Τη στήριξη της Ιταλίας στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι, σημειώνοντας παράλληλα τη σημασία της εμπλοκής της ΕΕ στη διαδικασία, αφού, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον της να έχει μια επιτυχή κατάληξη.
Την εκτίμησή του για τη διαχρονική στήριξη της Ιταλίας στο Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ δεδομένων των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, με άσκηση πιέσεων, χρησιμοποίηση επιρροών προς την Τουρκία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Ομήρου και Μπολντρίνι μιλούσαν μετά από συνάντηση που είχαν, καθώς και υπογραφή από πλευράς του κ. Ομήρου της διακήρυξης με τίτλο «Περισσότερη Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Ο δρόμος που πρέπει ν` ακολουθήσουμε».
Η διακήρυξη αποτελεί πρωτοβουλία των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου και έχει υπογραφεί συνολικά από τους Προέδρους έντεκα Κοινοβουλίων κρατών – μελών της ΕΕ.
«Αυτή η διακήρυξη στοχεύει να δώσει το μήνυμα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. Ότι, σημείωσε, «επιβάλλεται η ενίσχυση, η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής πολιτικής ολοκλήρωσης». Και ότι, πρόσθεσε, «χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή Ευρώπη των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών». Μια Ευρώπη, είπε, «που θα διασφαλίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή». Εξέφρασε την ένθερμη υποστήριξη της Βουλής στην πρωτοβουλία αυτή.
Και είναι πεποίθησή μας, πρόσθεσε, «ότι η ΕΕ πρέπει, ναι, ν` αλλάξει κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση ακριβώς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της διαμόρφωσης κοινών πολιτικών, ιδίως επί μείζονος σημασίας θεμάτων, όπως είναι το προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε».
Δεν μπορεί, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, «να συνεχίσει η συμπεριφορά ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών που απεκδύονται ευθυνών και αναζητούν και εξιλαστήρια θύματα, όπως συμβαίνει τώρα σε σχέση με την Ελλάδα». «Ούτε μπορούν να κλείνουν σύνορα και να απεκδύονται της ευθύνης ισότιμης κατανομής των βαρών», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στις οικονομικές πολιτικές της ΕΕ, λέγοντας ότι ασφαλώς και χρειάζονται αλλαγή. Γιατί, είπε, «τα όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια και εμείς εδώ στην Κύπρο ιδιαίτερα, με την ανάλγητη απόφαση του Eurogroup να ληστέψει τις καταθέσεις των πολιτών, δεν έχει καμία σχέση με τα οράματα αυτών που έθεσαν τα θεμέλια δημιουργίας της ΕΕ».
Άρα, συνέχισε, «πολιτικές ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».
Ο κ. Ομήρου ανακοίνωσε παράλληλα ότι μετά τη συζήτηση που είχε με την κ. Μπολντίρνι αποφάσισε η Βουλή των Αντιπροσώπων να ανοίξει ένα ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες, αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «για να πάρουμε τις απόψεις των πολιτών».
Κάλεσε τους Κύπριους πολίτες «να συμμετάσχουν, να πάρουν μέρος σ` αυτή τη διαδικασία έκφρασης απόψεων».
Αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με την κ. Μπολντρίνι, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι σε ό,τι αφορά το προσφυγικό «έχουμε πλήρη σύμπτωση απόψεων». Ότι, πρόσθεσε, «χρειάζεται όλοι ν` αναλάβουν τις ευθύνες τους και δεν μπορεί να συνεχίζεται μια πολιτική και μια πρακτική κάποιες χώρες να φορτώνονται βάρη, όπως είναι και η Ιταλία, η Ελλάδα πολύ περισσότερο, και άλλοι να βγάζουν την ουρά τους απ` έξω». «Και όχι μόνο αυτό, να κλείνουν και σύνορα», είπε, «και να ζητούν η Ελλάδα να φύγει από τη Συνθήκη του Σένγκεν». «Αυτά πρέπει να τελειώνουν. Πρέπει να τελειώνουμε μ` αυτές τις πολιτικές», σημείωσε.
Ο κ. Ομήρου είπε ότι με την ομόλογό του συζήτησαν και την κατάσταση στην περιοχή. «Μείναμε απόλυτα σύμφωνοι ότι βεβαίως η αντιμετώπιση της απειλής των τζιχαντιστών είναι απολύτως επιβεβλημένη, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να ανατρέξουμε στα βαθύτερα αίτια, στις ρίζες δημιουργίας αυτού του προβλήματος, για να θεραπεύσουμε οριστικά αυτή την ανωμαλία».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, εξέφρασε «την εκτίμηση και τις ευχαριστίες μας προς την ιταλική Βουλή, την ιταλική Κυβέρνηση και το φίλο λαό της Ιταλίας για την διαχρονική στήριξή τους στον αγώνα του λαού μας για τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και για μια λύση η οποία να είναι απολύτως συμβατή με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Είπε ότι εξήγησε στην Πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής «ότι δυστυχώς οι δηλώσεις των τελευταίων μηνών και εβδομάδων από πλευράς και Τουρκίας και τ/κ ηγεσίας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές ως προς την προοπτική επίτευξης λύσης».
Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, «οι οποίες δεν έχουν διαψευστεί, με προτροπή για μαζική παραχώρηση λεγομένων υπηκοοτήτων σε εποίκους – ο εποικισμός συνιστά έγκλημα πολέμου – ή για μη επιστροφή της Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση στα πλαίσια της συζητούμενης λύσης».
Με αυτές τις λογικές, είπε ο κ. Ομήρου «δεν μπορεί να υπάρξει λύση και είμαστε σίγουροι ότι η ΕΕ δεδομένων των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, με άσκηση πιέσεων, χρησιμοποίηση επιρροών προς την Τουρκία, ότι για να έχει ευρωπαϊκό μέλλον η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ αλλά και τις λεγόμενες Κυπρογενείς της υποχρεώσεις».
Η Πρόεδρος της ιταλικής Βουλής αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι «υπάρχει σοβαρή δέσμευση από όλες τις πλευρές».
Η Ιταλία, είπε, ως χώρα, ως Βουλή, υποστηρίζουμε σθεναρά αυτή την προσπάθεια, είπε σε δήλωσή της στην αγγλική γλώσσα.
«Συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να συμμετέχει σ` αυτή (τη διαδικασία) γιατί χρειαζόμαστε επίσης μια ιστορία επιτυχίας».
«Η Κύπρος μπορεί να γίνει μια ιστορία επιτυχίας», σημείωσε.
Την εκτίμησή της εξέφρασε για την απόφαση του κ. Ομήρου να συνυπογράψει τη διακήρυξη. Σύμφωνα με την ίδια, η διακήρυξη σημαίνει πιο πολλή πολιτική ολοκλήρωση, το διαμοιρασμό της κυριαρχίας, πιο πολλή προσοχή στον κοινωνικό πυλώνα, αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και μία ομοσπονδία κρατών.
Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν σ` αυτή την άσκηση η οποία πρέπει να γίνει σε μια δημοκρατική βάση, είπε. Είναι σημαντικό τα Κοινοβούλια που εκπροσωπούν τους πολίτες να τους καλέσουν να λάβουν μέρος σ` αυτή την άσκηση, πρόσθεσε.
Εξέφρασε τη χαρά της γιατί ο Πρόεδρος της Βουλής «αμέσως κατάλαβε τη σημασία αυτής της συμμετοχής και με ενθουσιασμό συμφώνησε με την ιδέα να καλέσει τους πολίτες της Κύπρου να συμμετάσχουν».
Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, η κ. Μπολντρίνι είπε ότι με τον κ. Ομήρου έχουν την ίδια άποψη. «Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε.
«Όταν είσαι μέρος μιας οικογένειας, μοιράζεσαι όχι μόνο τα πλεονεκτήματα αλλά και τις ευθύνες», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις