Νέες προκλήσεις προβλέπει πως θα αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή οικονομία, το 2016 και το 2017, η Κομισιόν σύμφωνα με το κείμενο των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων, που παρουσίασε ο Επίτροπος Μοσκοβισί, σήμερα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Επίτροπο, “αυτή τη φορά οι κίνδυνοι για την υλοποίηση των προβλέψεων”, που κατά λοιπά είναι σχετικά θετικές, “είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά”.
Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, ο οποίος ανέλυσε τις προβλέψεις στον Τύπο, η ευρωπαϊκή οικονομία θα επηρεαστεί σαφώς από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σημείο στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση κατά την ομιλία του, σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ο αρμόδιος Επίτροπος έκανε συγκεκριμένη αναφορά και σε ένα νέο κύκλο αστάθειας στην Ελλάδα, ο οποίος θα είχε “αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία”, όπως είπε, αλλά και σε παράγοντες όπως: “Οι οικονομικές προοπτικές που εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αβέβαιες”, οι γενικότεροι κίνδυνοι στο μακροοικονομικό πεδίο που αφορούν υλοποίηση προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης, την επιβράδυνση της ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, την “άτακτη προσαρμογή στην Κίνα” και πιθανότητα περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όλα αυτά, λέει ο Επίτροπος Μοσκοβισί, είναι παράγοντες “που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή να πλήξουν τις ευάλωτες αναδυόμενες οικονομίες και, συνεπώς, να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές”.
Ο Επίτροπος αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενη νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου που “θα ήταν επίσης δυνατόν να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες και να μειώσει τη ζήτηση για τις εξαγωγές της ΕΕ”.
Όλα τα παραπάνω, αλλά και η καθυστέρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό, “μπορεί να πλήξουν το επενδυτικό κλίμα, εκτροχιάζοντας τις προβλέψεις”, κατέληξε ο Επίτροπος.
Οι κίνδυνοι περιγράφονται αναλυτικά στις 200 σελίδες του κειμένου των χειμερινών προβλέψεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, στην Ευρωζώνη, “ο ρυθμός ανάπτυξης προβλεπόταν να αυξηθεί φέτος σε 1,7% από 1,6% πέρυσι και να φθάσει το 1,9% το 2017, ενώ οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ προβλέπεται να παραμείνει σταθερή στο 1,9% το τρέχον έτος και να ανέλθει στο 2,0% το επόμενο έτος”.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι σε γενικές γραμμές στην Ευρωζώνη, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα έχει μειωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2015 (ΕΕ 2,5%) και ότι θα μειωθεί περαιτέρω στο 1,9% του ΑΕΠ το τρέχον έτος (ΕΕ 2,2%) και στο 1,6% του ΑΕΠ το 2017 (ΕΕ 1,8%). Η δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης, το τρέχον έτος, εκτιμάται ότι θα είναι ελαφρώς πιο ευνοϊκή για την οικονομική ανάκαμψη. Στην ΕΕ, η δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές ουδέτερη. Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα μειωθεί από το ανώτατο επίπεδο του 94,5% που είχε φθάσει το 2014 (ΕΕ 88,6%), στο 91,3% το 2017 (ΕΕ 85,7%).
Σύμφωνα με την Κομισιόν, “η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης κατά το τρέχον και το επόμενο έτος, υποστηριζόμενη από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την αύξηση των πραγματικών διαθέσιμων εισοδημάτων.
“Οι επενδύσεις θα ωφεληθούν επίσης σταδιακά από την αυξανόμενη ζήτηση, τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους, τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και τις σταδιακά χαμηλότερες πιέσεις απομόχλευσης.”
“Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας εξακολουθούν να βελτιώνονται”, αναφέρουν οι προβλέψεις, με την απασχόληση “να παρουσιάζει συγκρατημένη αύξηση. Προβλέπεται να συνεχιστεί η μείωση των ποσοστών ανεργίας, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι το προηγούμενο έτος.”
“Η μείωση θα είναι πιο έντονη στα κράτη μέλη που έχουν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας”, αναφέρει η έκθεση.
Συγκεκριμένα, η ανεργία στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 11% το 2015 σε 10,5% το 2016 και σε 10,2% το 2017.
Στην ΕΕ η ανεργία θα μειωθεί από 9,5% το 2015 σε 9,0% το τρέχον έτος και σε 8,7% το επόμενο.
Η Κομισιόν κάνει ειδική μνεία στις τιμές του πετρελαίου και την επίπτωσή τους στο πληθωρισμό ο οποίος ήταν λίγο πάνω από το μηδέν το 2015 για να φτάσει το 0,5% το 2016, “εν μέρει λόγω της περιορισμένης αύξησης των μισθών” και μόλις το 1,5% το 2017, “καθώς οι υψηλότεροι μισθοί, η υψηλότερη εγχώρια ζήτηση και η συγκρατημένη αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα αυξήσουν τις πιέσεις στις τιμές”.
“Οι εξαγωγές ανθίστανται στην περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης”, προβλέπει η έκθεση με την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 να φτάνει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις