Την εκτίμηση ότι υπάρχει η συγκυρία για λύση του Κυπριακού και πρέπει να την αξιοποιήσουμε και να παλέψουμε γι αυτήν γιατί κανένας δεν ξέρει πότε θα βρεθεί ξανά μια τέτοια συγκυρία, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας πως έχει καλυφθεί αρκετή απόσταση στις συζητήσεις που διεξάγονται.
Ο κ. Κυπριανού, που μιλούσε σε ανοιχτή πολιτική συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στη Λάρνακα μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι «η λύση του Κυπριακού δεν είναι θέμα που συναρτάται με το χρόνο, αλλά συναρτάται με τις θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν κατατεθούν τέτοιες θέσεις που να επιτρέπουν να φτάσουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, μπορούμε να το πετύχουμε και εντός του 2016 και μπορεί η άνοιξη να έρθει πριν το χειμώνα».
Αναφερόμενος στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι καλύφθηκε αρκετή απόσταση. «Σε τρία κεφάλαια υπήρξαν αρκετές συγκλίσεις, υπάρχουν και εκκρεμότητες στο κεφάλαιο της οικονομίας, της συμμετοχής στην ΕΕ και στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης υπήρξαν πάρα πολλές συγκλίσεις και ουσιαστικά επαναβεβαιώθηκαν τα όσα επιτεύχθηκαν επί Χριστόφια – Ταλάτ με κάποιες μικροεξαιρέσεις. Δεν υπάρχει ακόμα κατάληξη στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι και στο περιουσιακό έχει επιτευχθεί πρόοδος χωρίς να υπάρχει κατάληξη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αν καταλήξουμε στο περιουσιακό θα καταλήξουμε σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, γιατί είναι ζητήματα -κατά την υποκειμενική μας άποψη- που δεν είναι σημαντικά και υπάρχει η δυνατότητα εύκολης κατάληξης. Μετά θα συζητήσουμε τα σημαντικότερα ζητήματα, το εδαφικό και το θέμα της ασφάλειας στα οποία θα έχει καθοριστικό ρόλο η Τουρκία».
Ερωτηθείς γιατί δεν έχουν μπει ακόμα στη κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου εμπειρογνώμονες, απάντησε πως «έχει συζητηθεί και αυτό το θέμα και η πρόθεση είναι πως εάν διαπιστωθεί πως προχωρούμε προς τη λύση να μπουν εμπειρογνώμονες στη πόλη και να διεξαγάγουν τις έρευνες που απαιτούνται».
Για το πρόβλημα που υπάρχει με την κινητή τηλεφωνία στα κατεχόμενα, είπε πως «υπάρχει πρόβλημα που έθεσαν οι τεχνοκράτες της ε/κ πλευράς την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να προκύψουν νομικά κωλύματα. Θα πρέπει να συζητήσει η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος να αποφασίσει κατά πόσον θα καταθέσει σχετικές τροποποιήσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που υπάρχει».
Αναφορικά με το θέμα των εποίκων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «υπήρξε μια σημαντική συμφωνία μεταξύ των κ. Χριστόφια – Ταλάτ και επαναβεβαιώθηκε με πιο ολοκληρωμένο τρόπο από τους Αναστασιάδη – Ακιντζί , ότι θα υπάρχει μια αναλογία 4 προς 1, είναι μια εξαίρεση που θα απαιτήσουμε εμείς από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο η οποία θα τηρείται. Εχουν μάλιστα καταγραφεί και οι αριθμοί (περίπου 78% – 22%), 805 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι, 220 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι μαζί με τους Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό και ένα αριθμό εποίκων να περιλαμβάνεται σ’ αυτό τον αριθμό».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «υπάρχει η πρόνοια ότι αυτοί οι αριθμοί (η αναλογία 4 προς 1) θα τηρούνται για τα επόμενα 25 χρόνια και θα ξανασυζητείται το ενδεχόμενο της αλλαγής, δίχως να είναι ξεκάθαρο ότι θα αλλάξει αυτή η αναλογία, κάθε 25 χρόνια κάτι που μας εξασφαλίζει ότι θα είμαστε στην αναλογία που είχαμε περίπου το 1974. Αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό και καθησυχάζει σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες που διατυπώνονται από διάφορους ότι θα μας κατακλύσουν οι Τουρκοκύπριοι ή οι έποικοι». Σημείωσε περαιτέρω πως «η γεννητικότητα στην τ/κ Κοινότητα είναι πιο χαμηλή από ό,τι είναι σε μας».
Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν δυσκολίες στο Κυπριακό και εάν δεν υπήρχαν δυσκολίες το πρόβλημα θα λυνόταν πριν πάρα πολλά χρόνια».
Οσον αφορά το συμφέρον που έχει η Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «ο Ακιντζί είναι ένας πολιτικός που έχει αποδείξει ότι θέλει λύση στο Κυπριακό και είναι ένας άνθρωπος που συζητά και αν τον πείσεις, μετακινείται και το έχει αποδείξει». Για τον Νίκο Αναστασιάδη ο Αντρος Κυπριανού είπε ότι στις τελευταίες συναντήσεις που είχε μαζί του τον είδε «αποφασιστικό για τη λύση και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».
Ταυτόχρονα, συνέχισε, ο Ελληνας Πρωθυπουργός «κατανοεί ότι θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Θέλει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία γιατί κατανοεί ότι με τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να έχει ανοιχτά μέτωπα».
Αναφορικά με την Τουρκία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «η χώρα δεν λαμβάνει μέρος σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται για τα ενεργειακά και αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα με τους γείτονες της. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η διέξοδος της είναι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος και τα ενεργειακά ζητήματα θα την ενισχύσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και ενδιαφέρεται να γίνει μέρος αυτών των συζητήσεων», που γίνονται μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.
Σημείωσε ακόμα ότι οι κ. Τσαβούσογλου και Νταβούτογλου είναι ένθερμοι υποστηρικτές της ΕΕ και την ίδια στιγμή ξέρουν ότι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό της χώρας δεν τους επιτρέπουν να έχουν και πολλούς άλλους πονοκεφάλους».
Υπάρχει λοιπόν η συγκυρία για λύση του Κυπριακού, κατέληξε ο κ. Κυπριανού και «θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε γιατί κανένας δεν ξέρει πότε θα βρεθεί ξανά μια τέτοια συγκυρία που να μας επιτρέπει να πάμε σε λύση, λύση στη βάση αρχών και θα πρέπει να παλέψουμε για τη λύση. Αν δεν καταφέρει η λύση να έρθει να μην είναι δική μας ευθύνη, τουλάχιστον να είμαστε εντάξει με τη συνείδηση μας ότι κάναμε ό, τι περνούσε από το χέρι μας για να καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις