Για «ύβρη για τους νεκρούς της επίθεσης» κάνει λόγο το HRW
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους Αμερικανούς στρατιωτικούς που εμπλέκονται στον βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Κουντούζ του Αφγανιστάν τον περασμένο Οκτώβριο δεν δικαιώνουν και συνιστούν ύβρη για τους νεκρούς της επίθεσης αυτής, ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Η επίθεση της 3ης Οκτωβρίου του 2015 από αεροσκάφος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο νοσοκομείο αυτό των MSF στην Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, προκάλεσε το θάνατο 42 ανθρώπων, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι της Άμυνας ανακοίνωσαν χθες ότι επιβλήθηκαν ή θα επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις σε περισσότερους από 10 στρατιωτικούς μετά το σφάλμα αυτό, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη και ώθησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει συγγνώμη.
«Αυτοί που εμπλέκονταν πολύ στενά στο περιστατικό τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ενώ τέθηκαν σε εφαρμογή διοικητικές κυρώσεις» εναντίον τους, δήλωσε χθες ο σμήναρχος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος της Centcom, της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. «Ορισμένοι απομακρύνθηκαν από το θέατρο των επιχειρήσεων», πρόσθεσε.
Οι διοικητικές κυρώσεις μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές, από μια απλή νουθεσία ως μια επιστολή επίπληξης -η οποία στην πραγματικότητα μπλοκάρει τη σταδιοδρομία ενός στρατιωτικού.
Ωστόσο για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν: «Οι οικογένειες των θυμάτων θα τις θεωρήσουν, και δικαίως, ταυτοχρόνως ως μια αδικία και μια προσβολή: ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε τη δική του έρευνα και αποφάσισε ότι δεν διαπράχθηκε κανένα έγκλημα», υπογραμμίζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχετική ανακοίνωσή του.
Πρόκειται για «μια ύβρη απέναντι στις ζωές που χάθηκαν στο νοσοκομείο των MSF, αλλά και για ένα πλήγμα στο κράτος δικαίου στο Αφγανιστάν και αλλού», επισημαίνει επίσης το HRW.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής στην ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού. Ωστόσο παλαιότερα είχαν αντιδράσει λέγοντας ότι πρόκειται για «παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου» και είχαν ζητήσει ματαίως ωστόσο τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας, ένα αίτημα το οποίο είχε υποστηρίξει κυρίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η επιδρομή αυτή είχε γίνει λίγο μετά τη σύντομη κατάληψη της Κουντούζ από τους Ταλιμπάν στα τέλη του περσινού Σεπτεμβρίου, η οποία ήταν η πιο σημαντική στρατιωτική τους νίκη από τότε που εκδιώχθηκαν από την εξουσία μετά την αμερικανική επέμβαση το 2001.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις