Αυστηρά κριτήρια θεσπίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να αδειοδοτηθούν οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να διαχειριστούν «κόκκινα» δάνεια, ενώ θα υπάρξει διεξοδικός έλεγχος του μετοχολογίου των εταιρειών προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποκτήσουν τα επισφαλή χαρτοφυλάκια των τραπεζών σημερινοί... οφειλέτες
Οι εταιρείες, που μπορεί να είναι ελληνικές ή ξένα funds, θα μπορούν να αναλάβουν δράση είτε μόνες είτε σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θέλουν μεν να «ενισχυθούν» στο κομμάτι της τεχνογνωσίας, επιθυμούν όμως τα υπό διαχείριση δάνεια να παραμείνουν σε αυτές και να μην πωληθούν σε τρίτους.
Οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην αγορά της διαχείρισης καθυστερούμενων δανείων θα πρέπει να απαντήσουν σε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο για το ποιοι είναι οι βασικοί μέτοχοι και τα στελέχη-διαχειριστές των «κόκκινων» δανείων, τις μεθόδους που ακολουθούν, τα χρονοδιαγράμματα και φυσικά τους στόχους τους ως προς την ανάκτηση καθυστερούμενων οφειλών. Δηλαδή το ερωτηματολόγιο σκοπεύει να φωτίσει το background βασικών μετόχων των εταιρειών διαχείρισης και το προφίλ των στελεχών τους που έχουν διοικητικές αρμοδιότητες.
Θα δοθούν τρεις έως πέντε άδειες
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες πριν πάρουν την «άδεια» για να μπουν στην αγορά διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει πρώτα να αποκαλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα, με την κατάθεση αναλυτικού ονομαστικού μετοχολογίου.
Oπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, στόχος του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα είναι να δοθούν οι άδειες σε εξειδικευμένες εταιρείες και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συσταθούν funds διαχείρισης «κόκκινων» δανείων από μεγαλομετόχους -ή συγγενείς- υπερχρεωμένων εταιρειών. Σύμφωνα δε με κύκλους της αγοράς, αναμένεται να αδειοδοτηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος τρεις με πέντε εταιρείες. Ανάμεσα σε αυτές που αναμένεται να καταθέσουν αίτηση για να δραστηριοποιηθούν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι η ισπανική Aktua (που συζητά με δύο τράπεζες για σύσταση κοινής εταιρείας), η ισπανική Sareb, η καναδέζικη Altamira Services, η ελληνική Credit M και η KKR.
Αρχές Μαρτίου
Υπενθυμίζουμε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στις αρχές του μήνα είχε δηλώσει ότι το πλαίσιο αδειοδότησης για τις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων θα είναι έτοιμο έως τις 29 Φεβρουαρίου. Ακόμα είχε αναφέρει πως «υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για την απόκτηση αδειών», εκτιμώντας μάλιστα ότι το αυτό θα ενισχυθεί όταν ξεκινήσει η όλη διαδικασία από τις αρχές Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, από τα assets των 13 bad banks αρμοδιότητας της Τράπεζας της Ελλάδος ανακτήθηκαν περί τα 700 με 800 εκατ. ευρώ μέσω της εκκαθάρισής τους. Κατ' επέκταση και για τα assets των συστημικών τραπεζών υπάρχουν αντίστοιχα μεγάλα περιθώρια κέρδους.
Από την πλευρά τους οι εταιρείες διαχείρισης ζητούν -στην περίπτωση που επιτραπεί και η αγορά των «κόκκινων» δανείων που έχουν υποθήκη κατοικίας- να βρεθεί φόρμουλα για να μην πληρώσουν τον φόρο μεταβίβασης, που ανέρχεται στο 3% της συναλλαγής για την πρώτη κατοικία. Τέλος να σημειώσουμε ότι προ ημερών ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης δήλωσε πως οι συγκεκριμένες εταιρείες πρέπει να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τις ελληνικές τράπεζες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις