ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συμφωνία για λύση του Κυπριακού θα τεθεί ενώπιον του λαού προς ψήφιση, διαβεβαιώνει ο ΠτΔ

Η συμφωνία για λύση του Κυπριακού θα τεθεί ενώπιον του λαού προς ψήφιση, διαβεβαιώνει ο ΠτΔ

Τη διαβεβαίωση ότι σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού καταλήξουν σε συμφωνία για επανένωση της Κύπρου, τότε θα τη θέσει ενώπιον του λαού προς ψήφιση και σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβει τις ευθύνες του, έδωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως εάν απαιτείται απόρριψη της συμφωνίας, αυτή θα απορριφθεί.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του ήρωα της ΕΟΚΑ Μόδεστου Παντελή στο Λιοπέτρι, ο Πρόεδρος είπε ότι «σήμερα, 42 χρόνια μετά την προδοσία και την τουρκική εισβολή έχουμε εμπλακεί σε ένα εντατικό διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού. Επιδιώκουμε να κλείσουμε πληγές δεκαετιών. Δεν υπάρχει -αυτή ήταν η συνειδητή επιλογή- άλλος δρόμος για να απαλλαγούμε από τους στρατούς κατοχής και τα συρματοπλέγματα της διαίρεσης».
 
Διεκδικούμε, συνέχισε «μία πατρίδα, όπου όλοι οι κάτοικοί της θα παλεύουν καθημερινά για την πρόοδο και την προοπτική, για να κάνουν αυτό το κομμάτι γης ένα παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και προκοπής. Αυτή είναι η μόνη συνταγή, από την οποία πιστεύω ότι όλος ο λαός θα κερδίσει, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Οποιαδήποτε άλλη, συντηρεί απλώς την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την αδυναμία πλήρους ανάπτυξης των δυνατοτήτων αυτής της πατρίδας».
 
Αυτό για το οποίο θέλω να σας βεβαιώσω, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «είναι πως δεν επιδιώκουμε την όποια λύση. Θέλουμε μια πατρίδα που να είναι ελεύθερη, επανενωμένη, που να διασφαλίζει σε όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους την ελευθερία διακίνησης, την ελευθερία εγκατάστασης, την ελευθερία απόκτησης περιουσίας και άσκησης επαγγέλματος έτσι ώστε να αισθανόμαστε και να βιώνουμε αυτό που σήμερα η ημικατεχόμενη πατρίδα μας βιώνει, ότι είμαστε απόλυτα ταυτισμένοι με τους υπόλοιπους των Ευρωπαίων εταίρων, ότι η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία μετά την ανεξαρτησία, η ένταξη της πατρίδας μας στη μεγάλη οικογένεια της ΕΕ απέδωσε καρπούς».
Και είναι μέσα ακριβώς από αυτές τις ενέργειες, σημείωσε, «αξιοποιώντας την παρουσία μας στην Ευρώπη, που για πρώτη φορά εμπλέκεται η Ενωση στην όλη διαδικασία, προκειμένου να προασπίσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σημαντικότερο από όλα την ελευθερία για την οποία έδωσε τη ζωή του ο Μόδεστος Παντελή».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «έχουμε πραγματοποιήσει όντως πρόοδο, αλλά δεν το αποκρύβω και θέλω να είμαι ειλικρινής με το λαό, αντιμετωπίζουμε και δυσκολίες”. Ήταν, είπε, αναμενόμενες, “αλλά θέλω να ελπίζω ότι για αυτό το 'αναμενόμενες δυσκολίες', για όσους τουλάχιστον ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν και θέλουν την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στην πράξη επιτέλους θα αποδείξουν ότι δεν αρκεί να συμμεριζόμαστε τις αγωνίες ή τις έγνοιες των συμπατριωτών μας, αλλά και εκείνοι επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουν ότι αν θέλουμε να υπάρξει διαρκής ειρήνη, διαρκής προοπτική για ανάπτυξη, προοπτική για το μέλλον, θα πρέπει και εκείνοι να συμμερισθούν τις έγνοιες, τις αγωνίες, τις ανησυχίες, τις διεκδικήσεις των Ελληνοκυπρίων».
Μόνο έτσι, σημείωσε, «μπορούμε να κτίσουμε μια πατρίδα που να διασφαλίζει το μέλλον όλων. Μια πατρίδα που δεν θα είναι το προτεκτοράτο κανενός, που δεν θα εξαρτάται από κανένα, που δεν θα θέλει και δεν χρειάζεται εγγυητές ή εγγυήτριες δυνάμεις ή, ιδιαίτερα, στρατεύματα για να το προστατεύουν τάχα».
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «αυτό με το οποίο μας προίκισε ο Θεός, με το φυσικό πλούτο αλλά και με μια πατρίδα με μια γεωγραφική θέση και με όσα προνόμια μπορεί να έχει ένας τόπος, μπορεί να αποτελέσει το κοινό σπίτι όλων αρκεί να υπάρξει ο σεβασμός προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, προς τον άνθρωπο, προς την ελευθερία».
 
Ταυτόχρονα, βεβαίωσε τον κυπριακό ελληνισμό ότι «διαπραγματευόμαστε και το εννοούμε, διότι επιδιώκουμε με πείσμα την επανένωση της πατρίδας μας. Ο χρόνος δεν ενεργεί προς όφελος, δυστυχώς, των δικαίων του κυπριακού ελληνισμού”. Βεβαίως, τόνισε, “ο χρόνος δεν θα μας κάμψει, η αδιαλλαξία που πολλές φορές και σε ορισμένες θέσεις παρουσιάζεται δεν θα μας κάμψει. Όμως, θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είναι αρκετά τα συνθήματα, πως δεν είναι αρκετά τα αόριστα που λέγονται προκειμένου να επιτευχθεί η επανένωση, η απαλλαγή από την κατοχή, η προοπτική για το μέλλον».
 
Θέλω να σας βεβαιώσω, συνέχισε, «πως πριν και πάνω από όλους, εκείνος που θα γίνει γνώστης, αν και εφόσον καταλήξουμε σε μια συμφωνία, θα είναι ο λαός, ο οποίος και θα αποφασίσει για το μέλλον του. Αλλά πριν να φτάσει το δημοψήφισμα στο λαό θα πρέπει να γίνει πριν και πάνω από όλα αποδεκτό από εκείνον που το διαπραγματεύεται”.

Αν, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, “αισθάνομαι ότι πέτυχα με τη βοήθεια του Θεού και των πολιτικών δυνάμεων αυτό που όλοι επιθυμούμε, το εφικτό, την επανένωση της πατρίδας μας, τότε, ναι, θα καλέσω το λαό να το ψηφίσει. Αν όχι, θα αναλάβω τις ευθύνες μου. Θα αναλάβω τις ευθύνες μου, όπως οφείλει ο κάθε ηγέτης να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εάν απαιτείται απόρριψη θα πρέπει να είναι απόρριψη και όχι απόδοση των ευθυνών στο λαό».

Είπε ακόμα ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες και με αυτά τα δεδομένα είναι που διαπραγματεύεται. “Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω πως πέρα και μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες θα δώσουμε όλοι τα χέρια για να αντιμετωπίσουμε σοβαρότερους κινδύνους, για να προστατεύσουμε πριν και πάνω από όλα τον κυπριακό ελληνισμό. Δεν θέλω να κάνω αναφορά σε οτιδήποτε αρνητικό ο χρόνος καταγράφει. Δεν θέλω ποτέ να θεωρηθεί ότι κάτω από αρνητικά δεδομένα μπορεί να υποκύψουμε και να αποδεχθούμε μια λύση που ο λαός θα την απορρίψει», πρόσθεσε.
 
Αναφερόμενος στον αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έληξε έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του σημερινού κράτους μας. Δεν έδωσε τα ποθητά αποτελέσματα, όπως ήταν η βούληση των αγωνιστών. Όμως αυτό δεν βαραίνει τους αγωνιστές. Μας παρέδωσαν όμως κράτος οι αγώνες τους, κράτος στο οποίο πολύ λίγα χρόνια, δυστυχώς, αξιωθήκαμε να ζήσουμε σε ειρηνικό  και σταθερό περιβάλλον».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε για την ευκαιρία, όπως είπε, που του δόθηκε για να τελέσει τα «αποκαλυπτήρια του πρώτου ήρωα της ΕΟΚΑ Μόδεστου Παντελή. Το θεωρώ προσωπική μου τιμή και θα ήθελα να συγχαρώ τους συντελεστές αυτού του έργου».
 
Ταυτόχρονα απέτισε «φόρο τιμής και στην οικογένεια του ήρωα. Ως άλλοι αγωνιστές της καθημερινής ζωής, η σύζυγος και τα παιδιά του Μόδεστου Παντελή κράτησαν τη μνήμη, κράτησαν την τιμή ως φυλακτό για τους ίδιους και την πατρίδα», είπε ευχαριστώντας τους «θερμά εκ μέρους της Πολιτείας, αλλά και εκ μέρους του κυπριακού ελληνισμού».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top