Mπορεί να διακυβεύεται η ίδια η επιβίωση της Συνθήκης του Σένγκεν, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, για τον απολογισμό της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από το Λουξεμβούργο, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού της χώρας Σαβιέ Μπετέλ.
Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως η Λουξεμβουργιανή Προεδρία της ΕΕ ήταν πετυχημένη και "αποδείχθηκε αντάξια των προσδοκιών μας". Επεσήμανε πως οι συνθήκες κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Λουξεμβούργου ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς. Αναφέρθηκε για παράδειγμα στο θέμα της μετανάστευσης, στο οποίο, όπως σημείωσε, κάποιες φορές οι απόψεις που καταγράφονται στους κόλπους της ΕΕ είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Επεσήμανε πως κατά τη Λουξεμβουργιανή Προεδρία υπήρξε συμφωνία στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων, καθώς και χρήσιμη συνεργασία με τους Αφρικανούς εταίρους της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως με τις εξελίξεις που σημειώνονται σε ό,τι αφορά το θέμα των προσφύγων μπορεί να διακυβεύεται η ίδια η επιβίωση της Συνθήκης του Σένγκεν, και επεσήμανε την ανάγκη μη εφησυχασμού και λήψης περαιτέρω μέτρων για χειρισμό του όλου ζητήματος με την κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τη δημιουργία ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής.
Αναφέρθηκε επίσης στον καθοδηγητικό ρόλο της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας στην επίτευξη της συμφωνίας στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπετέλ είπε πως έγκριση τριάντα έξι νομοθετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους τελευταίους έξι μήνες έχει δείξει την ικανότητα της ΕΕ για δράση, παρόλο που σε άλλες περιπτώσεις αυτή ενήργησε με πολύ αργούς ρυθμούς, όπως σε ό,τι αφορά τους μετανάστες.
Ο κ. Μπετέλ έκανε έκκληση για περισσότερη πολιτική, και όχι μόνο νομική αλληλεγγύη, μεταξύ των κρατών μελών. Αναφερόμενος στις προκλήσεις για την Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τόνισε την ανάγκη για ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, για σεβασμό στους κανονισμούς του Σένγκεν και διασφάλιση του ότι όλα τα κράτη μέλη παίζουν το δικό τους ρόλο στην μετεγκατάσταση των προσφύγων. Επεσήμανε πως "πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε το κύμα μεταναστών ουσιαστικά".
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκφράστηκαν τόσο εγκωμιαστικά όσο και επικριτικά σχόλια από Ευρωβουλευτές. Απαντώντας στις επισημάνσεις Ελλήνων Ευρωβουλευτών, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ανέφερε πως η Ελλάδα δεν αφέθηκε μόνη της στο ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης επεσήμανε σε παρέμβασή του πως τους τελευταίους μήνες έχουμε δει την επιμονή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην εφαρμόζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία, να συνεχίζει την κατοχή της Κύπρου, καθώς και τις επιθέσεις κατά των ίδιων των Τούρκων. Διερωτήθηκε αν οι πολιτικές της ΕΕ απέναντι στον κ. Ερντογάν κατά τους τελευταίους μήνες ήταν αποτελεσματικές και εάν βασίζονται στις αρχές και στην ηθική της ΕΕ.
Στο μεταξύ η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσει την Τρίτη το απόγευμα την κατάσταση του κράτους δικαίου και τους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου στην Πολωνία. Κατά την έναρξη της συζήτησης σε δηλώσεις θα προβεί ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς εκπροσωπώντας την προεδρία του Συμβουλίου, ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερσμανς και η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ντύθηκε στα λευκά το Τρόοδος: Μαγευτικές εικόνες από τα πρώτα χιόνια - Δείτε βίντεο
• Καταγγελία βόμβα στην Βουλή από Κέττηρο: «Ο υπόκοσμος διαχειρίζεται τ/κ περιουσίες» - Βίντεο
• Πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στη Λευκωσία: Εκκενώθηκε πολυκατοικία - Zημιές και σε δεύτερο όχημα
• Συναγερμός στις Αρχές μετά από πυρκαγιά σε κατοικία - Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις