ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Βουλή ψήφισε τον εναρμονιστικό νόμο για τις εταιρείες

Η Βουλή ψήφισε τον εναρμονιστικό νόμο για τις εταιρείες

Κατά πλειοψηφία πέρασε το νομοσχέδιο, με το ΑΚΕΛ ωστόσο να το καταψηφίζει.

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο, κατά πλειοψηφία, το εναρμονιστικό νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται παρέκκλιση από τους υποχρεωτικούς κανόνες που ρυθμίζουν την προστασία των μετόχων και πιστωτών των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επενδυτικών εταιρειών, στις περιπτώσεις που τα εν λόγω ιδρύματα ή εταιρείες υπόκεινται στη χρήση των εργαλείων, εξουσιών και μηχανισμών εξυγίανσης που προβλέπονται στον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών Νόμο.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι 16 παρόντες Βουλευτές του ΑΚΕΛ, ενώ το υπερψήφισαν οι 32 παρόντες Βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, προς την Ολομέλεια της Βουλής, σκοπός του νόμου είναι η εναρμόνιση με τα άρθρα 120-123 της «Οδηγίας 2014/59/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014 για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και για την τροποποίηση της Οδηγίας 82/891/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των Οδηγιών 2001/24/ΕΚ, 2002/47/ΕΚ, 2004/25/ΕΚ, 2005/56/ΕΚ, 2007/36/ΕΚ, 2011/35/ΕΕ, 2012/30/ΕΕ και 2013/36/ΕΕ, καθώς και των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 και (ΕE) αριθμ. 048/2012».

Ειδικότερα, με το νόμο τροποποιείται ο περί Εταιρειών Νόμος και θεσπίζεται παρέκκλιση από τους υποχρεωτικούς κανόνες που ρυθμίζουν την προστασία των μετόχων και πιστωτών των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επενδυτικών εταιρειών, στις περιπτώσεις που τα εν λόγω ιδρύματα ή εταιρείες υπόκεινται στη χρήση των εργαλείων, εξουσιών και μηχανισμών εξυγίανσης που προβλέπονται στον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών Νόμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου, με το νόμο τροποποιούνται άρθρα του περί Εταιρειών Νόμου, προκειμένου να επιτευχθεί η εναρμόνιση με την Οδηγία 2014/59/ΕΕ και να περιληφθούν κατ’ επέκταση σε αυτόν, όπου αυτό απαιτείται, πρόνοιες για εξαίρεση από την εφαρμογή σειράς διατάξεων αυτού εταιρειών οι οποίες υπόκεινται στη χρήση των εργαλείων, εξουσιών και μηχανισμών εξυγίανσης που προβλέπονται στον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών Νόμο του 2016, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 3 Μαρτίου 2016.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Οδηγίας η εναρμόνιση με τις διατάξεις αυτής έπρεπε να είχε γίνει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Σοβαρό τροχαίο Αγία Νάπα: Δεν φορούσε κράνος ο 21χρονος μοτοσικλετιστής - Η κατάσταση της υγείας του

Απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού: Διάταγμα οκταήμερης κράτησης για τον 40χρονο

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού: Εγκαταστάθηκε κέντρο ελέγχου - Στη μάχη 13 εναέρια μέσα



Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων δήλωσε, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top