Σε ζωντανή μετάδοση, η οποία προβαλλόταν ζωντανά από το «ThemaOnline» το απόγευμα προς βράδυ της 15ης Μαρτίου, μέσω «Youtube», πρόσφυγες πέρασαν μαζικά τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων, περνώντας από ποταμό πλησίον του σημείου συγκέντρωσης στην Ειδομένη.
Νέα δεδομένα δημιουργεί η μαζική εισβολή προσφύγων στα Σκόπια, ενώ το θέμα μεταφέρεται πλέον σε διπλωματικό επίπεδο, με τη γειτονική χώρα να κατηγορεί την Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να κάνει επίσημα τις επόμενες ώρες.
Την ίδια ώρα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η Αθήνα να αρνηθεί αίτημα των Σκοπίων για επαναπροώθηση στην Ελλάδα των προσφύγων και των μεταναστών που εισέβαλαν χθες στο έδαφος της ΠΓΔΜ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για την προσφυγική κρίση, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ήταν ξεκάθαρος ότι: «Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών, αν υπάρξει κίνηση για επανεισδοχή τους θα την εξετάσουμε». Ο κ. Κυρίτσης κάλεσε τις εθελοντικές οργανώσεις να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη πληροφόρηση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πέρασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ μετά την διανομή φυλλαδίων, σύμφωνα με τα οποία τα σύνορα ήταν εικονικά κλειστά. Είχε προηγηθεί ο θάνατος τριών προσφύγων που παρασύρθηκαν από χείμαρρο στη Γευγελή. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ, περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος της χώρας, οι περισσότεροι εκ των οποίων συνελήφθησαν και κρατούνται στο χωριό Μόιν, κοντά στην Γευγελή. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι όσοι μπήκαν παράνομα στην χώρα, θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.
«Έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια που δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση πάρα πολύ επικίνδυνη, έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων που πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για την προσφυγική κρίση, Γιώργος Κυρίτσης. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλα φυλλάδια που διανέμονται, με ψέματα, τα οποία λένε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην μπαίνουν στα πούλμαν τα οποία διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία. Όλα αυτά είναι ψέματα. Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας, τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη».
Το θέμα συζητήθηκε στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργος στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, καθώς επίσης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Τα Σκόπια αναμένεται να δώσουν διαστάσεις διπλωματικού θέματος στην μαζική εισβολή προσφύγων και μεταναστών και επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνική πλευρά ότι δεν εμπόδισε τους πρόσφυγες να φτάσουν στην συνοριογραμμή.
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες όσοι μετανάστες πέρναγαν στα Σκόπια επέστρεφαν ξυλοκοπημένοι και σε άθλια κατάσταση στην Ειδομμένη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ειδομένη αλλά και τα Σκόπια, όταν τα καραβάνια των προσφύγων κινήθηκαν προς το χωριό Χαμηλό για να παρακάμψουν τον φράχτη η ΕΛΑΣ έστειλε δυο διμοιρίες των ΜΑΤ στο σημείο απ’ όπου περνούσαν, χρησιμοποιώντας σκοινιά στον φουσκωμένο με νερό ξερόλακκο.
Αξιωματικοί της ελληνικής δύναμης προσπάθησαν να πείσουν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στον καταυλισμό, εξηγώντας τους πως εάν περάσουν θα συλληφθούν από την αστυνομία της γειτονικής χώρας.
Την ίδια στιγμή δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ αναπτύχθηκαν στην περιοχή και εγκλώβισαν στο έδαφός τους, τους πρόσφυγες που κατάφεραν να εισέλθουν στην επικράτεια της ΠΓΔΜ, ενώ συνέλαβαν Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, τους οποίους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής.
Τις πρώτες πρωινές ώρες αφέθηκαν ελεύθεροι από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, οι Έλληνες φωτορεπόρτερ και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κρατούνταν στο χωριό Γεύγελη.
Ο Γ. Κυρίτσης μιλώντας στο Mega επισήμανε, δε, ότι η ομάδα των ανθρώπων που έφυγε από την Ειδομένη θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχαν ληφθεί κάποια αποτρεπτικά μέτρα από την αστυνομία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις