Πολυπράγμων, αεικίνητος, ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών. Ο Αντρέας Βύρας είναι άνθρωπος που δεν εφησυχάζει και δεν καλουπώνεται. Πίσω από την επαγγελματική του ιδιότητα, ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχει και ένα άλλο πρόσωπο, αυτό του ανθρώπου που θέλει να προσφέρει στους συμπολίτες του.
Της Ματίνας Ζησιάδου
Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Αντρέας Βύρας: «40 χιλιάδες άτομα το 2015 για αναδιαρθρώσεις»
Από νεαρή ηλικία τον ενδιέφερε η ενασχόληση με τα κοινά. Ξεκίνησε την πορεία του ως διοικητικό στέλεχος του Συμβουλίου Νεολαίας και του Κυπριακού Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, ενώ ασχολήθηκε και με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2012. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συνέχισε την ακαδημαϊκή του πορεία στην Αγγλία, όπου κατέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Southampton στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών ως υπάλληλος, αλλά αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά του ως κυβερνητικός υπάλληλος για να πάει στον Συνεργατισμό. Αυτό, όπως μας εξομολογείται, τον έφερε σε σύγκρουση με το οικογενειακό του περιβάλλον. Δεν φοβήθηκε όμως την πρόκληση. «Γιατί στον Συνεργατισμό και όχι κάποια άλλη τράπεζα;», θα τον ρωτήσουμε. Ο ίδιος μας απαντάει, πως η ανθρωποκεντρική κουλτούρα του Συνεργατισμού είναι αυτή που τον εκφράζει ως άνθρωπο.
Υπήρξατε στέλεχος του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου και τώρα έχετε πάει στην Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα. Πώς ήταν αυτή η μετάβαση για εσάς;
«Είναι γεγονός ότι ήταν μία δύσκολη απόφαση, κυρίως για εμένα γιατί η καθημερινή επαφή με τον κόσμο ήταν κάτι το οποίο με εξέφραζε και μου έδινε ώθηση. Μου άρεσε η δουλειά μου. Ο Συνεργατισμός έχει αυτή την ανθρώπινη επαφή. Δεν βλέπαμε μόνο επιχειρηματίες και μεγάλους καταθέτες, βλέπαμε καθημερινά και απλό κόσμο. Ο γραμματέας του Συνεργατισμού ήταν ο άνθρωπος που έδινε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα. Ήταν κάτι το αναζωογονητικό για εμένα. Αυτή η αλλαγή λοιπόν από τον Συνεργατισμό στα Κεντρικά με προβλημάτισε σε αρχικό στάδιο και μπορώ να πω ότι ήταν και αρνητική η πρώτη μου άποψη. Δεν ήθελα να πάω και να αλλάξω αυτό το καθημερινό περιβάλλον. Αλλά όταν έβαλα τα πράγματα κάτω , όταν είδα αυτό το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Συνεργατισμός είδα ότι ίσως μέσω της θέσης μου θα μπορούσα να βοηθήσω περισσότερο τον κόσμο, είδα ότι θα μπορούσα να εξελιχθώ και ως στέλεχος. Και έτσι πήρα την απόφαση αυτή πριν από τέσσερεις μήνες και μπορώ να πω ότι δεν το μετάνιωσα. Είναι μία πάρα πολύ καλή εμπειρία η οποία πιστεύω ότι θα με κάνει πιο δυνατό ως άνθρωπο και ως επαγγελματία, αλλά και ως άτομο που δεν εφησυχάζει. Μου αρέσει να προχωρώ για νέες προκλήσεις, νέα δεδομένα. Νομίζω αυτή η νέα εμπειρία θα είναι σημαντική».
Με μία τόσο έντονη επαγγελματική καριέρα, υπάρχει χρόνος για προσωπική ζωή;
«Προσωπικά από μαθητής δεν είχα ποτέ προσωπική ζωή με την έννοια της προσωπικής ζωής. Ποτέ δεν ήμουν το άτομο το οποίο θα σχολούσα από το σχολείο ή τη δουλειά και θα πήγαινα για καφέ ή θα έτρεχα μόνο τα ψώνια του σπιτιού. Δεν είμαι σπιτόγατος. Αντιθέτως, είμαι ένα άτομο το οποίο ασχολείται με τα κοινά, τόσο στα μαθητικά μου χρόνια, στο πανεπιστήμιο αλλά και μετέπειτα ως επαγγελματικό στέλεχος. Δεν μου αρέσει να εφησυχάζω. Μου δίνει ζωή αυτή η ενασχόληση είτε με τα κοινά, είτε με ο,τιδήποτε άλλο το οποίο μου επιτρέπει να προσφέρω. Ως άτομο θέλω να νιώθω ότι κάνω κάτι χρήσιμο και όχι ότι περνάω απλώς το χρόνο μου για θέματα ψυχαγωγίας. Σίγουρα χρειάζεται ο ελεύθερος χρόνος, η καθημερινή τριβή με την οικογένεια, αλλά αυτό που μου δίνει ζωή είναι η ενασχόληση με μία σειρά από πράγματα και κυρίως να μη νιώθω ότι δεν κάνω τίποτα. Η ενασχόληση με τα κοινά, με θέματα νεολαίας, με τον αθλητισμό, είναι πράγματα τα οποία με ευχαριστούν. Μου αρέσει να γνωρίζω κόσμο, να μπορώ να βοηθήσω σε κάποιο τομέα και ότι κάνω κάτι χρήσιμο».
Άρα οι επαγγελματικές σας φιλοδοξίες δεν έχουν κάποιο ταβάνι;
«Δεν είναι θέμα φιλοδοξιών, απλώς ως άτομο δεν επαναπαύομαι σε θέσεις ή καθήκοντα. Μία απόφαση την οποία πήρα και με έφερε σε σύγκρουση με την οικογένειά μου ήταν όταν αποφάσισα ότι θα φύγω από δημόσιος υπάλληλος. Για να πάρω την απόφαση τότε να φύγω από δημόσιος υπάλληλος και να πάω να εργαστώ σε ένα πιστωτικό ίδρυμα ως εσωτερικός ελεγκτής, προκάλεσε αρκετές απορίες. Αυτό είναι κάτι που με χαρακτηρίζει, δεν φοβάμαι τις προκλήσεις. Μου δίνει ενέργεια και ενδιαφέρον να συνεχίσω να προσφέρω».
Βλέπετε σοβαρά το ενδεχόμενο να κατεβείτε στην πολιτική;
«Ο όρος πολιτική σήμερα είναι λίγο παρεξηγημένος. Ποτέ δεν θα θεωρήσω τον εαυτό μου ως πολιτικό. Ποτέ δεν σταμάτησα όμως να ενδιαφέρομαι για τα κοινά, να νιώθω ότι μπορώ να προσφέρω σε κάποιο άλλο πόστο από αυτό που είμαι σήμερα. Δεν αποκλείω τίποτα για το μέλλον αν θεωρήσω ότι είναι κάτι που μπορώ να αλλάξω ουσιαστικά τα πράγματα. Δεν θέλω να συμμετέχω σε μία δομή όπου θα είμαι απλώς ένα γρανάζι».
Δεν σας έχει προσεγγίσει κάποιο κόμμα;
«Είμαι πολιτικοποιημένο άτομο, ανήκω ήδη σε κάποιο κομματικό χώρο. Αγαπώ τη δουλειά μου, θα δούμε όμως στο μέλλον πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Υπάρχουν κάποιοι τομείς που με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, που πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω με τις εμπειρίες μου, με τις γνώσεις μου, με τις δυνατότητές μου. Όταν έρθει αυτή η ώρα θα το σκεφτούμε και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Η οικονομία είναι η βάση για να παραχθεί έργο. Νομίζω ότι οι εμπειρίες μου σε αυτό τον τομέα θα είναι άκρως βοηθητικές».
Με τι ασχολείστε τον ελεύθερό σας χρόνο;
«Όσος ελεύθερος χρόνος μου μένει μετά τη δουλειά τον αφιερώνω πέρα από τα κοινά και στο ποδόσφαιρο. Είναι κάτι που με γεμίζει, ένα κομμάτι που μεγάλωσα μαζί του. Αφιερώνω όμως και κάποιο χρόνο στην οικογένειά μου, προσπαθώ να υπάρχει ένα ισοζύγιο. Μου αρέσει επίσης να ταξιδεύω, είναι ένα από τα καλύτερα σχολεία τα οποία είχα. Η επαφή μου με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου μου έδωσε τη δυνατότητα να ταξιδέψω σε πάρα πολλές χώρες, αλλά κυρίως να μπω σε κουλτούρες. Ήταν ένα κομμάτι που με βοήθησε πάρα πολύ στην επαγγελματική μου ζωή».
Πολύς κόσμος έχει την πεποίθηση ότι οι τραπεζίτες είναι άτομα που ασχολούνται μόνο με αριθμούς, που δεν έχουν κοινωνικές ευαισθησίες. Συμφωνείτε ή είναι απλά μία προκατάληψη;
«Μπορεί να συμφωνήσω, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους Συνεργατικούς υπαλλήλους. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου ως Συνεργατικό και όχι ως τραπεζικό στέλεχος. Μπορεί να εφαρμόζουμε τα αυστηρά πλαίσια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά ο Συνεργατισμός δεν παύει να είναι ένα κοινωνικό κίνημα που πρόσφερε πολλά στον τόπο μας. Αν είχα την επιλογή, όταν είχα φύγει από την Κυβέρνηση, να πάω σε ένα τραπεζικό ίδρυμα, δεν θα πήγαινα. Η ιδέα του Συνεργατισμού, ο ανθρωποκεντρικός τρόπος που προσεγγίζει του πελάτες του, αυτό ήταν που με έκανε να μπω σε αυτή τη δουλειά. Αν νιώσω ότι παύσει πλέον αυτή η κουλτούρα, τότε πιθανόν να πω ότι έφτασε και η ώρα να αποχωρήσω από αυτό τον οργανισμό. Να σας πω ένα παράδειγμα. Ένας πελάτης που είχε έρθει μου είπε ότι περίμενε να δει έναν άλλο άνθρωπο, ένιωσε πολύ διαφορετικά σε σχέση με τη προσέγγιση που ακολουθούν συνήθως οι τραπεζικοί υπάλληλοι. Αυτή η κοινωνική πτυχή ήταν ο λόγος που με έκανε να αγαπήσω τον Συνεργατισμό. Δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι σε έναν οργανισμό που βλέπει μόνο αριθμούς, μόνο δεδομένα και μόνο συμφέροντα μετόχων. Ο Συνεργατισμός είναι κάτι το διαφορετικό. Συνδυάζει το κομμάτι του σωστού επιχειρείν με μία κουλτούρα και νοοτροπία που με εκφράζει πολύ περισσότερο ως άνθρωπο».
Το ποδόσφαιρο είναι η μεγάλη σας αγάπη. Πώς βλέπετε την πορεία της Νέας Σαλαμίνας φέτος;
«Στη Νέα Σαλαμίνα διετέλεσα μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος για ένα χρονικό διάστημα. Δυστυχώς οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις δεν μου επέτρεψαν να συνεχίσω να ασχολούμαι με τη διοίκηση της ομάδας . Σίγουρα όμως είμαι ενεργό μέλος του Σωματείου. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία πάρα πολύ καλή δουλειά. Υπάρχει σωστή οικονομική διαχείριση του Σωματείου, μία πιο επαγγελματική αντιμετώπιση των θεμάτων τόσο των ποδοσφαιρικών, όσο και των οικονομικών και διαχειριστικών. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα η ομάδα μας βρίσκεται σε μία πάρα πολύ καλή οικονομική κατάσταση, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος βιωσιμότητας του Σωματείου».
Δείτε το βίντεο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις