ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πίσω από τα σίδερα ο 41χρονος Σύρος διακινητής μεταναστών

Πίσω από τα σίδερα ο 41χρονος Σύρος διακινητής μεταναστών

Διάταγμα προσωποκράτησης οκτώ ημερών εξέδωσε το επαρχιακό δικαστήριο Πάφου εναντίον του Αdel Halabi 41 χρόνων από την Συρία ο οποίος έχει συλληφθεί ως ύποπτος για την διακίνηση των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε ταχύπλοο την Πέμπτη το βράδυ (31/03) στην θαλάσσια περιοχή του Κόλπου της Χρυσοχούς.

Ο 41χρονος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνδρομή και βοήθεια σε απαγορευμένους μετανάστες για είσοδο ή παραμονή στο έδαφος της Δημοκρατίας, λαθρεμπόριο μεταναστών δια θαλάσσης και μεταφορά προσώπων δια υδάτινου οδού και μη ασφαλούς ή υπερφορτωμένου  σκάφους.

Σύμφωνα  με μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία ο Σύρος ήταν ο καπετάνιος του σκάφους που μετέφερε στην Κύπρο τους υπόλοιπους. Ο Σύρος  αρνείται κάτι τέτοιο υποστηρίζοντας ότι και ο ίδιος έχει πληρώσει χρηματικό ποσό 2 χιλιάδων δολαρίων Αμερικής για να ταξιδέψει με τους υπόλοιπους στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο εξεταστής της υπόθεσης Υπαστυνόμος Σάββα Σάββα που υπηρετεί στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου της ΑΔΕ Πάφου ανέφερε στο δικαστήριο πως οι εξετάσεις βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο και αιτήθηκε την οκταήμερη κράτηση του υπόπτου.

Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί είπε έξι καταθέσεις και για ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου αναμένεται να ληφθούν ακόμα 39 περίπου καταθέσεις , οι πλείστες εκ των οποίων θα προέρχονται από τους μετανάστες που εντοπίστηκαν στο σκάφος μαζί με τον ύποπτο.

Ο κ. Σάββα είπε πως δεν κατέστη δυνατό να ληφθεί γραπτή κατάθεση από όλους τους μετανάστες λόγω έλλειψης χρόνου αφού η καταμέτρηση τους τελείωσε μετά τις δύο τα ξημερώματα. Επίσης συνέχισε, καταθέσεις αναμένεται να ληφθούν και από τους κατόχους των αριθμών κλήσης που βρέθηκαν στο κινητό τηλέφωνο που εντοπίστηκε στην κατοχή του υπόπτου.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο τα κινητά τηλέφωνα που εντοπίστηκαν στην κατοχή του υπόπτου αναμένεται να σταλούν στο Αρχηγείο Αστυνομίας για να τύχουν εξέτασης.

Επίσης είπε ο κ. Σάββα αναμένεται να γίνει αίτημα προς το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου για έκδοση διατάγματος αποκάλυψης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων της κάρτας με τον κυπριακό αριθμό κλήσης που εντοπίστηκε στην κατοχή του υπόπτου.

Από τις προκαταρκτικές εξετάσεις διαφαίνεται ότι οι πλείστοι ναυαγοί έχουν συγγενικά πρόσωπα τα οποία διαμένουν στην Κύπρο και ως εκ τούτου ενδείκνυται όπως ληφθούν καταθέσεις από τα εν λόγω πρόσωπα τα οποία φαίνεται ότι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους.

Ο εξεταστής της υπόθεσης σημείωσε,  πως τυχόν απόλυση του υπόπτου πιθανόν να επηρεάσει το ανακριτικό έργο και μάρτυρες από τους οποίους αναμένεται να ληφθούν γραπτές καταθέσεις. Επίσης υπάρχει η πιθανότητα να διαφύγει στο εξωτερικό ή σε περιοχές μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία καθότι αυτός είναι αλλοδαπός και δεν έχει οποιουδήποτε δεσμούς με την Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στα γεγονότα που στηρίζουν την σημερινή αίτηση της Αστυνομίας ο κ. Σάββα είπε πως στις 31/3/2-16 και ώρα 16:30 μετά από πληροφορία του Γραφείου Συλλογής Πληροφοριών Πάφου εντοπίστηκε από το παράκτιο σύστημα ραδιοεπισήμανσης της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας ύποπτος στόχος να βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή βόρεια ανατολικά του ακρωτηρίου Αρναούτη και να κινείται με πορεία προς τον Κόλπο Χρυσοχούς.

Η ώρα 18:00 δόθηκαν οδηγίες από τον Διοικητή της Λιμενικής όπως αποπλεύσει σκάφος του Λιμενικού και Ναυτικού σταθμού Λατσιού για έλεγχο του ύποπτου στόχου. Η ώρα 19:27 αφού το σκάφος της Λιμενικής προσέγγισε τον ύποπτο στόχο διαπίστωσε ότι επρόκειτο για μικρό σκάφος με Τούρκικη σημαία το οποίο μετέφερε 20 μετανάστες περίπου. Όπως διαπιστώθηκε το εν λόγω σκάφος αντιμετώπιζε μηχανικό πρόβλημα.

Στην συνέχεια 2ο σκάφος της Λιμενικής απέπλευσε για την περιοχή, όπου και άρχισε την περισυλλογή των μεταναστών . Η ώρα 22:40 το σκάφος της λιμενικής κατέπλευσε στο Λιμανάκι Λατσιού μεταφέροντας 28 συνολικά μετανάστες. Το δε σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες ρυμουλκήθηκε στο λιμανάκι του Λατσιού από σκάφος της Λιμενικής.

Στην συνέχεια της ίδιας ημέρας είπε ο κ. Σάββα λήφθηκε πληροφορία από την ίδια πηγή στο Γραφείο Συλλογής Πληροφοριών Πάφου ότι ο καπετάνιος του σκάφους που μετέφερε τους μετανάστες είναι κάποιος Σύριος από την Λατάκια με το όνομα Adel , o οποίος είναι ηλικίας 30- 40 ετών περίπου με λεπτή σωματική διάπλαση. Επίσης σύμφωνα με την ίδια πληροφορία το πιο πάνω πρόσωπο έχει στην κατοχή του δύο κινητά τηλέφωνα εκ των οποίων το ένα έχει κυπριακό αριθμό κλήσης και το άλλο Τούρκικο.

Σε καταμέτρηση που έγινε στους μετανάστες διαπιστώθηκε ότι ένας από αυτούς έφερε το όνομα Adel είναι ηλικίας 41 ετών, λεπτής σωματικής διάπλασης και κατάγεται από την Λατάκια της Συρίας. Στην κατοχή του πιο πάνω προσώπου μετά από έρευνα εντοπίστηκαν δύο κινητά τηλέφωνα εκ των το ένα έχει κυπριακό αριθμό κλήσης  και το άλλο τουρκικό. Επίσης στην κατοχή του εντοπίστηκε ένας φορτιστής τηλεφώνου που λειτουργεί με τον ήλιο.

Ο 41χρονος συνελήφθηκε στις 04:50 το πρωί της Παρασκευής (01/04) στα γραφεία του ΤΑΕ Πάφου και τέθηκε υπό κράτηση.

Ανακρινόμενος ο 41χρονος, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, γραπτώς και με την βοήθεια διερμηνέα, αρνήθηκε ανάμειξη στην υπό διερεύνηση υπόθεση και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι συνάντησε τυχαία στη Μερσίνα της Τουρκίας κάποιο Τούρκο επ’ ονόματι “ “Αμπου Αντελ” ο οποίος του ζήτησε το χρηματικό ποσό των 2000 δολάρια Αμερικής για να τον μεταφέρει στην Κύπρο.

Αυτός του έδωσε τα χρήματα που ζητούσε και στις 29.3.2016 αφού του τηλεφώνησε ο “ Άμπου Άντελ”  σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, μετέβηκε με λεωφορείο στην Αλάνια της Τουρκίας.

Εκεί επιβιβάστηκε σε βάρκα μαζί με άλλα 26 άτομα και αναχώρησαν γύρω στις 22:45 της ίδιας ημέρας, με οδηγό κάποιον Τούρκο ονόματι “ Aχμάτ”.

Γύρω στις 07:30 της 30/3/2016 έλειψαν τα καύσιμα της βάρκας και μετά από 3- 4 ώρες τους προσέγγισε άλλη μικρή βάρκα η οποία σύμφωνα με τον Άχματ τους έφερε καύσιμα.

Ο Άχματ επιβιβάστηκε στη μικρή βάρκα για να παραλάβει τα καύσιμα όπως τους είπε, αλλά τελικά αναχώρησε με αυτή και τους παράτησε. Το κινητό τηλέφωνο με τον Κυπριακό αριθμό κλήσης, ισχυρίστηκε ότι το άφησε φεύγοντας ο Άχματ και με αυτό στις 30/3/2016 άλλοι επιβαίνοντες της βάρκας κάλεσαν συγγενικά τους πρόσωπα στην Κύπρο για βοήθεια.

Ο εξεταστής  τέλος πως από τον προκαταρκτικό έλεγχο του κινητού τηλεφώνου με τον Κυπριακό αριθμό κλήσης που εντοπίστηκε στην κατοχή του υπόπτου, βρέθηκαν 2 εισερχόμενες και 17 εξερχόμενες κλήσεις από και προς άλλους κυπριακούς αριθμούς κλήσης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top