Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής Κυβέρνησης με τους θεσμούς με στόχο να ολοκληρωθεί στις βασικές της γραμμές πολύ σύντομα.
Νέες συναντήσεις έχουν προγραμματισθεί για τα δύο μεγάλα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης το Ασφαλιστικό ( 13.00) και το Φορολογικό (16.00) στα οποία, την Τετάρτη, παρά τα βήματα σύγκλισης που έχουν γίνει, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία.
Στο φορολογικό μεγάλο αγκάθι μεταξύ των δύο πλευρών αναδεικνύεται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Οι δανειστές και κυρίως η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρεται να πιέζει για μείωσή του στα επίπεδα των 8.000 ευρώ από 9.500 ευρώ που είναι σήμερα. Διαφωνεί η κυβέρνηση λόγω των επιβαρύνσεων που θα επιφέρει η μείωση αυτή ακόμη και σε χαμηλά εισοδήματα. "
Το αφορολόγητο είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει, δήλωσε, χθες το βράδυ, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών για τα φορολογικά θέματα.
Είχε προηγηθεί, νωρίτερα χθες το πρωί, συνάντηση των δύο πλευρών για το φορολογικό από την οποία είχαν προκύψει σημάδια αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας στην απογευματινή συνάντηση. Αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, εντέλει, λόγω των διαφορών στο αφορολόγητο ποσό με αποτέλεσμα αρμόδιες πηγές μετά το τέλος της συνάντησης να κάνουν λόγω για "τζαρτζαρίσματα" αλλά και για "το νόμο του Πάρκινσον σύμφωνα με τον οποίο η γραφειοκρατία εξαντλεί όλο το διαθέσιμο χρόνο" μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.
Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα της διαπραγμάτευσης για τη φορολογία, στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, βρίσκονται οι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, στο καθεστώς φορολόγησης των ενοικίων καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων (κλιμάκια και συντελεστές) θα κλείσουν όταν κλείσει και το αφορολόγητο ποσό.
Για τους επαγγελματίες εξετάζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύει για τους μισθωτούς χωρίς το αφορολόγητο. Για τα ενοίκια παραμένει στο τραπέζι η πρόβλεψη του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα υψηλότερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις