥΓΕΙΑ

Αντικείμενα καθημερινής χρήσης που απειλούν την υγεία

Αντικείμενα καθημερινής χρήσης που απειλούν την υγεία

Πολλοί το έχουν ακούσει, αλλά ελάχιστοι δίνουν σημασία.

Γεγονός όμως, είναι ότι υπάρχουν στο σπίτι μας – και κυρίως στην κουζίνα – αντικείμενα καθημερινής χρήσης που θα μπορούσαν να απειλήσουν την υγεία μας, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται με πολύ συγκεκριμένους κανόνες. Το περιοδικό Reader’s Digest κατέγραψε τις έξι μεγαλύτερες απειλές για την υγεία μας και δίνει οδηγίες για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα συγκεκριμένα προϊόντα για να είναι άπαντες ασφαλείς.

Πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης

Τα πλαστικά μπουκάλια συσκευασίας θεωρούνται ασφαλή, αλλά όταν χρησιμοποιούνται μία μόνο φορά. Περιέχουν πολυαιθυλένιο και τερερφθαλάτη ή ΡΕΤ και πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μία αφορά γιατί πιάνουν βακτήρια. Ακόμη κι αν τα πλένετε με σαπούνι δεν μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιοι. Επαναλαμβανόμενο πλύσιμο ή ξέπλυμα του μπουκαλιού μπορεί να δημιουργήσει αλλοίωση της χημικής σύνθεσης του πλαστικού και τα καρκινογόνα στοιχεία να διαρρεύσουν στο νερό, το οποίο θα πιούμε. Το γεγονός του θανάτου ενός 12χρονου κοριτσιού από το Ντουμπάι, το οποίο χρησιμοποιούσε καθημερινά πηγαίνοντας στο σχολείο το ίδιο μπουκάλι για 16 μήνες, αποτελεί κατά τους επιστήμονες επιβεβαίωση των παραπάνω.

Αντικολλητικά τηγάνια όταν υπερθερμανθούν

Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο να υπερθερμαίνουμε τα αντικολλητικά τηγάνια ή να τα αφήνουμε πάνω στο μάτι χωρίς να τα έχουμε γεμίσει με κάτι. Ο κίνδυνος σε αυτή τη περίπτωση είναι διπλός. Αφενός καταστρέφονται, αφετέρου απελευθερώνουν υπερφθοριωμένους υδρογονάνθρακες με τη μορφή ατμών, οι οποίοι βάσει ερευνών είναι τοξικοί για το συκώτι και καρκινογόνοι. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, είναι να κοιτάξετε τις προδιαγραφές του τηγανιού σας και να δείτε ποιες είναι οι συνιστώμενες θερμοκρασίες.

Δοχεία νερού πολλαπλών χρήσεων

Τα γνωστά μπουκάλια νερού πολλαπλών χρήσεων που έχουν οι αθλητές, αλλά και τα παιδιά για το σχολείο: πολλά από αυτά τα ελκυστικά, χρωματιστά, πολλών χρήσεων δοχεία νερού είναι κατασκευασμένα από πολυκαρμπονικό πλαστικό. Αυτό αναγνωρίζεται από τον αριθμό ανακύκλωσης 7, που είναι τυπωμένος στο κάτω μέρος του μπουκαλιού. Συχνά, μπορεί να υπάρχουν τα γράμματα PC κάτω από το σύμβολο της ανακύκλωσης. Τα πολυκαρμπονικά πλαστικά περιέχουν μπισφαινόλη Α (BPΑ), χημικό που είναι πιθανόν να συνδέεται με διάφορους τύπους καρκίνου (μαστού και προστάτη) και με διαταραχές στην ανάπτυξη των παιδιών.

Τι μπορείτε να κάνετε: Στραφείτε καλύτερα στα ανοξείδωτα μπουκάλια. Αν οπωσδήποτε πρέπει να χρησιμοποιήσετε πλαστικά δοχεία, επιλέξτε τα δοχεία με αριθμό ανακύκλωσης 1, 2, 4 και 5. Αποφύγετε τα 3, 6 και 7. Ιδιαίτερα ο αριθμός 3 πρέπει να αποφεύγεται, καθώς αυτός είναι το σύμβολο για το PVC πλαστικό. Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το PVC για την αποθήκευση νερού και τροφής.

Παλιά και φθαρμένα μαγειρικά σκεύη

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, έρευνες σχετίζουν το αλουμίνιο με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αν και επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί. Καλό θα ήταν πάντως, να μην υπάρχουν παλιά και φθαρμένα σκεύη αλουμινίου στην κουζίνα, καθώς το αλουμίνιο θα μπορούσε να διαρρεύσει στο φαγητό. Εάν δεν μπορείτε ακόμη να αλλάξετε τα μαγειρικά σας σκεύη, τουλάχιστον αποφύγετε να μαγειρεύετε σε αυτά φυλλώδη λαχανικά ή ντομάτες, που έχουν την τάση να απορροφούν πιο εύκολα το αλουμίνιο.

Μαλακά πλαστικά παιχνίδια ή κουρτίνες μπάνιου

Κουρτίνες μπάνιου, πλαστικά έπιπλα ακόμη και ορισμένα πλαστικά παιχνίδια κατασκευάζονται από το γνωστό PVC, που συχνά περιέχει φθαλικά άλατα. Θα πρέπει να εξετάζετε εάν έχουν αριθμό ανακύκλωσης 3. Η παραγωγή και η απόρριψη του PVC έχουν συνδεθεί με καρκινογενέσεις και διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος. Επίσης, τα έντονα χρώματα σε ορισμένα από αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα. Ο μόλυβδος θεωρείται τοξικός για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών.

Η ΕΕ έχει αποφασίσει από το 1999 την προσωρινή απαγόρευση των πλαστικών παιχνιδιών που περιέχουν φθαλικά άλατα. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο καθεστώς για όλες τις χώρες. Περιορίστε τα φθαλικά, πετώντας στα σκουπίδια την κουρτίνα του μπάνιου που είναι κατασκευασμένη από βινίλιο (PVC), τα μαλακά πλαστικά παιχνίδια, τα πλαστικά δάπεδα από βινίλιο και τα αποσμητικά χώρων.

Φούρνος μικροκυμάτων

Είναι ίσως η πιο αμφιλεγόμενη οικιακή συσκευή. Έχουν γραφτεί πολλά και έχουν γίνει αμέτρητες έρευνες για τις επιπτώσεις του φούρνου μικροκυμάτων στην υγεία. Παρόλα αυτά, έχει γίνει αναπόσπαστο εργαλείο της καθημερινότητάς μας. Οι επικριτές των φούρνων μικροκυμάτων αναφέρουν σειρά κινδύνων, όπως την καταστροφή του DNA των τροφίμων, το ενδεχόμενο διαρροής ακτινοβολίας, τον ανομοιόμορφο τρόπο ψησίματος που δημιουργεί και τον κίνδυνο εγκαύματος, αλλά και τον κίνδυνο δημιουργίας καρκίνου. Οι μελέτες, πάντως, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα μικρής ισχύος μικροκύματα δεν προκαλούν καρκίνο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες χρήσης:

1. Μη στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπροστά στο φούρνο την ώρα λειτουργίας του. Kρατήστε μια απόσταση γύρω στο 0,5-1 μέτρο από αυτόν, όταν τον θέτετε σε λειτουργία.

2. Aκολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή. Kάθε μοντέλο απαιτεί το δικό του χειρισμό.

3. Προσοχή στα σκεύη που χρησιμοποιείτε! Αποφύγετε τα αλουμινένια και γενικά τα μεταλλικά, μερικά κεραμικά και όσα πλαστικά δεν ενδείκνυνται για τους φούρνους μικροκυμάτων. Σκεύη από τα υλικά αυτά δεν είναι ανθεκτικά στην ακτινοβόληση με μικροκύματα, οπότε ενδέχεται να λιώσουν και να προσθέσουν στο φαγητό επικίνδυνες χημικές ουσίες.

4. Όταν χρησιμοποιείτε ειδικά πλαστικά καλύμματα, να αφήνετε κενό μεταξύ φαγητού και σκεπάσματος, ώστε να φεύγει ο ατμός. Aν ο ατμός παραμείνει μέσα, θα αυξηθεί η πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε εκτόνωση ή και εκτίναξη.

5. Προσοχή! Mην κρατάτε τρόφιμο που μόλις ξεπαγώσατε στο φούρνο μικροκυμάτων, για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα. Mαγειρέψτε το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και το ψάρι αμέσως μετά την απόψυξη τους, γιατί ορισμένα σημεία τους είναι πιθανό να έχουν αρχίσει να ψήνονται ήδη κατά τη διάρκεια του ξεπαγώματος.

6. Οποιοδήποτε υπόλειμμα φαγητού μέσα στο φούρνο μπορεί να μην επιτρέπει το σωστό κλείσιμο (σφράγισμα) της πόρτας και πιθανόν να οδηγήσει σε διαρροή μικροκυμάτων. Γι’ αυτό, πλένετε συχνά το φούρνο σας εσωτερικά και εξωτερικά με νερό και ένα ήπιο απορρυπαντικό (π.χ. απορρυπαντικό πιάτων). Αποφύγετε σκληρά σφουγγάρια και σύρματα. οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι μια κλειστή κοιλότητα με επιφάνειες που ανακλούν τα μικροκύματα. Κάθε γρατσουνιά στο εσωτερικό τους μπορεί να οδηγήσει σε διάχυση των μικροκυμάτων, που προκαλεί ατέλειες στο ομοιόμορφο ψήσιμο.

7. Τα αυγά με το τσόφλι τους δεν πρέπει να ψήνονται στο φούρνο μικροκυμάτων. O ατμός που δημιουργείται στο εσωτερικό μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο του κελύφους.

8. Αν και τα παιδιά είναι σε θέση να χειρίζονται τους φούρνους μικροκυμάτων από την ηλικία των 7 ετών, μην τα αφήνετε ποτέ χωρίς την επίβλεψη ενός ενηλίκου. Είναι προτιμότερο να μη βγάζουν τα ίδια το σκεύος από το φούρνο, προκειμένου να αποφευχθούν μικροατυχήματα από εγκαύματα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Μαγδεμβούργο: Ο δράστης της επίθεσης είχε διατυπώσει απειλές κάτω από ανάρτηση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών

• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους

• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά

• Χριστούγεννα: Τα 10 μέρη του πλανήτη που «μυρίζουν» καλοκαίρι - Άγιος Βασίλης με…σορτς και beach-bars με λαμπιόνια

• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top