ΥΓΕΙΑ

Πρώτη απεργία εδώ και 40 χρόνια για τους γιατρούς χωρίς ειδικότητα στην Αγγλία

Πρώτη απεργία εδώ και 40 χρόνια για τους γιατρούς χωρίς ειδικότητα στην Αγγλία

Στην πρώτη 24ωρη απεργία από το 1975 κατέρχονται στην Αγγλία από τις 8 το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα περίπου 38.000 γιατροί που δεν έχουν λάβει ειδικότητα. Διαμαρτύρονται για τις αλλαγές που θέλει να εισαγάγει η κυβέρνηση στις συμβάσεις τους.

Αν και το Υπουργείο Υγείας προτείνει αύξηση 11% στο βασικό μισθό των γιατρών χωρίς ειδικότητα, οι γιατροί τονίζουν ότι παράλληλα μειώνεται ο αριθμός των ωρών που θεωρούνται «αντικοινωνικές ώρες εργασίας» (σ.σ.: από τις 10 τη νύχτα αντί για τις 7 το βράδυ τις καθημερινές σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση και τα Σάββατα από τις 7μμ και μετά αντί για όλη την ημέρα) .

Οι γιατροί που απεργούν είναι μέλη της συντεχνίας BMA (British Medical Association) και αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα των συνολικά 55.000 γιατρών χωρίς ειδικότητα (‘junior doctors’) στην Αγγλία.

Προειδοποιούν ότι με την επέκταση των ωρών εργασίας τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα θα αποτελούν οι ίδιοι κίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η παροχή περίθαλψης από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας NHS θα αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των ασθενών. Το αρμόδιο υπουργείο προσθέτει ότι τουλάχιστον τρεις στους τέσσερις γιατρούς χωρίς ειδικότητα θα αμείβονται καλύτερα με τους όρους της προτεινόμενης σύμβασης.

Δημοσκόπηση της Ipsos MORI έδειξε ότι το 66% των πολιτών υποστηρίζει σε αυτή τη διαμάχη τους γιατρούς, αν και εκπρόσωπός τους παραδέχθηκε ότι η απεργία εγκυμονεί κινδύνους για ζωές ασθενών. Περίπου 4.000 επεμβάσεις αναβλήθηκαν, ενώ έχουν ακυρωθεί χιλιάδες άλλα ιατρικά ραντεβού ρουτίνας.

Ο Πρωθυπουργός Κάμερον προειδοποίησε ότι η απεργιακή κινητοποίηση θα δημιουργήσει δυσκολίες για τους ασθενείς, αν όχι κάτι χειρότερο, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν υποστήριξε με τοποθέτησή του τους απεργούς γιατρούς.

Μεγάλη συγκέντρωση των απεργών έχει προγραμματιστεί στο Λονδίνο και εκατοντάδες άλλες πικετοφορίες σε διάφορες περιοχές της Αγγλίας. Νέες απεργίες έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου.

Στα νοσοκομεία λειτουργεί προσωπικό ασφαλείας για αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. Ένταση έχει προκαλέσει η απόφαση του Ιατρικού Διευθυντή του NHS να δώσει το ελεύθερο στα νοσοκομεία να διατάξουν τους απεργούς να επιστρέψουν στις θέσεις τους σε περίπτωση πολύ σοβαρών περιστατικών, κάτι που συνέβη λίγο μετά την έναρξη της απεργίας σε νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε αποστολή για γερά νεύρα η Ολγκίν - «Όχι» Τατάρ σε τριμερή - Εν αναμονή της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν

Σε αποστολή για γερά νεύρα η Ολγκίν - «Όχι» Τατάρ σε τριμερή - Εν αναμονή της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν

Χωρίς να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν ολοκλήρωσε την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια με τον Ερσίν Τατάρ, στα κατεχόμενα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top