Αισιοδοξία ότι εντός Μαρτίου θα ψηφιστεί η νομοθεσία για επέκταση του δικτύου προστασίας των καταναλωτών σε ό,τι αφορά καταχρηστικές ρήτρες που επιβάλλουν τα τραπεζικά ιδρύματα, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής Ζαχαρίας Ζαχαρίου.
Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής.
Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Ζαχαρίου, οι δύο προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί για ρύθμιση του θέματος των καταχρηστικών ρητρών που επιβάλλουν οι τράπεζες έχουν ενοποιηθεί, υπάρχει πρόθεση για αύξηση του δείκτη προστασίας των καταναλωτών, με κυρίαρχο στόχο να ξανά αποκτήσει ο δανειολήπτης καλές σχέσεις με τις τράπεζες και να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες για “να μην μπορεί κανένας να κοροϊδεύει κανένα”.
Ανέφερε, επίσης, ότι έχει συσταθεί ειδική υποεπιτροπή στο πλαίσιο της Επιτροπής Εμπορίου, η οποία αποτελείται από τους βουλευτές Μαρία Κυριακού (ΔΗΣΥ), Άγγελο Βότση (ΔΗΚΟ) και Γιαννάκη Γαβριήλ (ΑΚΕΛ), για να εξετάσει νομοτεχνικά το θέμα και να ενοποιήσει τις πολιτικές αποφάσεις που σχετίζονται με διεύρυνση του καταλόγου της γκρίζας ζώνης για τις καταχρηστικές ρήτρες, απαγόρευση του υπολογισμού του τόκου στη βάση 360 ημερών αντί 365, απαγόρευση της αυθαίρετης διακοπής συμβολαίου οποιουδήποτε δανειολήπτη χωρίς κανονισμούς.
Είπε επίσης ότι εξετάστηκαν τα θέματα ασφαλειών, εκτιμήσεων και καθυστερήσεων σε πληρωμές, τα οποία θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας και θα συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο που θα προστατεύει τον καταναλωτή.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία για τις καταχρηστικές ρήτρες, προβλέπει ότι ο κατάλογος των ρητρών που θα μπορούσαν να θεωρηθούν καταχρηστικές είναι ενδεικτικός και πως επαφίεται στα κράτη μέλη να τον εμπλουτίσουν εισάγοντας αυστηρότερη διατύπωση με στόχο την πληρέστερη προστασία των δανειοληπτών- καταναλωτών.
Πρόσθεσε ωστόσο πως «αντ’ αυτού, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ συνεχίζει να προστατεύει τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι τραπεζίτες ενάντια στους απλούς πολίτες», αναφέροντας ότι γι` αυτό το λόγο ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, έχουν καταθέσει προτάσεις νόμου για την προστασία των δανειοληπτών, οι οποίοι στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες δεν είναι πλήρως προστατευμένοι.
Ανέφερε ακόμη ότι στη σημερινή συνεδρία συμφωνήθηκε ότι θα θεωρείται καταχρηστική ρήτρα, ο υπολογισμός του τόκου στη βάση των 360 ημερών αντί των 365 ημερών και η όποια μονομερής απόφαση των τραπεζών για άμεση εξόφληση δανείου, χωρίς οποιεσδήποτε καθορισμένες προϋποθέσεις.
Δήλωσε τέλος ότι το ΑΚΕΛ μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προστασία των δανειοληπτών και κάλεσε την Κυβέρνηση, έστω και την υστάτη, να αφουγκραστεί τους χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι υφίστανται μέχρι σήμερα τις άδικες υπερχρεώσεις των τραπεζών.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης δήλωσε πως απ` ό,τι φαίνεται υπάρχει πλέον συμφωνία όλων των κομμάτων, αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων που ήταν ενώπιον της Επιτροπής σήμερα, ώστε να ετοιμαστεί τροπολογία της υφιστάμενης νομοθεσίας και όχι νέα πρόταση, «η οποία να αντιμετωπίσει «πρώτον το θέμα που αφορά το κόλπο με τις 365 μέρες» και δεύτερο «τη δυνατότητα των τραπεζών να διακόπτουν χωρίς δικαιολογία τις συμβάσεις που έχουν με τους δανειολήπτες».
Το τρίτο σημείο, πρόσθεσε, αφορά τον τρόπο που υπολογίζουν τις επιπλέον χρεώσεις και πώς τις ενσωματώνουν στην όλη αντιμετώπιση του δανείου και εξήγησε ότι επ` αυτού πρέπει να γίνουν κάποιες νομοθετικές διορθώσεις ώστε να μπορεί να γίνει και αυτή η πρόνοια αποδεκτή.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα Οικολόγων θέλει επιτέλους η Βουλή να σταθεί απέναντι στις τράπεζες και αποφασιστικά να καταργήσει τις καταχρηστικές ρήτρες μέσω των οποίων οι τράπεζες έχουν διαχρονικά καταληστέψει τον κυπριακό λαό και τις επιχειρήσεις.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι επιβεβαιώθηκε η θέση του Κινήματος των Οικολόγων και με επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προς την κυπριακή Βουλή, με βάση την οποία αφήνεται ελεύθερη η κυπριακή Βουλή να νομοθετήσει επί της πρότασης νόμου των Οικολόγων που περιλαμβάνει και τις τράπεζες στον ποινικό κώδικα για την τοκογλυφία.
«Τώρα εναπόκειται στην Επιτροπή Οικονομικών να προωθήσει για ψήφιση τη σχετική πρόταση νόμου των Οικολόγων και άλλων κομμάτων, ούτως ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, να θεωρούν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες ότι έχουν ασυλία, εφαρμόζοντας τοκογλυφικές πολιτικές πάνω στους καταθέτες, στους δανειζομένους, τους δανειολήπτες, τις επιχειρήσεις», είπε.
«Υπάρχει και μία σειρά από άλλες καταχρηστικές ρήτρες που είδε σήμερα η Επιτροπή Εμπορίου, οι οποίες πρέπει να καταργηθούν άμεσα και εμείς υποστηρίζουμε την άμεση κατάργηση όλων των καταχρηστικών ρητρών για να σταματήσει η καταλήστευση του κυπριακού λαού από τις τράπεζες», πρόσθεσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις