ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σιζόπουλος: Στο σκοτάδι ο λαός για το Κυπριακό

Σιζόπουλος: Στο σκοτάδι ο λαός για το Κυπριακό

Οι κυβερνώντες θέλουν να καταστήσουν για ακόμη μια φορά το λαό "κομπάρσο" και φοβούνται να τον ενημερώσουν για τα όσα συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γιατί άλλα διακηρύσσουν και άλλα συζητούν και αποδέχονται, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης, (4/2) ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, κάνοντας λόγο για διαπραγμάτευση για μια λύση συνομοσπονδίας.

Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό με θέμα "Όλα όσα μας αποκρύβουν από τις συνομιλίες ", ο κ. Σιζόπουλος διαμήνυσε πως δεν μπορεί ο λαός να βρίσκεται στο σκοτάδι και να μην γνωρίζει τα όσα τεκταίνονται στο Κυπριακό και πολύ περισσότερο γιατί θα κληθεί να ψηφίσει με ένα ναι ή ένα όχι, "ένα δαιδαλώδες σχέδιο λύσης του Κυπριακού από το οποίο θα εξαρτηθεί η φυσική και εθνική μας επιβίωση".

Διερωτήθηκε δε γιατί οι κυβερνώντες φοβούνται να ενημερώσουν το λαό εάν όντως αυτά τα οποία συζητούσαν θα είναι προς το συμφέρον του λαού και υποστήριξε πως "ο φόβος προέρχεται γιατί ακριβώς αρκετά από αυτά που συνομολογούνται δεν συμβαδίζουν με τις δημόσιες διακηρύξεις, τις οποίες οι κυβερνώντες κατά καιρούς εξαγγέλλουν".

"Ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του άλλα εξαγγέλλουν στο λαό και στην ουσία άλλα συζητούν και αποδέχονται", είπε και προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να φτάσουμε σε λύση του Κυπριακού, διερωτήθηκε προς τι η όλη αισιοδοξία η οποία επιχειρείται να καλλιεργηθεί από κύκλους εντός και εκτός Κύπρου και σε τι αποσκοπεί.

Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει εάν, με βάση και τις τελευταίες δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη για δυο ανεξάρτητα κράτη, εξακολουθεί να μοιράζεται το ίδιο όραμα για λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, σήμερα υπάρχουν συμπτώσεις συμφερόντων για να λυθεί το Κυπριακό, όχι όμως στη βάση του δικαίου της δημοκρατικής λύσης, του ενός κράτους, της κατοχύρωσης των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά του "λύση νάναι και ότι νάναι".

Από τη μια, εξήγησε, οι ΗΠΑ και η Βρετανία προσδοκούν να μην υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία όπως την γνωρίζουμε σήμερα, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο υπογραφής στρατιωτικής συνεργασίας ή παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Ρωσία, από την άλλη, γερμανικοί κύκλοι ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας για οικονομικά οφέλη, ενώ σήμερα λύση που να ικανοποιεί όμως τους στόχους της θέλει και η Τουρκία, γιατί αντιλαμβάνεται ότι οι εξελίξεις στο χώρο της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Μεσογείου δεν ευνοούν τα στρατηγικά της σχέδια.

"Εύχομαι και ελπίζω ότι ο λόγος που γιατί και κάποιες δυνάμεις εντός της Κύπρου επιδιώκουν άρον άρον τη λύση να είναι το ενδιαφέρον τους για τη λύση και όχι το ενδιαφέρον τους για να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να συγκαλύψουν τα σκάνδαλα της οικονομίας και το μεγάλο φαγοπότι ", συμπλήρωσε.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρθηκε στη μέχρι σήμερα ενημέρωση που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο για τις διαπραγματεύσεις, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του Κινήματος πως δεν το δεσμεύει το απόρρητο του Εθνικού Συμβουλίου και κάλεσε την Κυβέρνηση να απαντήσει "εάν κάτω από την ονομασία της ΔΔΟ αυτό που συζητείται είναι μια πραγματική Ομοσπονδία, ένα κράτος και όχι Συνομοσπονδία που στην ουσία είναι δυο κράτη".

Είπε ακόμη πως μέχρι στιγμής η πλευρά μας δεν έχει κεφαλαιοποιήσει κανένα όφελος από τη διαδικασία των συνομιλιών, αφού όλα τα θέματα τα οποία συζητιόνται είναι θέματα για τα οποία μόνο η δική μας πλευρά έχει να αποδώσει οφέλη, όπως η διακυβέρνηση, η νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική εξουσία, η ΕΕ, η οικονομία και το περιουσιακό.

"Αντίθετα, στα θέματα που η άλλη πλευρά έχει να αποδώσει οφέλη, όπως η ασφάλεια, οι εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα, η αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων και το εδαφικό, δεν έχουν ακόμη συζητηθεί", είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, εκφράζοντας την άποψη ότι, "ενδεχομένως ο λόγος που ενοχλήθηκαν οι κυβερνώντες γιατί διέρρευσε το έγγραφο (του Εθνικού Συμβουλίου) είναι γιατί ακριβώς καταγράφονται ποια θέματα έχουν συζητηθεί και ποια δεν έχουν συζητηθεί".

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέλυσε τις θέσεις και ανησυχίες του γύρω από τις διάφορες συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στις συνομιλίες, ενώ επανέλαβε την πρόταση του για σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, "γιατί η εισβολή και η κατοχή δεν είναι θέμα μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, είναι θέμα μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας".

Επανέλαβε παράλληλα την πρόταση του για απογραφή πληθυσμού και όπως, στην περίπτωση δημοψηφίσματος για τη λύση, αυτό να αφορά ένα κοινό εκλογικό κατάλογο, με άθροισμα των ψήφων και χωρίς τη συμμετοχή εποίκων.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο η στρατηγική μας θα πρέπει να αποσκοπεί στη ματαίωση των τουρκικών στόχων σε πολιτικό επίπεδο, αξιοποιώντας τα πολιτικά πλεονεκτήματα και εμπλεκόμενα συμφέροντα στην περιοχή και στη διατήρηση του Κυπριακού ως διεθνούς προβλήματος εισβολής και κατοχής.

"Ως ΕΔΕΚ θα παλέψουμε για μια δημοκρατική λύση στο πλαίσιο, ένα κράτος - ένας λαός, με πλήρως κατοχυρωμένα τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από εθνοτική ή θρησκευτική προέλευση", συμπλήρωσε.

Είπε, ακόμη, ότι δεν έχουμε δικαίωμα να είμαστε η γενιά που θα καθορίσει με τη ψήφο της ότι το μέλλον της Κύπρου έχει ημερομηνία λήξης και ότι το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η χθεσινοβραδινή εκδήλωση ήταν πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει η ΕΔΕΚ σε όλη την Κύπρο, με στόχο την ενημέρωση του λαού γύρω από τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες και τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα φιλοξενήσει στις 27 Νοεμβρίου, την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top