ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με €133 εκ. λύνεται το πρόβλημα με τους κατόχους αξιογράφων στην Τρ. Κύπρου

Με €133 εκ. λύνεται το πρόβλημα με τους κατόχους αξιογράφων στην Τρ. Κύπρου

Στα €133 εκατομμύρια ευρώ αποτιμά κατ' αρχήν Κεντρική Τράπεζα και Υπουργείο Οικονομικών το κόστος για την Τράπεζα Κύπρου σε περίπτωση που διαγράψει δάνεια μη επαγγελματιών κατόχων αξιογράφων τα οποία έχουν ως εξασφάλιση αξιόγραφα.

Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου τη Δευτέρα σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, όπου τέθηκε η πρόταση νόμου του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, για συμψηφισμό των δανείων για αγορά αξιογράφων με εξασφάλιση τα ίδια τα αξιόγραφα. Στη συνεδρία κατατέθηκε ένα προσχέδιο κοινού σημειώματος με θέμα την κοστολόγηση διαφόρων σεναρίων για πιθανή αποζημίωση «μη επαγγελματιών κατόχων αξιογράφων κεφαλαίου που εξέδωσαν Τράπεζα Κύρου και Λαϊκή τα έτη 2008-2011». Η αξιολόγηση αυτή αποτελεί μια κατ' αρχήν εκτίμηση βάσει των στοιχείων που δόθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου.

Το έγγραφο αυτό καταρτίστηκε έπειτα από τη συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 9 Σεπτεμβρίου 2014 με αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων, της Διοικητού της ΚΤΚ, του Υπουργού Οικονομικών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Λαϊκή Τράπεζα εξέδωσε από το 2008 μέχρι το 2011 αξιόγραφα συνολικής αξίας €626 εκατομμυρίων σε 3.515 κατόχους. Απ' αυτά μόνο το 2,6% αγοράστηκαν από επαγγελματίες επενδυτές, δηλαδή άτομα που είναι γνώστες των χρηματοοικονομικών και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται καμίας αποζημίωσης. Από την πλευρά της, η Τράπεζα Κύπρου διέθεσε από το 2007 μέχρι το 2011 αξιόγραφα συνολικής αξίας €563 εκ με τον αριθμό των κατόχων να ανέρχεται στις 9.208 άτομα, ενώ μόνο το 2,4% αγοράστηκε από επαγγελματίες επενδυτές. Έτσι, το συνολικό ύψος των αξιογράφων που εξέδωσαν οι δύο τράπεζες ανέρχεται στο 1.19 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων μόνο το 2,5% κατέχονται από επαγγελματίες επενδυτές που δεν δικαιούνται καμίας αποζημίωσης, καθότι ήξεραν τι είδους χρηματοοικονομικά προϊόντα αγόραζαν.

Ενδιαφέρον έχουν τρία σενάρια που κατήρτισαν ΚΤΚ και ΥΠΟΙΚ. Το πρώτο σενάριο διαλαμβάνει ενδεχόμενη αποζημίωση των μη επαγγελματιών κατόχων αξιογράφων για το πλήρες ποσό της ονομαστικής αξίας των αξιογράφων, ποσό που ανέρχεται σε €975 εκ. Που κατανέμονται σε €403 εκ για την Τράπεζα Κύπρου και €572 εκ. για την Λαϊκή Τράπεζα. Σε αυτό το σημείο σημειώνεται ότι με βάση τα διατάγματα που εξέδωσε το 2013 η ΚΤΚ, η Τράπεζα Κύπρου απορρόφησε όλα τα δάνεια της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία εισήλθε σε διαδικασία εκκαθάρισης, ενώ τα αξιόγραφα (που μετατράπηκαν σε μετοχές) έμειναν στο κομμάτι της Λαϊκής Τράπεζας που βρίσκεται υπό το διαχείριση Κρις Παύλου. Έτσι, η Τράπεζα Κύπρου αποδέχεται να συζητήσει για το ομόλογα που πώλησε το συγκρότημα, αλλά δεν αποδέχεται συζήτηση για τα ομόλογα που πώλησε η Λαϊκή Τράπεζα. Το σενάριο της αποζημίωσης δεν θεωρείται ρεαλιστικό καθώς μπορεί να επιβληθεί μόνο με αποφάσεις Δικαστηρίων.

Το δεύτερο σενάριο του σημειώματος προνοεί την μεταχείριση των μη επαγγελματιών κατόχων αξιογράφων ως ασφαλισμένων καταθετών και ως εκ τούτου την αποζημίωση μέχρι το ποσό των €100.000. Η κοστολόγηση του σεναρίου ανέρχεται στα €384 εκ., εκ των οποίων τα €196 3κ για την Τράπεζα Κύπρου και τα €188 εκ για τη Λαϊκή.

Τέλος το τρίτο σενάριο κοστολογεί την λύση που προτείνεται από το Σύνδεσμο Κατόχων Αξιογράφων. Πρόκειται για τον συμψηφισμό των δανείων με εξασφάλιση την ονομαστική αξία των αξιογράφων, τη μεταχείριση των μη επαγγελματιών κατόχων αξιογράφων ως ασφαλισμένων καταθετών και την παραχώρση δωρεάν μετοχών από την Τράπεζα Κύπρου ίσως με το 47,5% του υπολοίπου ποσού πέραν των €100.000, (δηλαδή την αντιμετώπιση των κατόχων στα πρότυπα των ανασφάλιστων καταθετών, που υπέστησαν κούρεμα καταθέσεων) και επιπλέον παραχώρηση κρατικών ομολόγων 5ετούς διάρκειας μετά την έξοδο από το μνημόνιο με επιτόκιο 3% για 52,5% του υπολοίπου πέραν των €100.000.

Σύμφωνα με το σημείωμα, το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα €528 εκ, εκ των οποίων τα €348 εκ περίπου θα πρέπει να καταβληθούν ως χρηματική αποζημίωση για το ασφαλισμένο ποσό μέχρι τις €100.000 και τα €180 εκ περίπου σε κρατικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας.

Σημαντικό εδώ είναι ότι ΚΤΚ και ΥΠΟΙΚ εκτιμούν πως η Τράπεζα Κύπρου θα υποστεί κόστος €133 εκ από τη διαγραφή των δανείων που έχουν ως εξασφάλιση αξιόγραφα. Το σημείο αυτό είναι σημαντικό διότι αυτό διαλαμβάνει η πρόταση του Προέδρου της Βουλής.

Να σημειωθεί πως ούτε η ΚΤΚ ούτε το ΥΠΟΙΚ έχουν επιβεβαιώσει τα σενάρια που περιλαμβάνονται στο σημείωμα, επικαλούμενοι το ότι δεν έγινε έλεγχος των στοιχείων που έλαβαν από την Τράπεζα Κύπρου, κάτι που προκάλεσε την μήνιν των παρευρισκόμενων βουλευτών. «Αν δεν μας έδωσαν το όνομα του μωρού τότε σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο», είπε χαρακτηριστικά ο Προδρεύων της Επιτροπής Άγγελος Βότσης.

Ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων Μιχάλης Περσιάνης δήλωσε πως η Τράπεζα έχει προχωρήσει σε διακανονισμούς για τα δάνεια που έχουν ως ενέχυρο αξιόγραφα, οι οποίες αφορούν συνολικά 2.879 υποθέσεις, φυσικά αποκλειστικά της Τράπεζας Κύπρου. Οι διακανονισμοί αυτοί, πρόσθεσε, αφορούν στο 25% των προσώπων που ήταν επιλεξίμα γι' αυτά τα σχέδια. Η Τράπεζα, είπε, προσφέρει τρεις λύσεις, με την πιο ευνοϊκή να αφορά τη διαγραφή του 50% της οφειλής και παράλληλα την εξόφληση του υπολοίπου 50%. Άγνωστο ποια είναι η στάθμιση στα δάνεια αυτά, προκειμένου να εξακριβωθεί η καθαρή και όχι η ονομαστική αξία, κάτι που ήγειρε ο Λεόντιος Χατζηβασίλης της Κίνησης Εξαπατηθέντων Καταθετών,/Αξιογράφων.

Πάντως να σημειωθεί πως το κατά πόσον η πρόταση του Προέδρου της Βουλής θα πάρει την άγουσα για την Ολομέλεια θα κριθεί στην επόμενη συνεδρία την ερχόμενη Δευτέρα. Αν η πρόταση πάει τελικά Ολομέλεια θα είναι η τελευταία συνεδρία πριν το κλείσιμο για τις βουλευτικές εκλογές δηλαδή στις 14 Απριλίου. Κοινοβουλευτικοί παράγοντες θεωρούν βέβαιη την αναπομπή τέτοιας πρότασης νόμου, κάτι θα έχει ως αποτέλεσμα την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας.




 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Επ. Λεμεσού - Προχώρησε με ανάκληση προσωπικού η Πυροσβεστική - Δείτε βίντεο

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top