Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει ως στρατηγικό στόχο του την αύξηση της πεζής διακίνησης και της χρήσης του ποδηλάτου, διότι μόνο ευεργετικά αποτελέσματα στην κυκλοφοριακή διαχείριση, στην ποιότητα του αέρα, στην υγεία του πληθυσμού, στην οικονομική ανάπτυξη και γενικά στην ποιότητα ζωής μπορεί να επιφέρει, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης.
Σε ομιλία του στην απονομή των βραβείων του Φωτογραφικού Διαγωνισμού για τη Βιώσιμη Κινητικότητα, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι "πέραν από την υποστήριξή μας στις πρωτοβουλίες των τοπικών Αρχών, προωθούμε την επέκταση των υποδομών για τους ποδηλάτες και τη συνδεσιμότητα των υφιστάμενων υποδομών".
“Για το σκοπό αυτό έχουμε σχεδιάσει την ποδηλατική σύνδεση των πανεπιστημίων της πόλης με το κέντρο της Λευκωσίας και το γραμμικό πάρκο του Πεδιαίου και, με συγχρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινούμε την υλοποίηση του έργου αυτού στους επόμενους μήνες. Με βάση το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας της Λευκωσίας, προωθείται επίσης η δημιουργία λεωφορειολωρίδων σε κεντρικές λεωφόρους της πόλης και ολοκληρωμένα δίκτυα για πεζούς και ποδηλάτες”, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας θα αναπτυχθούν και για τις άλλες πόλεις της Κύπρου, επίσης με συγχρηματοδότηση από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Η σημασία της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας και της προβολής των δραστηριοτήτων που την προάγουν δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προκήρυξη από το Τμήμα Δημοσίων Έργων του φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα τις προκλήσεις των πεζών και ποδηλατιστών στην Κύπρο”, σημείωσε.
Η βιωσιμότητα στην κινητικότητα, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, πρέπει να αναζητείται μέσα από την προώθηση εκείνων των τρόπων μετακίνησης που επιφέρουν τις μικρότερες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ η βιωσιμότητα στην προσβασιμότητα μέσα από τη μείωση των αναγκών μετακίνησης με μηχανοκίνητα μέσα, αξιοποιώντας την αυτονομία των ανθρώπων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα πόδια μας, σημείωσε, είναι το καλύτερο μέσο για τις μικρές διακινήσεις μας είτε για να πάμε στο περίπτερο, τη φρουταρία, το φούρνο της γειτονιάς, να επισκεφτούμε ένα γείτονά μας ή ακόμα για να πάμε στη δουλειά μας ή να πάνε τα παιδιά μας στο σχολείο.
“Το ποδήλατο, ως μέσο μεταφοράς, πληροί απόλυτα τις προϋποθέσεις για βιώσιμη κινητικότητα και προσβασιμότητα, ενώ είναι ταυτόχρονα ένα άριστο μέσο μεταφοράς για μικρές και μεσαίες αποστάσεις. Στην κυπριακή κοινωνία, μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, το ποδήλατο είχε σημαίνοντα ρόλο στην αστική κινητικότητα, μέχρι που η αύξηση του βιοτικού επιπέδου και η συνεπακόλουθη αύξηση της ιδιοκτησίας αυτοκινήτων το εκτόπισαν σχεδόν ολοκληρωτικά από τη ζωή μας”, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις