ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονες ανησυχίες εξέφρασαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό τα ελληνικά κόμματα

Έντονες ανησυχίες εξέφρασαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό τα ελληνικά κόμματα

Την ανησυχία τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό διατύπωσαν τα ελληνικά κοινοβουλευτικά κόμμα κατά τις χωριστές συναντήσεις που πραγματοποίησαν με το Πρόεδρο της Βουλής Γιάννακη Ομήρου, δηλώνοντας ταυτόχρονα την στήριξη τους στην προσπάθεια επίτευξης μια λύσης βιώσιμης και λειτουργικής, που θα διασφαλίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των Κυπρίων και που θα αίρει τις εγγυήσεις.

Ο κ. Ομήρου συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης διαδοχικά με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων στη Βουλή των Ελλήνων, στους οποίους επανέλαβε τη θέση ότι η υπεραισιοδοξία που καλλιεργείται στο Κυπριακό , δυνατό να αποβεί `φρούδα`, και ότι οι κύκλοι που τη διατυπώνουν πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία, ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία της και να συναινέσει σε λύση στην βάση αρχών, η οποία να σέβεται το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και να αίρει τις αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Συζητήθηκε επίσης η οικονομική κατάσταση σε Κύπρο και Ελλάδα και η ανάλγητη όπως ο κ. Ομήρου τη χαρακτήρισε στάση των Ευρωπαίων, τόσο προς την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.

Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε στους συνομιλητές την ανάγκη για επίτευξη πραγματικά βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση αρχών.

Ο κ. Ομήρου επανέλαβε ότι πολλά λέγονται και γράφονται για προοπτική σύντομης λύσης και ότι επίκεινται δημοψηφίσματα, διευκρινίζοντας ότι ο κυπριακός ελληνισμός επιθυμεί το συντομότερο λύση- όπως την επιθυμούσε από την επομένη της τουρκικής εισβολής- ωστόσο ουδέποτε δεν θα αποδεχτεί λύση η οποία δεν θα μπορεί να αντέξει στο χρόνο.

Συνέστησε ότι αντί δηλώσεων, οι συγκεκριμένοι κύκλοι πρέπει να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας για να την πείσουν να συμβάλει σε κοινά αποδεκτή λύση , στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Επισήμαινε ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουστάφα Ακντζί λόγω της μετριοπαθούς του στάσης, δημιούργησε προσδοκίες, ωστόσο παρουσιάζεται με θέσεις, οι όποιες δεν προοιωνίζονται την επίτευξη λύσης που να είναι αποδεκτή από την ε/κ πλευρά.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι κατά την κρίσιμη ώρα των κυπριακών εξελίξεων , χρειάζεται να επαναβεβαιώσουμε θέσεις και αρχές.

Σε ό,τι αφορά την κυπριακή οικονομία, ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι η Κύπρος βγαίνει από το μνημόνια,  η ανεργία είναι πρωτοφανής και τα κόκκινα δάνεια είναι ωρολογιακή βόμβα για την κυπριακή οικονομία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ακόμα ότι η ΕΕ συμπεριφέρθηκε κατά τρόπο ανάλγητο, σημειώνοντας ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους, `είναι να διασφαλίσουν το λαβείν τους`.

Στις συναντήσεις ο κ. Ομήρου διατύπωσε τη θέση ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση προς την Ελλάδα και λόγω του γεγονότος ότι διαχειρίζεται κύματα προσφύγων και σημείωσε ότι η αναλγησία που επεδείχθη δεν είναι το χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών επί των οποίων οικοδομήθηκε η Ένωση.

 

Συνάντηση με ΓΓ ΚΚΕ

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωση μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συζήτησε με τον Πρόεδρο της Βουλής την τουρκική αδιαλλαξία και το γεγονός ότι η η πολιτική άλλων δυνάμεων στο Κυπριακό, το οδηγούν σε πολύ δύσκολη εξέλιξη.

Εξέφρασε ανησυχία για την πορεία της διαπραγμάτευσης ιδιαίτερα για το ζήτημα των δύο συνιστώντων κρατών και ανέφερε ότι δεν πρέπει να πάει στις καλένδες η ουσιαστική και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.

Βεβαίωσε ταυτόχρονα ότι "εξακολουθούμε να παλεύουμε για μια Κύπρο ενιαία κυρίαρχη, ανεξάρτητη με μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια χωρίς ξένους στρατούς και ξένους προστάτες, χωρίς εγγυητές, ελεύθερη και κυρίαρχη με το λαό κυρίαρχο στον τόπο του για μια κοινή πατρίδα Ε/κ και Τ/κ".

Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο κυπριακό λαό.

Ο κ. Κουτσούμπας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τα δεινά που βιώνει ο λαός της Ελλάδας με το τρίτο μνημόνιο και την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων και κάλεσε τον ελληνικό λαό σε αντίσταση, ώστε με την αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών λαών να μπορέσει να αναπτύξει τους αγώνες του, ώστε να μην περάσουν βάρβαρα μέτρα και να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, για το λαό της Ελλάδας, για το λαό της Κύπρου και για τους λαούς της Ευρώπης.

 

Συνάντηση με τον Βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη

Ο Βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης επιβεβαιώνοντας τη στήριξη του κόμματος του στην προσπάθεια που γίνεται για επίτευξη λύση στη βάση αρχών, η οποία θα σέβεται το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, ανέφερε ότι η κυπριακή ηγεσία ανοίγει τους δρόμους και η Ελλάδα υποστηρίζει.

Ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Βουλής για τις θέσεις του κόμματος του σε ό,τι αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι σαν ορθολογικά σκεπτόμενοι Ευρωπαίοι πολίτες,πρέπει να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα της οικονομία είναι συνέπεια διαχρονικών λαθών και χρόνιων ανεπίλητων προβλημάτων.

Η Ελλάδα ως μεγάλος ασθενής στην οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία βιώνει, τα προβλήματα, που οφείλονται στις πελατειακές σχέσεις, τον άφρονα καταναλωτισμό.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα για χρόνια αρνήθηκε να κάνει μεταρρυθμίσεις και τώρα καταβάλλει το τίμημα και εξέφρασε τη θέση ότι για να αντιμετωπιστεί η κρίση πρέπει να να δημιουργηθούν οι συνθήκες δημιουργίας πλούτου.

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ανέφερε ότι το ζήτημα της Κύπρου μας ενδιαφέρει και θα ασκήσουμε κάθε πίεση ώστε να υπάρξει εξέλιξη, η οποία δεν θα είναι `μπαλωματική`.

Πρόσθεσε ότι οι λύσεις θα πρέπει να είναι αληθινές και να σέβονται το διεθνές δίκαιο, ενώ διατύπωσε τη θέση ότι το Κυπριακό άρχισε να διολισθαίνει "όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκατέλειπε τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και τα έθετε στο ψυγείο".

Έγιναν πάρα πολλά λάθη και το ένα προστίθετο στο άλλο, γεγονός που επέτρεπε στην Τουρκία που συμπεριφέρεται ως ταραχοποιός στην περιοχή να εφαρμόζει τις πολιτικές ενίσχυσης των συμφερόντων της αγνοώντας το διεθνές δίκαιο.

Χρειάζεται προσοχή, πρόσθεσε αναφέροντας πως η θέση η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται

μας αρέσει, όμως οφείλουμε να επαγρυπνούμε ώστε η Τουρκία να μην θέσει τους Ε/κ στη γωνία ώστε να αποδεχθούν μια λύση χάρην της λύσης.

Πρέπει να λυθεί το θέμα, των εποίκων, ανέφερε συστήνοντας ότι πρέπει να προσέξουμε το θέμα των αποζημιώσεων επειδή η Τουρκία θα υποσχεθεί και δεν θα τηρήσει.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι ο στρατός κατοχής και οι έποικοι πρέπει να απομακρυνθούν από το νησί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top