Οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και της θαλάσσιας χλωρίδας στην περιοχή που βρίσκεται το παράνομο ξενοδοχείο Μέριτ, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές στα κατεχόμενα και η μείωση των εξαγωγών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Βρώμισε η θάλασσα” γράφει ότι το σύστημα αποχέτευσης στο παράνομο ξενοδοχείο “Μεριτ” στα κατεχόμενα καταστρέφει το θαλάσσιο περιβάλλον, με την εφημερίδα να διερωτάται γιατί δίνονται τέτοιου είδους άδειες και γιατί δεν γίνονται έλεγχοι. Γράφει ακόμα ότι το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος ζητεί να αποδοθούν ευθύνες για την ανευθυνότητα στο θέμα της καταβολής των φόρων υπηρεσιών στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στο πρωτοσέλιδο της.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “26 χιλιάδες οχήματα χωρίς άδεια κυκλοφορίας στους δρόμους” γράφει ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν καταγεγραμμένα 175 χιλιάδες οχήματα, από τα οποία πέραν των 26 χιλιάδων δεν έχουν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας τους. Γίνεται ακόμα αναδημοσίευση είδησης της εφημερίδα “Χαραυγής” σύμφωνα με την οποία δεν επετράπη στη δικοινοτική χορωδία να τραγουδήσει και τραγούδια στην τουρκική γλώσσα σε εκδήλωση σε σχολείο στο Στρόβολο. Αλλού γράφει ότι το παράνομο πανεπιστήμιο Κερύνειας αποφάσισε να προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Πωλούμε ένα αγοράζουμε 13” αναφέρεται σε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές και εξαγωγές στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά το 2015 τα κατεχόμενα έκαναν εισαγωγές ύψους 783 εκατ. δολαρίων από την Τουρκία ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν φτάνοντας στα 58 εκατ. δολάρια. Γράφει ακόμα ότι την τελευταία της πνοή άφησε η 28χρονη δασκάλα στο κατεχόμενο Νέο Χωρίο μετά από ένα χρόνο μάχης με τον καρκίνο. Αλλού γράφει ότι πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στο κατεχόμενο Παλαίκυθρο στην παρουσία εκατοντάδων Ε/κ, η δεύτερη που πραγματοποιείται μετά το 1974.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Το εδαφικό και οι εγγυήσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα” αναδημοσιεύει είδηση της εφημερίδας “Πολίτης” για τις διαπραγματεύσεις και τα προβλήματα και τις διαφωνίες για το θέμα του εδαφικού, των εγγυήσεων και της εκ περιτροπής προεδρίας. Γράφει ακόμα ότι ο σύνδεσμος κυνηγών του κατεχόμενου Διόριου διοργάνωσε και φέτος εξόρμηση για τα μέλη του για το κυνήγι της τσίκλας, ενώ σύμφωνα με τους κυνηγούς το εν λόγω πτηνό δεν έκανε την εμφάνιση του στην Κύπρο, όπως άλλες χρονιές. Αλλού γράφει ότι το λεγόμενο γραφείο για τις άδειες εργασίας, εντός 12 μηνών έχει παραχωρήσει 47,7 χιλιάδες “άδειες εργασίας” σε ξένους εργάτες.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Αυξάνεται κατά 100% η στήριξη στους αιγοπροβατοτρόφους” αναφέρεται σε δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού γεωργίας Ερκούτ Σαχαλί για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της γεωργίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο “υπουργός” είπε ότι εντός των ημερών θα εφαρμοστεί το πακέτο των μεταρρυθμίσεων το οποίο θα παρέχει 100% στήριξη στους αιγοπροβατοτρόφων. Αλλού γράφει ότι η ΕΔΟΝ πραγματοποίησε στο Τρόοδος εκδρομή για την ειρήνη, στην οποία οι νέοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να χορέψουν και να τραγουδήσουν για την ειρήνη. Γράφει ακόμα ότι αυξάνονται οι μυστήριοι θάνατοι των νεαρών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ κατά τον πρώτο μήνα του 2016 είχαν ήδη σημειωθεί δύο “μυστήριοι” θάνατοι, ενώ οι ιατροδικαστικές αναλύσεις και εξετάσεις δεν καθορίζουν τους λόγους θανάτου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις