Η τιμή στον Νεόφυτο Χατζηγεωργίου Καμαρά και σε όλους τους Κύπριους που συμμετείχαν στον αγώνα για την ελευθερία των λαών καθορίζει και τα δικά μας σημερινά καθήκοντα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο του Βετεράνου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Νεόφυτου Χατζηγεωργίου Καμαρά που τελέστηκε σήμερα στην Εκκλησία Αποστόλου Ανδρέα στην Έμπα.
Αποτελεί καθήκον μας, τόνισε, να αγωνιστούμε αταλάντευτα για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού.
Να δώσουμε το μήνυμα, όπως είπε, ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν θα γονατίσει και πως «με σωφροσύνη, ασφαλώς με υπευθυνότητα, αλλά και με απόρριψη της λογικής της αποδοχής της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή. Και με άρνηση συνεχών υποχωρήσεων στις πιέσεις ξένων που, αντί να στρέφονται προς την πλευρά του κατακτητή και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου εξακολουθούν, υιοθετώντας κυνικά πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, ανατρέπουν καθημερινά κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης».
Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές, συνέχισε, «ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε δικαιώματα και να ξεχάσουμε δίκαια».
Η Κύπρος, υπέδειξε, δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της και δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε.
Ο κ. Ομήρου είπε πως θα πρέπει να επιμένουμε σε λύση δημοκρατική που θα διασφαλίζει την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου.
Λύση, συμπλήρωσε, «που θα τερματίζει την κατοχή, θα απομακρύνει τους εποίκους, θα καταργεί τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και θα κατοχυρώνει ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες».
Με μια σαφή στρατηγική, όπως είπε, «με προβολή του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής - κατοχής και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, με επιδίωξη λύσης στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, που μπορεί να αποτελέσει και τη βάση μιας πλατιάς εθνικής ενότητας, με αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας μας αλλά και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, για να υποχρεωθεί να τερματίσει την κατοχή και να αποδεχθεί λύση στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».
Καθώς, συνέχισε, και με αξιοποίηση επίσης των νέων γεωστρατηγικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή ύστερα από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι «γνωρίζουμε καλά ότι πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο για την προοπτική επιτυχούς κατάληξης των συνομιλιών έχει η Τουρκία».
Τώρα, συνέχισε, είναι η ώρα επανεκτίμησης των δεδομένων και της στρατηγικής μας, η απόρριψη θέσεων και απαιτήσεων που υποθηκεύουν το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού και απειλούν την ύπαρξη και τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι ακόμα η ώρα, είπε ο κ. Ομήρου, για κινητοποίηση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, για να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη στρεψόδικη και επιδρομική της πολιτική.
Ο κ. Ομήρου είπε ακόμα πως θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα κανενός κεφαλαίου στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας - Ε.Ε., αν η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται την εκπλήρωση των κυπρογενών της υποχρεώσεων.
Είπε πως στο πρόσωπο του Νεόφυτου Χατζηγεωργίου Καμαρά, τιμούμε όλους όσοι έλαβαν μέρος στον Πόλεμο, ιδιαίτερα όλους όσοι έπεσαν στα διάφορα πεδία των μαχών και τα κόκαλα τους βρίσκονται θαμμένα σε κοιμητήρια της Βορείου Αφρικής, της Ελλάδας και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Επί πλέον, συνέχισε, «τιμούμε όλους όσοι έλαβαν μέρος στον πόλεμο και μέχρι σήμερα εξακολουθούν να αγνοούνται, όπως είναι η περίπτωση του συγχωριανού σας Χαράλαμπου Παπαθεοχάρους».
Το Γενάρη του 1946, ο Νεόφυτος επιστρέφει στην Κύπρο, στην οικογένεια του μετά από πέντε χρόνια απουσίας. Για τον Νεόφυτο, είπε ο κ. Ομήρου, αρχίζει πλέον ο δικός του προσωπικός αγώνας, για να προσφέρει μια καλύτερη ζωή στην οικογένεια και τα παιδιά του.
Τον Ιούνιο του 2009, ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας του απονέμει «τιμής ένεκεν» μαζί με άλλους πολεμιστές, το μετάλλιο με το θυρεό της Κυπριακής Δημοκρατίας και τιμητική διάκριση για την προσφορά του κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Τα χρόνια όμως περνούν και ο Νεόφυτος, στις 5 Μαρτίου 2012, μετά από ολιγοήμερη ασθένεια έφυγε από τη ζωή καταξιωμένος και πλήρης ημερών σε ηλικία 96 χρονών. Έφυγε όμως με ένα πικρό παράπονο, ότι οι υποσχέσεις που έδωσε η Αγγλία για αυτοδιάθεση και ελευθερία της Κύπρου με αντάλλαγμα τη στράτευση, αποδείχθηκαν κούφιες.
Τον Αύγουστο του 2013 το Υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας τίμησε μετά θάνατο τον Νεόφυτο, με το Πολεμικό Μετάλλιο του Βασιλέως Γεωργίου, τον Πολεμικό Αστέρα της Βορείου Αφρικής και τον Πολεμικό Αστέρα για τη δράση του στην Ελλάδα και την αιχμαλωσία του σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων στη Γερμανία.
Την άνοιξη του 2014, το Κοινοτικό Συμβούλιο Έμπας τίμησε τον Νεόφυτο με τη μετονομασία οδού σε οδό Νεόφυτου Καμαρά, στην περιοχή που έζησε για ένα περίπου αιώνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις