Την αναγκαιότητα μείωσης των τιμών των αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως είναι το γάλα και το ψωμί, λόγω της μείωσης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, συζήτησε την Τρίτη (09/020 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.
Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είπε ότι έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι η μείωση της τιμής του ρεύματος τα τελευταία 3 χρόνια ήταν πέραν του 40% και των καυσίμων πέραν του 20%, αναφέροντας ωστόσο ότι «στην αλυσίδα μέχρι να φτάσει το προϊόν από την παραγωγή στον καταναλωτή, δεν φαίνονται σημαντικές μειώσεις ανάλογες του κόστους της ενέργειας».
Ο κ. Ζαχαρίου σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης, κατατέθηκαν επίσης στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «το κόστος της ενέργειας δεν είναι συνάρτηση σε πολύ μεγάλο ποσοστό των πραγματικών τιμών που φτάνουν στον καταναλωτή», κάτι με το οποίο, όπως πρόσθεσε, διαφώνησε η Επιτροπή ζητώντας όπως κατατεθούν συγκεκριμένα στοιχεία για να επανεξεταστεί το θέμα σε άλλη συνεδρία στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και άλλοι εμπλεκόμενοι όπως η Επιτροπή Σιτηρών, οι εκπρόσωποι των υπεραγορών και των περιπτέρων.
«Αυτό που έχει σημασία είναι να φτάσουμε στο σημείο ο καταναλωτής να πληρώνει στη σωστή τιμή το σωστό προϊόν που πρέπει να παίρνει. Αυτή είναι η πρόθεσή μας, δεν μπορούμε να επιβάλουμε τιμές, μπορούμε να ασκήσουμε κριτική όμως και να δείξουμε κατά πόσο κάποιοι αισχροκερδούν», είπε.
«Πρόθεσή μας είναι η άσκηση πολιτικής πίεσης για μείωση των τιμών πρώτης ανάγκης προς όφελος του καταναλωτή», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως όταν η τιμή του πετρελαίου διεθνώς ξεπερνούσε τα 120 δολάρια το βαρέλι, κάποιοι στην Κύπρο λόγω της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αποφάσισαν να αυξήσουν κατά πολύ τις τιμές πώλησης βασικών αγαθών, πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα και το ψωμί, ενώ τρία σχεδόν χρόνια μετά, και ενώ η τιμή του πετρελαίου διεθνώς έχει κατρακυλήσει στα 28 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει μειωθεί από την ΑΗΚ κατά 42% και ενώ η οικονομική κρίση και οι σκληρές πολιτικές λιτότητας της Κυβέρνησης και του Μνημονίου έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σήμερα στην Κύπρο των 70 χιλιάδων ανέργων, των κοινωνικών παντοπωλείων, των 240.000 συνανθρώπων μας που ζουν κάτω από το όριο ή κοντά στο όριο της φτώχειας, οι τιμές αυτών των αγαθών και πολλών άλλων παραμένουν πολύ ψηλές, σαν να μην συνέβηκε τίποτα από τα πιο πάνω.
«Φάνηκε σήμερα η έλλειψη πολιτικής βούλησης από μέρους του αρμόδιου Υπουργείου για μελέτη έστω της πιθανότητας έκδοσης διατάγματος καθορισμού ανώτερης λιανικής πώλησης γάλακτος και ψωμιού», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως απ` ότι φαίνεται κάτι δεν πάει καλά. «Δυστυχώς, δεν βλέπω, με όσα έχω ακούσει σήμερα, ότι εύκολα θα μπορέσει κάποιος να ξεδιαλύνει αυτό το κουβάρι. Ο μόνος τρόπος να πιεστούν οι τιμές προς τα κάτω είναι η δυνατότητα που έχουμε δώσει με νομοθεσία, της επιβολής πλαφόν σε συγκεκριμένα προϊόντα», δήλωσε.
Εξήγησε πως δεν είναι το πιο απλό πράγμα να επιβληθεί πλαφόν, «όμως είναι ένα εργαλείο που καλούμε για άλλη μια φορά την Κυβέρνηση να το μελετήσει και ο αρμόδιος Υπουργός να κρίνει και να μπορέσει να τεκμηριώσει εφόσον οι τιμές είναι πέραν της λογικής ψηλές, να μπορεί να επιβάλει το πλαφόν και τον καλούμε να κάνει τη μελέτη για να μπορέσουν να πιεστούν οι επιχειρήσεις αν δεν θέλουν να επιβληθεί το πλαφόν να μειώσουν άμεσα τις τιμές των προϊόντων».
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε πως μετά τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής, είναι αδικαιολόγητη η οποιαδήποτε μέχρι σήμερα σταθερή και αυξητική πορεία των τιμών στα αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα και το ψωμί. Ο κ. Βαρνάβα είπε ότι από τα στοιχεία που έχει ενώπιον της η Επιτροπή, όταν ο μέσος όρος τιμής παραγωγής του γάλακτος στην ΕΕ, κινείται στα 30 σεντ το λίτρο, στην Κύπρο είναι 57,55 σεντ, «σχεδόν διπλάσια τιμή παραγωγής του γάλακτος, με δεύτερη τη Μάλτα στα 49 σεντ».
Είπε ακόμη ότι, με βάση τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί, ενώ το δικαιολογητικό πάντοτε ήταν η τιμή του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και οποιεσδήποτε άλλες αυξητικές τάσεις στα μέσα παραγωγής, «βλέπουμε για παράδειγμα το Δεκέμβριο του 2014 ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα, το υγραέριο είχαν μειωθεί περίπου 10%, αυτά τα προϊόντα είχαν πάρει αυξητική τάση περίπου 2%». Πρόσθεσε πως αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δυστυχώς στην Κύπρο, ενώ όταν αυξάνονται οι στιμές στα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα όλοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός και να επιβάλουν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, ειδικά πρώτης ανάγκης, όταν όμως μειώνονται οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, κανένας δεν προβαίνει στη μείωση των τιμών.
«Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει το δικαίωμα να προχωρήσει και να επιβάλει πλαφόν με διάταγμα στο ψωμί και στο γάλα. Θεωρώ ότι τα στοιχεία που δόθηκαν από πλευράς του εκπροσώπου του Υπουργείου Εμπορίου ήταν ανεπαρκή, η συζήτηση θα συνεχιστεί και αναμένουμε στην επόμενη συνεδρία πλήρη στοιχεία και πλήρη μελέτη από πλευράς του εκπροσώπου του Υπουργείου Εμπορίου», συμπλήρωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις