Οι 28 της ΕΕ αποφάσισαν «να περιορίσουν το συντομότερο τις μεταναστευτικές ροές, να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα, να μειώσουν τις παράνομες διελεύσεις και να διασφαλίσουν την ακεραιότητα της ζώνης Σένγκεν», σύμφωνα με το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, στο σκέλος που αφορά το προσφυγικό πρόβλημα.
To Συμβούλιο "καλωσορίζει την συμμετοχή του ΝΑΤΟ για την αναγνώριση, έλεγχο και επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο" και δηλώνει πως η Frontex θα συνεργαστεί στενά μαζί του.
Οι 28 αναφέρουν στην παράγραφο 6 ότι "η γρήγορη και πλήρης εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ- Τουρκίας παραμένει κεντρική προτεραιότητα, ώστε να περιοριστούν οι διακινητές και τα δίκτυά τους. Η Τουρκία έχει κάνει βήματα για την εφαρμογή του πλάνου, κυρίως σε σχέση με την πρόσβαση των Σύρων στην αγορά εργασίας και την ανταλλαγή πληροφοριών με την ΕΕ". Το κείμενο όμως αναφέρει ότι "οι ροές προς την Ελλάδα παραμένουν υπερβολικά υψηλές" και ζητά από την Τουρκία να δράσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε σχέση με τις τρίτες χώρες το κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει ότι "πρέπει να δοθούν κίνητρα για την επαναπροώθηση των μεταναστών σε αυτές", συνεχίζει λέγοντας ότι "οι 16 προτεραιότητες της Συνόδου της Βαλέττας πρέπει να υλοποιηθούν" και πως πρέπει να παρασχεθεί επιπλέον ανθρωπιστική στήριξη στις γειτονικές της Συρίας χώρες.
Οι 28 ζητούν να μπει τέλος στην πολιτική της μετακύλησης του προβλήματος από τη μία χώρα στην άλλη, όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και ζητά συντονισμό μεταξύ των κρατών της περιοχής.
Επιπλέον σε άλλη παράγραφο ζητούν την πλήρη εφαρμογή του κώδικα Σένγκεν και την άρνηση εισόδου σε άτομα που δεν πληρούν τα κριτήρια, κάνουν ειδική μνεία στο ότι η ζώνη Σένγκεν πρέπει να γυρίσει στην κανονικότητα και δεσμεύονται για βοήθεια προς την ολοκλήρωση των κέντρων καταγραφής στα σύνορα, όπου "πολλά μένει ακόμα να γίνουν ώστε να διασφαλιστεί η καταγραφή του 100%", τα κράτη που διενεργούν τους ελέγχους πρέπει να ταυτοποιούν τους εισεργόμενους έναντι βάσεων δεδομένων ασφαλείας, και να φιλοξενούν προσωρινά τους αιτούντες άσυλο, "ώστε να λειτουργήσει ο μηχανισμός μετεγκατάστασης".
"Οι μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν σε ποιο κράτος θέλουν να εγκατασταθούν", αναφέρει το κείμενο. Ειδικά σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, οι 28 αναφέρουν ότι σύντομα θα παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους μετανάστες που βρίσκονται στη διαδρομή, μέσω του UNHCR.
Tέλος οι 28 υπόσχονται την ολοκλήρωση της κοινοτικής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής πριν το τέλος της Ολλανδικής προεδρίας, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναζητήσει τρόπους να συνεισφέρει στο προσφυγικό και υπενθυμίζουν ότι "η στρατηγική του Δεκεμβρίου θα φέρει αποτελέσματα μόνο όταν όλα της τα στοιχεία επιδιωχθούν από κοινού και μόνο αν οι θεσμοί και τα κράτη μέλη δράσουν από κοινού σε πλήρη συντονισμό". Οι 28 ανακοινώνουν μάλιστα ότι η πολιτική ασύλου της ΕΕ θα επικαιροποιηθεί με προτάσεις που θα παρουσιαστούν το Μάρτιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Προκάλεσε ανησυχία σε εμπορικό κέντρο και επιτέθηκε σε Αστυνομικό – Χειροπέδες σε 45χρονο
• Οι βροχές που «πλημμύρισαν» Πάφο και Λεμεσό με αριθμούς - Δείτε τον χάρτη και την ανάλυση
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις