Αναλαμβάνει και επίσημα την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ολλανδία. Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο οι Ευρωβουλευτές συζήτησαν για τις προτεραιότητες της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Μάρκ Ρούτε.
Ανταπόκριση από Στρασβούργο Χριστιάνα Τσαγγάρη
Η ολλανδική προεδρία βασίζει τις προτεραιότητες της σε τρεις αρχές: "μία Ένωση που εστιάζει στα ουσιώδη, μία Ένωση που δημιουργεί καινοτόμα ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και μία Ένωση που συνδέεται με την κοινωνία". Θέλει να επιτύχει αποτελέσματα στους τομείς της μετανάστευσης και της διεθνούς ασφάλειας, της καινοτομίας και της απασχόλησης, της υγιούς δημοσιονομικής πολιτικής και της επίτευξης μίας ισχυρής ευρωζώνης, καθώς και της υιοθέτησης μίας μελλοντικής πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια.
Ο Πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε μιλώντας την Τετάρτη(20/1) ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, ανέφερε "η Ολλανδική Προεδρία έχει να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό, την οικονομική κρίση και την ανεργία. Κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν από μία και μόνο χώρα." Είπε, επίσης ότι "θα εργαστούμε σκληρά για να πετύχουμε. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε πιο κοντά στις καθημερινές απλές ανάγκες των πολιτών. Η Ολλανδία προετοιμάστηκε πολύ σκληρά για την προεδρία. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέους στόχους, αλλά αποτελέσματα."
Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης
Για το μεταναστευτικό και τη συνεχιζόμενη ροή των προσφύγων στην ΕΕ ο κύριος Ρούτε τόνισε ότι "είναι καθοριστικής σημασίας να εφαρμοστούν οι συμφωνίες , τις οποίες υπέγραψε πέρσι η ΕΕ με την Τουρκία."
"Πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό πιο σαφής το θέμα της υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων και αυτό ισχύει κυρίως για την Ελλάδα, για να μπορούν τα κράτη να διαδραματίσουν ρόλο. Χρειαζόμαστε το κοινό αίσθημα ανάληψης ευθυνών. Πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων τις επόμενες 6-8 εβδομάδες.", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας.
Καινοτομία, οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Σε ότι αφορά την οικονομία ο Ρούτε είπε ότι "την οικονομική κρίση πρέπει να τη ξεχάσουμε γιατί η οικονομία ανακάμπτει. Είναι απαράδεκτο που ένας στους δέκα Ευρωπαίους είναι άνεργος. Με την καινοτόμα ανάπτυξη θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας"
"Οφείλουμε να αδράξουμε τις ευκαιρίες της εσωτερικής αγοράς. Η Ολλανδία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αποτελεσματικότητα και για να διασφαλίσει ότι η EE πρέπει να εστιάσει σε καθοριστικούς τομείς, όπως το προσφυγικό και η κοινή αγορά. Να στοχεύσουμε, να περιορίσουμε τους κανόνες που περιορίζουν την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και επιχειρήσεων. Υπάρχουν τομείς που η ΕΕ πρέπει να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω και άλλοι τομείς που πρέπει να ενισχυθεί. Πρέπει να διεκδικήσουμε μια δίκαιη κοινή αγορά και την αγορά παροχής υπηρεσιών. Πρέπει να διευκολύνουμε τις αγορές πρέπει να προωθηθεί η κοινή αγορά.", πρόσθεσε.
"Πρώτος στόχος μας είναι να έχουμε μία καλή Προεδρία και να διασφαλίσουμε ότι και τα 28 κράτη θα διαδραματίζουν ρόλο. Η Ολλανδία προσβλέπει στη συνεργασία για να επιλύσει τα προβλήματα της ΕΕ. Έχουμε δουλειά μπροστά μας", κατέληξε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν - Κλόντ Γιούνκερ, στη τοποθέτηση του είπε ότι η Κομισιόν είναι απόλυτα σύμφωνη με τις προτεραιότητες της Ολλανδικής Προεδρίας και ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση.
Γιούνκερ: "Ανακάμπτει η οικονομία"
Απευθυνόμενος στον Ολλανδό Πρωθυπουργό είπε ότι "αναλαμβάνετε την προεδρεία σε μια στιγμή κατά την οποία η οικονομία ανακάμπτει."
Πρόσθεσε επίσης ότι "θα μειωθεί ελαφρώς η ανεργία, παρόλο που ο αριθμός των ανέργων είναι υψηλός. Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνάμεις που προωθούν την ανάπτυξη, για αυτό φτιάξαμε το Eυρωπαϊκό Σχέδιο Επενδύσεων. Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί 50 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις και πάνω από 80 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις επωφελούνται από το σχέδιο."
"Η προσφυγική κρίση μας απασχολεί ιδιαίτερα. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας, ώστε οι αποφάσεις να εφαρμοστούν. Το ίδιο ισχύει και στο κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία. Πρέπει να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες, "συνέχισε.
Όσο αφορά την Συνθήκη Σέγκεν, ο κύριος Γιούνκερ επανέλαβε ότι απειλείται. Είπε χαρακτηριστικά ότι " βλέπουμε με ελαφρά τη καρδία, να κλείνουν τα σύνορα της ΕΕ ένα ένα, και όταν κλείσουν όλα θα δούμε ότι το κόστος θα είναι τεράστιο. Διακινούνται εκατομμύρια άνθρωποι στα σύνορα. Το κόστος για το κλείσιμο των συνόρων, επηρεάζει την εσωτερική αγορά. Όταν πληγεί θα αρχίσουμε να σκαφτόμαστε αν χρειαζόμαστε ενιαίο νόμισμα, ή ελεύθερη διακίνηση. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη ζώνη Σέγκεν θα πρέπει να έχουμε ένα σύστημα έλεγχου των συνόρων και των ακτών."
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις