Ως ένδειξη ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι εκτός «μονάδας εντατικής θεραπείας» χαρακτηρίζει η γνωστή στήλη Lex της εφημερίδας Financial Times το σχέδιο της διοίκησης για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Το δημοσίευμα, όπως γράφει το ΚΥΠΕ, με τίτλο «Τράπεζα Κύπρου: ο Άγγλος ασθενής» αναφέρει ότι «στην ιεραρχία των τραπεζικών αμαρτιών το να χάσεις τα λεφτά των μετόχων είναι ατυχές και το να χάσεις τα λεφτά των πιστωτών ασυγχώρητο – το να χάσεις τα λεφτά των καταθετών ούτε καν το συζητά κανείς, εντός από την Τράπεζα Κύπρου, η οποία ανακοίνωσε σχέδια μεταφοράς της κύριας διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Λονδίνο, τρία χρόνια αφότου έγινε η πρώτη τράπεζα της ευρωζώνης που προέβη σε bail in καταθετών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της».
Η Κύπρος παρομοιάζεται με μία «Ιρλανδία με ήλιο», καθώς αμφότερες οι χώρες βγήκαν από την κρίση με προοπτική ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου σημειώνεται ότι έχοντας παραχωρήσει σχεδόν όλες τις δραστηριότητές της εκτός Κύπρου, αποτελεί ένα «στοίχημα πως αυτή η ανάκαμψη θα αποκτήσει ταχύτερο ρυθμό».
Στα πλεονεκτήματα της τράπεζας καταγράφονται το περιθώριο καθαρού επιτοκίου της τάξης του 3,8% που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο στην ευρωζώνη, καθώς και η αναλογία κόστους-εσόδων της τάξης του 40% «που θα έκανε ακόμα και μία τσιγκούνικη σκανδιναβική τράπεζα υπερήφανη».
Σημειώνεται δε ότι εξαιρώντας δανειακό παθητικό και πρόνοιες, η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε κέρδος 624 εκατομμυρίων ευρώ το 2015 προ φόρου (ή ζημιά 438 εκατομμυρίων ευρώ αν συνυπολογιστούν τα πάντα).
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η κυπριακή τράπεζα εξαρτάται μεν ακόμα από την ακριβή έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, αλλά τα ποσά αυτής της στήριξης αυτά έχουν μειωθεί στο 14% του ενεργητικού της, δηλαδή 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, από το ζενίθ των 11,4 δισεκατομμυρίων ευρώ του 2013.
Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρεται πως αυτά αντιστοιχούν σε περισσότερα από τα μισά δάνεια που έχει χορηγήσει η τράπεζα, αν και η μη εξυπηρέτηση σχεδόν των μισών εξ αυτών έχει προβλεφθεί.
Από την άλλη πλευρά σημειώνεται ότι για δέκατη συνεχή χρονιά έχουν μειωθεί τα έσοδα από τόκους λόγω των περιορισμένων ευκαιριών για δανεισμό και του περιορισμένου όγκου των δανείων. Επίσης, τα επιτόκια καταθέσεων είναι υψηλά για αυτή την περιοχή, σχολιάζει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν τα κόστη θα πέσουν όταν αποπληρωθεί η ΕΚΤ.
Η σύντομη ανάλυση της κατάστασης της υγείας της Τράπεζας Κύπρου κλείνει με την επισήμανση ότι οι μετοχές της αποτιμώνται χαμηλά, σαν η τράπεζα να βρίσκεται «σε μηχανική υποστήριξη». Ωστόσο, σχολιάζεται, αν δει κανείς ποιος είναι πιο κοντά στο να ακολουθήσει τις ιρλανδικές τράπεζες και να βγει από την μονάδα εντατικής θεραπείας, η Τράπεζα Κύπρου μοιάζει υγιέστερη από την Deutsche Bank ή τη Royal Bank of Scotland.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τζόκερ έπαιξες; Ιδού οι τυχεροί αριθμοί
• Εταιρεία με έδρα την Κύπρο στις νέες κυρώσεις ΗΠΑ
• Καιρός: Βροχές και καταιγίδες αυτές τις ώρες και σε αυτές τις περιοχές - Πότε πέφτει η θερμοκρασία
• Η Μαριέττα Χρουσαλά στο Λονδίνο - Το φωτογραφικό άλμπουμ των διακοπών της
• «Άκουσαν» την ποινή τους δύο ανήλικοι – Κατηγορούνται για τον εμπρησμό του ξενοδοχείου Henipa
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις