Ισχυρό πλήγμα ήρθε να δώσει απόφαση της ΕΔΑΔ στις ελπίδες της χώρας για το Νόμπελ Ειρήνης, μετά από καταδικαστική απόφαση, για κακομεταχείρηση πρόσφυγα.
Καταδικαστική απόφαση για εξευτελιστική μεταχείριση μετανάστη από την Αφρική εξέδωσε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εναντίον της Ελλάδας, κρίνοντας παράλληλα ως αναποτελεσματική τη διερεύνηση της υπόθεσης από τα ελληνικά δικαστήρια.
Εξετάζοντας την υπόθεση του 42χρονου Khan Amadou από τη Γκάμπια, ο οποίος συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές το 2010 όταν πέρασε παράνομα τα σύνορα στον Έβρο, το δικαστήριο στο Στρασβούργο εντόπισε παραβιάσεις, τόσο αναφορικά με τις συνθήκες κράτησής του, όσο και με τις συνθήκες διαβίωσης μετά την αποφυλάκισή του.
Παράλληλα επιδίκασε στον αιτητή αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδας διέταξε τον Αύγουστο του 2010 την κράτηση του κ. Amadou για περίοδο έως έξι μήνες, μέχρι την απέλασή του, με τον αιτητή να μεταφέρεται τελικά στο κέντρο κράτησης μεταναστών, στο Φυλάκιο, έξω από την Ορεστιάδα.
Προβάλλοντας ως λόγους τον υπερπληθυσμό, τις συνθήκες υγιεινής και την απουσία φυσικού φωτός και άσκησης στο κέντρο κράτησης, ο κ. Amadou χαρακτήρισε απαράδεκτες τις συνθήκες κράτησης, ζητώντας τον Σεπτέμβριο του 2010 να αναιρεθεί η απόφαση για την κράτηση και απέλασή του.
Παρόλα αυτά, ελληνικό δικαστήριο τον καταδίκασε δέκα ημέρες αργότερα για παράνομη είσοδο στην χώρα, επιβάλλοντας πρόστιμο 1.500 ευρώ και φυλάκιση τριών μηνών. Την επομένη της καταδικαστικής απόφασης, μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και ακολούθως στο κέντρο κράτησης, στον Ασπρόπυργο, όπου και έκανε αίτηση χορήγησης ασύλου.
Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, αποφυλακίστηκε, ενώ όντας άστεγος, αποτάθηκε στις ελληνικές αρχές για βοήθεια. Η απόρριψη της αίτησης ασύλου ήρθε τον Μάρτιο του 2012, εναντίον της οποίας άσκησε έφεση.
Στην αίτησή του στο ΕΔΑΔ, επικαλούμενος τις διατάξεις για την απαγόρευση της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, ο κ. Amadou παραπονέθηκε για τις συνθήκες κράτησής του στο Φυλάκιο και στον Ασπρόπυργο, ενώ κατήγγειλε ότι περιήλθε σε πλήρη εξαθλίωση μετά την αποφυλάκισή του.
Έκανε επίσης λόγο για αναποτελεσματικότητα των ελληνικών δικαστηρίων ως προς την ταχεία εξέταση της κράτησής του, με τον ίδιο να μην έχει τη δυνατότητα αίτησης για εξέταση της νομιμότητας της κράτησής του, λόγω έλλειψης πληροφόρησης όντας υπό κράτηση.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις