Όλοι γνωρίζουμε ότι τα αναψυκτικά παχαίνουν και καταστρέφουν την υγεία των δοντιών μας, αλλά μια νέα μελέτη σε αρουραίους έριξε φως στο πόσο μεγάλη ζημιά μπορούν να κάνουν τα αναψυκτικά και γενικότερα η ζάχαρη στον εγκέφαλό μας.
Οι αλλαγές που παρατήθηκαν στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη συναισθηματική συμπεριφορά και τη γνωστική λειτουργία, ήταν πιο εκτεταμένες από αυτές που προκαλούνται από το έντονο στρες.
Είναι γνωστό ότι το έντονο στρες ή οι καταχρήσεις από μικρή ηλικία, αυξάνουν τον κίνδυνο της κακής ψυχικής υγείας και των ψυχιατρικών διαταραχών.
Ο αριθμός των τραυματικών γεγονότων στα οποία μπορεί να εκτεθεί ένα παιδί (ατυχήματα, τραυματισμοί, πένθος, φυσικές καταστροφές, σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία) σχετίζονται με αυξημένες συγκεντρώσεις της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.
Τα πειράματα στους αρουραίους, εξέτασαν αν η επίδραση του στρες στον εγκέφαλο σε νεαρή ηλικία, επιδεινώθηκε πίνοντας μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών μετά τον απογαλακτισμό.
Οι αλλαγές στον εγκέφαλο που προκαλούνται από τη ζάχαρη προκαλούν μεγάλη ανησυχία, ειδικότερα όταν παρατηρείται υψηλή κατανάλωση ζάχαρης σε παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις