Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της Κύπρου εν ενεργεία Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», 29/3, επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη μαρτυρική κλήση με την οποία καλείται να παρουσιαστεί ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ως μάρτυρας για την υπόθεση του τέως Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου ο οποίος, ως γνωστόν, είναι κατηγορούμενος σε ποινική υπόθεση η οποία αφορά, μεταξύ άλλων, κατάχρηση εξουσίας και δωροληψία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ανταποκριθεί θετικά στην κλήση που έλαβε για να παραστεί στο Κακουργιοδικείου αύριο Τετάρτη, 30 του μηνός, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.
Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφασή του το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων και τους κάλεσε να προβάλουν την υπεράσπισή τους.
Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι προτίθεται να καταθέσει ενόρκως και θα παρουσιάσει και μάρτυρες υπεράσπισης, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ενώπιον του δικαστηρίου την ταυτότητά τους.
Τα νέα δεδομένα δίνουν νέα διάσταση στην ήδη πολυσυζητημένη υπόθεση αφού η υπόθεση καθίσταται πρωτοφανής για έναν ακόμα λόγο.
Γιατί κλητεύθηκε
Το ερώτημα που αναφύεται είναι για ποιο λόγο κλήθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως μάρτυρας υπεράσπισης στην πολύκροτη υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, όταν έδωσε ένορκη μαρτυρία ενώπιον του Κακουργιοδικείου ως μάρτυρας κατηγορίας, υποστήριξε πως πριν αποδεχθεί την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για διορισμό του στη θέση του επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας είχε συνάντηση στο Προεδρικό μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, που κατείχε ήδη τη θέση του βοηθού γενικού εισαγγελέα.
Κατά τον γενικό εισαγγελέα, σε αυτή τη συνάντηση τέθηκαν από μέρους του συγκεκριμένοι όροι σε ό,τι αφορά την αξίωση του Ρ. Ερωτοκρίτου να χειρίζεται ο ίδιος τις ποινικές υποθέσεις.
Συγκεκριμένα, σε γενικές γραμμές, η θέση του γενικού εισαγγελέα ήταν ότι στις σοβαρές ποινικές υποθέσεις θα υπήρχε μεταξύ τους εκ των προτέρων συνεννόηση για τον χειρισμό τους. Αν υπήρχε διαφωνία του βοηθού γενικού εισαγγελέα με την εισήγηση λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας, ο φάκελος της υπόθεσης θα κατέληγε στον γενικό εισαγγελέα για λήψη τελικής απόφασης και σε κάθε περίπτωση, έστω και τυπικά, όλοι οι φάκελοι ποινικών υποθέσεων θα περνούσαν από το γραφείο του. Παράλληλα, ο κ. Κληρίδης υποστήριξε πως στην περίπτωση της «Providencia» κανένας από τους τρεις όρους δεν τηρήθηκε από μέρους του κατηγορούμενου Ρ. Ερωτοκρίτου.
Η υπεράσπιση αμφισβήτησε έντονα ότι έγινε τέτοια συνάντηση και μάλιστα με αντικείμενο αυτό στο οποίο αναφέρθηκε ο γενικός εισαγγελέας κατά τη μαρτυρία του ενώπιον του Κακουργιοδικείου τον περασμένο Οκτώβριο.
Αν και μόνο εικασίες μπορούν να υπάρξουν, εντούτοις όλα δείχνουν πως ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου κλήτευσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ακριβώς για να επιχειρήσει να αντικρούσει τις συγκεκριμένες αναφορές του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις