Για τις βασικές θέσεις της ΕΔΕΚ σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες αλλά και τους σοβαρούς, κατά τον ίδιο, κινδύνους που ελλοχεύουν από κινήσεις τακτικής που ενδέχεται να πραγματοποιήσει η Άγκυρα, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Οι δύο τους συναντήθηκαν την Δευτέρα (25/01) στη Βουλή στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε λόγο για μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις βασικές θέσεις της ΕΔΕΚ αναφορικά με την πορεία των συνομιλιών και «για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν από κινήσεις τακτικής που ενδεχομένως να πραγματοποιήσει η Τουρκία για σκοπούς εντυπώσεων αλλά και για να πετύχει ένα περιεχόμενο λύσης στο Κυπριακό που να διασφαλίζει τον άμεσο ή έμμεσο κηδεμονευτικό ρόλο που θέλει να ασκεί στη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο κ. Σιζόπουλος εξήγησε ότι οι δύο κινήσεις που η ΕΔΕΚ κρίνει ως άκρως επικίνδυνες αφορούν, η πρώτη το κεφάλαιο εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και η δεύτερη το ενδεχόμενο άμεσης απόδοσης της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου σε περίπτωση θετικής τοποθέτησης σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ότι στον 21ο αιώνα οποιουδήποτε είδους εγγυήσεις που να αφορούν το είδος του πολιτεύματος είναι αχρείαστες, δεδομένου ότι διασφαλίζονται από τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ, αν και εφόσον κατοχυρωθούν τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς ακρωτηριασμούς.
«Οι εγγυήσεις θα απαιτηθούν μόνο αν θα έχουμε σοβαρές παρεκκλίσεις σε αυτά τα δικαιώματα», είπε και πρόσθεσε πως «η Τουρκία αν και εφόσον κατορθώσει να εξασφαλίσει από το περιεχόμενο της λύσης τέτοιες αρμοδιότητες στο συντιστών τ/κ τμήμα για να ελέγχει τη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αποποιηθεί αυτών των δικαιωμάτων και εκεί είναι που θα παρουσιαστεί ότι πετύχαμε το ακατόρθωτο, να κάψουμε την τουρκική αδιαλλαξία και να πετύχουμε μια λύση χωρίς εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα, τα οποία όμως θα κατοχυρώνονται δια της άλλης οδού, διαμέσου των αρμοδιοτήτων που θα έχει το συνιστών τ/κ τμήμα».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι κάποιοι συστηματικά αναφέρονται στις διάφορες συμφωνίες που κατά καιρούς υπογράφηκαν μεταξύ Μακαρίου – Ντενκτάς και Κυπριανού – Ντενκτάς, στα 10 σημεία της συμφωνίας Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979 υπάρχει σαφής πρόνοια για την άμεση απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι αυτή τη συμφωνία η τουρκική πλευρά ποτέ δεν την έχει τηρήσει.
«Και σήμερα η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ίσα ίσα που περιλαμβάνει το 1/3 της συνολικής περιοχής της Αμμοχώστου που θα πρέπει να αποδοθεί», πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμη ότι ακριβώς αυτά τα δύο θέματα θα επιχειρηθεί να προβληθούν την κατάλληλη στιγμή με κύριο στόχο να ασκηθεί ψυχολογική πίεση στον κυπριακό λαό για να αποδεχτεί μια λύση η οποία όπως διαφαίνεται από τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις δεν οδηγεί σε δημοκρατική ομοσπονδιακή λύση αλλά σε λύση συνομοσπονδίας, δηλαδή δύο κρατών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή
• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις