Το 2014 είναι η πρώτη χρονιά που ευθυγραμμίσαμε και ισοσκελίσαμε τις δημόσιες δαπάνες με τα δημόσια έσοδα, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, στη συζήτηση για την Ετήσια Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2014 όσον αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι όλοι, τόσο η Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όσο και η εκτελεστική εξουσία πρέπει να έχουν «ύψιστο στόχο» την ευθυγράμμιση αυτή.
Αυτό σημαίνει ότι δεν φορτώνουμε ελλείμματα και χρέη την οικονομία και τους φορολογούμενους, είπε ο Υπουργός.
Κατά τη συζήτηση έγινε μια παρουσίαση σημείων της έκθεσης από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, που ήταν παρών στη συνεδρίαση, με τον Υπουργό να λέει ότι θεωρεί σημαντικό τον έλεγχο, καθώς βοηθά καθοριστικά στην ενάσκηση των καθηκόντων του.
Οι όποιες διαφωνίες για επιμέρους θέματα δεν αναιρούν τη σημασία του ελέγχου και τη διάθεση μας να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ανέφερε.
Ανακτήσιμο μόνο το 10% των 2 δισ. φορολογιών
Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη όσοι φορολογούμενοι δεν καταβάλουν φόρο ακινήτων, ενώ και η μεταβίβαση ιδιοκτησίας θα καθίσταται αδύνατη εφόσον εκκρεμούν οφειλές προς το κράτος.
Ως προς το ύψος της φορολογίας που παραμένει προς είσπραξη, είπε ότι από τα 2 δισ. μόνο το 10% μπορεί να καταλήξει στα ταμεία του κράτους, καθώς εκκρεμούν δικαστικές ενστάσεις ύψους μισού δισ., ενώ κάποια νομικά πρόσωπα βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης ή έχουν πτωχεύσει.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, είπε ότι τα φορολογικά κίνητρα της Κυβέρνησης αποδίδουν, καθώς μετά τη μείωση των μεταβιβαστικών τελών υπήρξε 9% αύξηση στις συναλλαγές.
Ως προς το ενδεχόμενο διαγραφής οφειλόμενου ΦΠΑ, είπε πως δεν υπάρχει μεγάλη ευχέρεια.
Φορολόγηση εκροών όχι μόνο του Μάρτη 2013
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Οικονομικών διερωτήθηκε γιατί να φορολογηθούν οι εκροές των καταθέσεων του Μαρτίου του 2013 και όχι προηγούμενες εκροές.
Οι μεγάλες διαρροές από τη Λαϊκή και ευρύτερα δεν έγιναν τον Μάρτη, αλλά ξεκίνησαν από τα τέλη του 2011 και συνεχίστηκαν με ανεξέλεγκτο ρυθμό μέχρι το κλείσιμο της τράπεζας, είπε.
Συμπλήρωσε ότι η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό δεν είναι κατ` ανάγκη παράνομη. Δεν διαφωνώ με την ανάγκη φορολογικού ελέγχου, αλλά δεν στέκει ότι πρέπει να ελεγχθούν φορολογικά μόνο οι εκροές του Μάρτη, ανέφερε.
Τέλος στη συσσωρευμένη άδεια
Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε και για το θέμα της συσσωρευμένης άδειας από κρατικούς αξιωματούχους, λέγοντας ότι το Υπουργικό έλαβε σήμερα απόφαση για έκδοση εγκυκλίου για το θέμα, στη βάση γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας και μετά από διαβούλευση με την Ελεγκτική Υπηρεσία.
Όπως είπε ο Υπουργός, οι αξιωματούχοι θα ενημερώνονται από την εγκύκλιο ότι δεν είναι δυνατή η πληρωμή έναντι συσσωρευμένης άδειας, ενώ θα καλούνται να μην μεταφέρουν ημέρες άδειας από έτος σε έτος.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, το θέμα να ρυθμιστεί με αλλαγή στη νομοθεσία, με ξεκάθαρο, όπως είπε, τρόπο.
Νωρίτερα ο κ. Μιχαηλίδης είχε αναφέρει εντός της συνεδρίασης ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατάχρησης, με αξιωματούχο να πληρώνεται τη συσσωρευμένη άδειά του πριν την ανανέωση της θητείας του.
Δήλωση περιουσιακών στοιχείων
Μεταξύ των παρατηρήσεών του, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε εντός της Επιτροπής στο θέμα της δήλωσης περιουσιακών στοιχείων των Υπουργών κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους.
Είπε ότι αυτό δεν έχει νόημα, καθώς η δήλωση θα πρέπει να γίνεται όταν αποχωρούν από το αξίωμα, ώστε να φαίνεται η μεταβολή στη δήλωση.
Λαθρεμπόριο τσιγάρων
Αναφορές έγιναν και σε λαθρεμπόριο τσιγάρων, με τον Υπουργό να παραδέχεται ότι πρόβλημα υπάρχει παντού, αλλά δεν είναι κατ` ανάγκη μεγαλύτερο στην Κύπρο.
Απαντώντας στο αν υπάρχει συγκάλυψη λαθρεμπορίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.
Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει ζητήσει στοιχεία από τα τελωνεία και έχει εντοπίσει υποθέσεις που πρέπει να τύχουν περαιτέρω διερεύνησης.
Ανέφερε ότι έστειλε σχετική επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Αρχηγό της Αστυνομίας για διερεύνηση του θέματος, εφόσον κρίνουν κάτι τέτοιο.
Αναφορά έγινε και στο θέμα των αδήλωτων εισοδημάτων των διαιτητών, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να αναφέρεται σε μικρές ομάδες που για χρόνια έμεναν στο απυρόβλητο.
Είπε ότι η ΚΟΠ λαμβάνει έμμεσα περίπου 1 εκ. ευρώ λόγω της αστυνόμευσης των ποδοσφαιρικών αγώνων και πρότεινε τη μετατροπή σε άμεση χορηγία, με την ΚΟΠ να αναλαμβάνει την ευθύνη της αστυνόμευσης, ώστε να υπάρξει περιορισμός των επεισοδίων.
Τέλος αναφορά έγινε και στο σύστημα «Αριάδνη», που όπως ειπώθηκε, θα αποτελέσει τη βάση για εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, ανατέθηκε ο έλεγχος των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν σε εμπειρογνώμονες του εξωτερικού, καταδεικνύοντας αδυναμίες, ένα σύστημα μη φιλικό προς τον χρήστη, το οποίο δεν δικαιολογούσε το κόστος του (value for money).
Από το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή λέχθηκε ότι προκύπτει θέμα ασυμβίβαστου, καθώς άτομο που είχε την ευθύνη ετοιμασίας των εγγράφων του διαγωνισμού, εργοδοτήθηκε μετά την κατακύρωση σε διευθυντική θέση από τον ανάδοχο του έργου.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, βουλευτής ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι για πρώτη φορά το 2014 ευθυγραμμίστηκαν οι δημόσιες δαπάνες με τα δημόσια έσοδα.
Όσον αφορά τις δαπάνες, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο το ύψος των δημοσίων δαπανών αλλά και η ποιότητα και ο εξορθολογισμός ο οποίος επήλθε για αυτές τις δαπάνες.
Με θεσμικές ενέργειες που έγιναν, ανέφερε, διασφαλίστηκε ότι η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών πλέον δεν θα καταγράφει τις αστοχίες που είχαν καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν και οι οποίες συνέβαλαν μαζί με άλλους λόγους στον εκτροχιασμό της οικονομίας.
Αναφερόμενος στη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την κατάργηση της συσσώρευσης άδειας, είπε ότι σχετικές εγκύκλιοι θα σταλούν από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με αυτό το θέμα, για το το οποίο «επιτέλους μετά από μια διαχρονική τεθλασμένη πορεία, βρέθηκε η λύση του».
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε από την πλευρά της ότι είναι σημαντικό για τον κάθε πολίτη να νοιώθει ότι υπάρχει ισονομία σε αυτό κράτος και δυστυχώς, παρατηρούμε, ότι οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης, μεγάλες εταιρείες, εξακολουθούν να είναι οι μεγαλο-οφειλέτες προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Πρέπει να βρει ένα τρόπο, να ρυθμίσει αυτά τα θέματα το Υπουργείο Οικονομικών, ούτως ώστε τα οφειλόμενα ποσά είτε αφορούν Έφορο Φορολογίας, ΦΠΑ, είτε αφορούν Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας, να πληρωθούν και να καταβληθούν, ούτως ώστε να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους τα οφειλόμενα», πρόσθεσε.
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι έθεσαν το θέμα των εταιρειών του ΣΑΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται και να κλείνουν συμφωνίες για έργα με το δημόσιο.
«Μέχρι σήμερα φαίνεται παρά τις δεσμεύσεις, δεν έχει ρυθμιστεί το θέμα και οι εταιρείες εξακολουθούν να έχουν στενή συνεργασία με το κράτος παρά τον τρόπο που διαχειρίστηκαν στο παρελθόν τα διάφορα θέματα και αναφέρομαι στις μίζες που έδιναν», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι ένα θέμα το οποίο τους προβληματίζει και θα το επαναφέρουν συνεχώς είναι το θέμα των εκροών και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ταυτιστεί τα φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να ελεγχθούν οι φορολογικές τους δηλώσεις.
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε, παράλληλα, ότι με ικανοποίηση άκουσαν τον Γενικό Ελεγκτή να λέει ότι ενημερώνει τον Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα το οποίο ως ΑΚΕΛ γράψανε και αφορούσε στο λαθρεμπόριο καπνού, της μεγάλης ποσότητας 19,5 τόνων αδασμολόγητου καπνού που βρέθηκε στις αποθήκες στην Αραδίππου.
«Ο Γενικός Ελεγκτής ενημέρωσε σήμερα ότι με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα και προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, δίνει περισσότερα στοιχεία για να βοηθήσει ως προς την εξιχνίαση του συγκεκριμένου θέματος», κατέληξε στις δηλώσεις της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις