Εγκλήματα μίσους εναντίον Τ/κ δυναμιτίζουν προσπάθειες επίτευξης λύσης, λέει η Επ. Διοικήσεως
Στην παρούσα συγκυρία, με τις συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος να βρίσκονται σε ένα σημαντικό στάδιο, εγκλήματα μίσους τα οποία στρέφονται εναντίον συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων δυναμιτίζουν τις προσπάθειες επίτευξης λύσης για ειρηνική συμβίωση, αναφέρει σε σημερινή Δημόσια Τοποθέτηση της, η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου, ως Αρχή κατά των Διακρίσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.
Η Επίτροπος Διοικήσεως αναφέρει ότι στην δική μας κοινωνία η προβληματική του ρατσισμού και των διακρίσεων αποκτά ειδικό βάρος αφού παραπέμπει νομοτελειακά στην προοπτική επανένωσης του τόπου και της ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Σημειώνει πως επανειλημμένως έχει διατυπώσει την θέση ότι η ρατσιστική βία οξύνει, δεν επιλύει τις διαφορές, ενώ επιτείνει τον διχασμό και την διαίρεση προάγοντας το μίσος και απειλώντας τις προοπτικές για ειρήνη και για ευημερία όλων των Κυπρίων, ανεξαρτήτως της κοινότητας ή της θρησκευτικής ομάδας στην οποία ανήκουν.
Στην τοποθέτηση της, η Επίτροπος σημειώνει πως η κυπριακή κοινωνία ανακαλύπτει και δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της και τα όρια της ανεκτικότητας της σε συνθήκες οικονομικής κρίσης καθώς έρχεται αντιμέτωπη με τα ζητήματα της προσφυγιάς, των μαζικών μετακινήσεων των λαών από τις φτωχές στις πιο πλούσιες χώρες, της πολυπολιτισμικότητας, της ρατσιστικής βίας και του ξενοφοβικού λόγου και του σεβασμού κάθε μορφής ετερότητας.
Αναφέρει πως οι μεγάλες προσφυγικές ροές βρήκαν απροετοίμαστη, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αντιμετωπίζει την κατάσταση με αμηχανία, αποσπασματικότητα και χωρίς ουσιαστική αλληλεγγύη.
Σε γενικές γραμμές, συνεχίζει, η χώρα μας έχει ανταποκριθεί ικανοποιητικά σε σχέση με την διάσωση προσφύγων στην θάλασσα, καθώς και στην κάλυψη των πρώτων αναγκών τους, κυρίως μέσω της αξιοθαύμαστης συμβολής εθελοντών.
Ωστόσο, σημειώνει, ο δρόμος για την πλήρη εκπλήρωση της προσφυγικής προστασίας είναι ακόμα μακρύς.
“Στον χώρο φιλοξενίας Προσφύγων στην Κοφίνου, διαμένουν υπό συνθήκες καταυλισμού, παιδιά, γυναίκες μονογονιοί, ηλικιωμένοι /ες, άνθρωποι με αναπηρία, προβλήματα υγείας ή ιδιαίτερα τραυματικό παρελθόν. Είναι προφανές λοιπόν ότι πέραν της διασφάλισης των βασικών αναγκών τους, απαιτούνται αποτελεσματικά και εξατομικευμένα μέτρα και ευαίσθητοι χειρισμοί κυρίως για την αντιμετώπιση των αναγκών των πιο ευάλωτων ομάδων. Παράλληλα, χρειάζεται η εφαρμογή γνήσιων, πρακτικών και ειλικρινών πολιτικών ένταξης για τα άτομα ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισμού”, προσθέτει.
Φαινόμενα μισαλλόδοξου και ρατσιστικού λόγου, σημειώνει η Επίτροπος Διοικήσεως, εναντίον μεταναστών και προσφύγων αλλά και άλλων ομάδων του πληθυσμού δεν απουσιάζουν ούτε από την κυπριακή κοινωνία.
Δυστυχώς, συνεχίζει, πέραν των ξενοφοβικών και ρατσιστικών δηλώσεων μίσους, υπαρκτά στην χώρα μας είναι και τα περιστατικά ρατσιστικής βίας και διακριτικής μεταχείρισης.
“Τέτοια περιστατικά συνιστούν εγκλήματα μίσους, δηλαδή εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον προσώπων, όχι εξαιτίας της ατομικής τους στάσης ή συμπεριφοράς, αλλά λόγω εχθρότητας και προκατάληψης που στρέφεται εναντίον της φυλετικής, εθνοτικής, θρησκευτικής κλπ. ταυτότητας του”, προσθέτει.
Στην Κύπρο, αναφέρει η Επίτροπος, υπάρχει ειδική αντιρατσιστική νομοθεσία εναρμονισμένη με τις διεθνείς συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Διευκρινίζει ότι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ο ρατσισμός και η ρατσιστική βία που στρέφονται κατά προσώπων, λόγω χρώματος, θρησκείας, εθνικής, εθνοτικής ή της φυλετικής τους καταγωγής, συνιστούν σοβαρά εγκλήματα με αυξημένη απαξία που επισύρουν και αυξημένες ποινές.
Εντούτοις, σημειώνει, ένας πολύ μικρός αριθμός ρατσιστικών περιστατικών καταγράφεται και ένας ακόμα μικρότερος οδηγεί σε καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις.
“Καταγράφουμε πολύ μικρό αριθμό ρατσιστικών περιστατικών. Χρειάζεται λοιπόν αναπροσαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα πρέπει να δίνει έμφαση στην πρόληψη τέτοιων περιστατικών, στον εντοπισμό του ρατσιστικού χαρακτήρα μέσω και της εξειδικευμένης εκπαίδευσης των αστυνομικών και κυρίως στην προστασία θυμάτων”, αναφέρεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις