Την ανησυχία του για την επικείμενη εξάωρη στάση εργασίας των νοσηλευτών την προσεχή Δευτέρα εξέφρασε την Πέμπτη, (4/2) ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Πέτρος Μάτσας, ο οποίος είπε ότι χωρίς νοσηλευτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε χειρουργεία, ούτε επεμβατικά εργαστήρια, ούτε άλλες υπηρεσίες στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Μάτσας εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω των μέτρων, ωστόσο, πρόσθεσε πως αναμένει την τελική απόφαση των νοσηλευτών, ώστε το Υπουργείο να λάβει τα μέτρα του.
“Αύριο το μεσημέρι”, είπε, “θα έχουμε εδώ στο γραφείο μου συναντήσεις με τους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, ώστε να πάρουμε μέτρα, για την αντιμετώπιση των επακόλουθων της απεργίας”.
Κληθείς να σχολιάσει άρθρο της εφημερίδας ο “Φιλελεύθερος”, το οποίο επικαλείται τον ίδιο, για το ξήλωμα των δημόσιων νοσοκομείων, ο κ. Μάτσας είπε ότι “όντως υπάρχει μια φυγή συναδέλφων από το δημόσιο τομέα προς τον ιδιωτικό και αυτό δεν είναι νέο”, για να προσθέσει πως “υπάρχει αυτή η φυγή, η οποία όντως δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων”.
Υπάρχουν, είπε, “περιορισμοί ακόμα στην πρόσληψη όπως είναι στην περίπτωση εγκυμοσύνης ή της μακροχρόνιας άδειας ασθενείας, οπότε εδώ αδυνατούμε να αναπληρώσουμε άμεσα τα κενά στην υπηρεσία μας. Και όντως δημιουργούνται προβλήματα, όπως αύξηση του χρόνου αναμονής και διεκπεραίωσης χειρουργικών επεμβάσεων και όλα τα συναφή”.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το 1/3 συνολικά των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελείται από έκτακτους και συμβασιούχους, ο κ. Μάτσας είπε πως “αυτό δεν είναι θέμα των Ιατρικών Υπηρεσιών, αλλά είναι θέμα πολιτικής του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Οικονομικών”.
“Δεν είναι θέμα, για το οποίο εμείς, μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Εμείς θεωρούμε ότι όντως είναι πρόβλημα, γιατί το επικαλούνται δικαιολογημένα οι συνάδελφοι, οπότε είναι ένα αρνητικό στην πρόσληψη και αποδοχή των όρων πρόσληψης στο δημόσιο”.
Ερωτηθείς γιατί οι Ιατρικές Υπηρεσίες δεν ασκούν πιέσεις για να αλλάξουν τα πράγματα, ο κ. Μάτσας απάντησε: “Η πίεση μας είναι καθημερινή και σύμφωνα με τις δυνατότητες μας. Πιέζουμε όσο μπορούμε”.
Σε ό,τι αφορά τις ειδικότητες στα νοσοκομεία που αποτελούνται από ένα και μοναδικό γιατρό, ανέφερε ότι “το εντοπίσαμε από καιρό αυτό το πράγμα και ήδη με τη συντεχνία είχαμε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση και καταλήξαμε σε δομές σε όλες τις κλινικές παγκύπρια”, για να προσθέσει πως “πρόταση και θέση των Ιατρικών Υπηρεσιών και των συντεχνιών είναι να αρθεί αυτή η διαδικασία, που υπάρχουν ειδικότητες, δηλαδή με ένα γιατρό”.
“Αυτό το πράγμα όντως δημιουργεί προβλήματα. Υπάρχει η περίπτωση ασθένειας, υπάρχει η περίπτωση άδειας που δεν αναπληρώνεται με τίποτα και εκείνος που την πληρώνει είναι ο ασθενής”, είπε.
Για τα άτομα, που αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλού, παρόλο που γνωρίζουν ότι το πόστο τους δεν μπορεί να το καλύψει κάποιος άλλος, ο κ. Μάτσας είπε ότι “υπάρχουν αυτές οι προθέσεις συναδέλφων εξ` ου και φεύγουν, διότι οι συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα είναι κάπως καλύτερες από ό,τι στο δημόσιο τομέα”, σημειώνοντας ότι “όντως είναι πολύ καλύτερες οι συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα, με τη μισθοδοσία να είναι καλύτερη”.
“Με μια χειρουργική επέμβαση εκεί”, είπε, “καλύπτεται όλος ο μηνιαίος μισθός γι` αυτό φεύγουν.
Δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε με το ζόρι. Είναι συνεχώς σε εγρήγορση ο τομέας εργοδότησης, όποτε ψάχνουμε να βρούμε. Εμείς θέλουμε θέσεις για να αναπληρώσουμε το κενό. Ωστόσο, είναι το Υπουργείο Οικονομικών που αποφασίζει για τις θέσεις”.
Αναφορικά με την εφαρμογή της οδηγίας της ΠΑΣΥΚΙ προς τους γιατρούς, για όριο ασθενών που θα εξετάζουν και το ότι οι ιατρικές υπηρεσίες δεν έδωσαν οδηγία στους γραφείς να γράφουν συγκεκριμένο αριθμό ασθενών, με αποτέλεσμα κατά τις μεσημβρινές ώρες να προκαλούνται προβλήματα, ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών είπε: “Στείλαμε επιστολή σε όλα τα νοσηλευτήρια για να μας δώσουν καταγραφή των γεγονότων καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας. Και ιδιαίτερα προς τις μεσημβρινές ώρες για να δούμε πόσους ασθενείς εξετάζουν, τι περιθώρια υπάρχουν πόσοι ασθενείς αναμένουν κ.λπ. Μόλις ολοκληρώσουμε την έρευνα θα τη δημοσιοποιήσουμε”.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικράτησε την Τετάρτη στο παλιό νοσοκομείο Λεμεσού, όπου έγινε το αδιαχώρητο, είπε: “Έχουμε πληροφορηθεί περιμένουμε γραπτές ενημερώσεις και πληροφόρηση γραπτή για να μπορούμε και εμείς να δράσουμε ανάλογα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε όμως μόνο με τις προφορικές πληροφορίες. Θέλουμε γραπτές για να μπορούμε και εμείς να πάρουμε κάποια μέτρα να μιλήσουμε με τις συντεχνίες για να δώσουμε λύσεις. Διότι η θέση μας είναι να δίνουμε λύσεις. Αύριο πιστεύω μπορούμε να έχουμε κάποιες γραπτές καταγραφές των γεγονότων. Από τη Δευτέρα θα έχουμε συζήτηση με τη συντεχνία, για να δώσουμε λύση με βάση τις γραπτές πληροφορίες που θα πάρουμε από το νοσοκομείο”.
Σε ερώτηση σχετική με τον πρώτο θάνατο που καταγράφηκε από Γρίπη Α, ο κ. Μάτσας είπε ότι “σύνολο έχουν καταγραφεί 19 περιστατικά, από τα οποία 13 πήραν εξιτήριο και 5 νοσηλεύονται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Συμπλήρωσε ότι το ένα από τα 19 περιστατικά κατέληξε, λόγω του βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού του ατόμου.
Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά που νοσηλεύονται είναι σε εξελισσόμενη κατάσταση οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις