ΚΟΣΜΟΣ

Εδώ καταλήγουν αποσκευές που μένουν στα αζήτητα των αεροδρομίων!

Εδώ καταλήγουν αποσκευές που μένουν στα αζήτητα των αεροδρομίων!

Χιλιάδες είναι οι βαλίτσες που κατά τη διάρκεια των ταξιδιών χάνονται. Η πλειονότητα αυτών, με τη βοήθεια των σύγχρονων συστημάτων εντοπισμού των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιρειών επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη μετά από μερικές ημέρες.

Ένα μικρό ποσοστό όμως δεν εντοπίζεται και έτσι η αεροπορική εταιρεία αποζημιώνει τον επιβάτη. Τι γίνεται όμως με τις βαλίτσες που δεν επιστρέφονται ποτέ στον ιδιοκτήτη τους; Σε αρκετές χώρες πωλούνται από τις αεροπορικές σε δημοπρατήρια ή σε καταστήματα μεταχειρισμένων προϊόντων.

Σε κάθε αεροδρόμιο το 0,5% με 1% των αποσκευών, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, δεν βρίσκουν το ιδιοκτήτη τους ή ο ιδιοκτήτης τους δεν τις αναζητά ποτέ. Τόσο στην Αμερική όσο και στην Αγγλία οι βαλίτσες αυτές που παραμένουν στα αζήτητα για περισσότερους από τρεις μήνες πωλούνται σε εταιρείες δημοπρασιών ή σε πολυκαταστήματα τα οποία τις μεταπωλούν σε χαμηλές τιμές, είτε τις ίδιες είτε το περιεχόμενό τους. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που κατά την παράδοση των αποσκευών στο αεροδρόμιο, οι αρμόδιοι ενημερώνουν ότι τα τιμαλφή και τα αντικείμενα αξίας είναι προτιμότερο να μεταφέρονται στην χειραποσκευή του κάθε επιβάτη.

Ποια είναι όμως αυτά τα μαγαζιά και πώς μπορεί κάποιος να αγοράσει μια χαμένη βαλίτσα;

Στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το κατάστημα με το οποίο συνεργάζονται τα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας είναι το Unclaimed Baggage Store, στην Αλαμπάμα. Από το 1970, τότε που οι αερομεταφορές ήταν ομολογουμένως ολιγάριθμες αλλά και τα συστήματα εντοπισμού των αποσκευών σε αρχικό στάδιο, η συγκεκριμένη εταιρεία αγοράζει τις βαλίτσες που καταλήγουν στα αζήτητα. Εν έτει 1990, η επιχείρηση επεκτάθηκε και σύναψε συμφωνία με τα περισσότερα αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών. Από τότε οι υπάλληλοί της σχεδόν καθημερινά προσθέτουν στα ράφια της αμέτρητα αντικείμενα που βρίσκουν μέσα στις βαλίτσες. Το κατάστημα εδρεύει σε έναν χώρο 40.000 τετραγωνικών μέτρων και είναι χωρισμένο στα αντίστοιχα τμήματα ώστε να διευκολύνεται ο πελάτης στην ανεύρεση των πολυπόθητων αντικειμένων.

Οι υπάλληλοι αφού παραλάβουν τις βαλίτσες από τα αεροδρόμια, τις ανοίγουν και διαχωρίζουν τα αντικείμενα που περιέχουν. Στη συνέχεια, αφού καθαρίσουν τα ρούχα και τα υποδήματα στο υπερσύγχρονο στεγνοκαθαριστήριο που υπάρχει εντός του καταστήματος, γυαλίζουν τα τιμαλφή, αφαιρούν τα προσωπικά δεδομένα που μπορεί να υπάρχουν στις ηλεκτρονικές συσκευές και στέλνουν όλα τα αντικείμενα για εκτίμηση. Εκτιμητές με πολυετή εμπειρία αναζητούν την τιμή πώλησης του κάθε προϊόντος και στη συνέχεια το κοστολογούν με έκπτωση που αγγίζει και το 50%, ακόμα και στην περίπτωση που τα εν λόγω αντικείμενα είναι καινούργια.

Το «κατάστημα αζήτητων αποσκευών» λαμβάνοντας δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια δέχεται καθημερινά πολλούς πελάτες που ευελπιστούν να εντοπίσουν μικρούς θησαυρούς σε χαμηλή τιμή. Παρόλα αυτά, τα σχόλια των χρηστών στη σελίδα της εταιρείας στο facebook δείχνουν πως τα προϊόντα πωλούνται μεν με έκπτωση, αλλά υπάρχει περίπτωση να μην είναι πάντα σε καλή κατάσταση. Έτσι πολλοί δυνητικοί αγοραστές μετά από ατελείωτες ώρες αναζήτησης αποχωρούν με άδεια χέρια. Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που βρίσκεις ακόμα και καινούργια ρούχα ή παπούτσια, μιας και ως είθισται κάθε επισκέπτης ξένης χώρας δεν παραλείπει να αγοράζει δώρα για φίλους και συγγενείς, τα οποία και μεταφέρει στις αποσκευές του.

Η εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας, Brenda Cantrell, αναφέρει πως συνήθως μέσα σε μια βαλίτσα βρίσκεις αυτά που κατονομάζει ο καθένας «απαραίτητα αντικείμενα για ένα ταξίδι, δηλαδή ρούχα, υποδήματα, είδη προσωπικής υγιεινής κ.ά.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις που οι υπάλληλοι του καταστήματος έχουν αντικρίσει όχι μόνο αντικείμενα αξίας αλλά και ιδιαιτέρως παράξενα.

Ένα απολιθωμένο γεράκι, ένα σμαραγδένιο δαχτυλίδι 40 καρατίων, αφρικανικές μάσκες, μια πανοπλία, ένα πτυχίο πανεπιστημίου ακόμα και μια υποθαλάσσια φωτογραφική μηχανή του Αμερικανικού Στρατού είναι μερικά από αυτά που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της λίστας.

Στην περίπτωση της Γηραιάς Αλβιώνας, το σύστημα παρουσιάζει αρκετές διαφοροποιήσεις. Εκεί δεν υπάρχει αποκλειστική συνεργασία μιας μόνο εταιρείας με τα αεροδρόμια. Οι αποσκευές που καταλήγουν στα «αζήτητα» αγοράζονται από τα διάφορα δημοπρατήρια σε όλη τη χώρα κλειστές και με τον ίδιο τρόπο μεταπωλούνται στους συμμετέχοντες των δημοπρασιών. Κατά την δημοπρασία οι επίδοξοι «κυνηγοί θησαυρών» πλειοδοτούν χωρίς να γνωρίζουν καν το περιεχόμενο της βαλίτσας, εικάζοντας από το περίβλημα τι μπορεί να εμπεριέχει. Συχνά την αγγίζουν μήπως με την βοήθεια της αφής υποθέσουν το περιεχόμενο, άλλες φορές την ταρακουνούν μήπως ακούσουν χρήματα ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα, ενώ άλλες πραγματοποιούν την αγορά χρησιμοποιώντας μονάχα το ένστικτό τους. «Το συναίσθημα του μυστηρίου και της έκπληξης που βιώνει ο αγοραστής αποκτώντας κάτι που δεν ξέρει τι περιέχει, ωθεί πολλούς στο κυνήγι του θησαυρού της βαλίτσας ενός αγνώστου» ομολογούν οι διοργανωτές των δημοπρασιών.

Η τιμή της κάθε βαλίτσας αρχίζει από χαμηλά επίπεδα αλλά ανάλογα με το ενδιαφέρον των πλειοδοτών υπάρχουν περιπτώσεις που ανεβαίνει αρκετά. Τις περισσότερες φορές εκτιμάται πως αποδίδει τουλάχιστον το ποσό που ο αγοραστής έχει καταβάλει, μεταπωλώντας τα αντικείμενα που θα βρει σε διαδικτυακά καταστήματα δημοπρασιών, όπως το γνωστό ebay. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα αντικείμενο αξίας που θα εμπεριέχεται, θα αποδώσει διπλά και τριπλά το ποσό αγοράς της βαλίτσας.

Πέδιλα του σκι, σπαστά ποδήλατα, ακόμα και μπαστούνια του γκολφ είναι μερικά από τα πιο ιδιαίτερα αντικείμενα που συνάντησαν έκπληκτοι οι αγοραστές ανοίγοντάς τις.

Όσο για το πού μπορεί κανείς να τις βρει χαμένες, μερικά από τα πιο γνωστά δημοπρατήρια βαλίτσας της Μεγάλης Βρετανίας είναι το Greasbys στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, το Bristol Commercial Valuers & Auctioneers (BCVA) που λαμβάνει κυρίως τις βαλίτσες του αεροδρομίου Gatwick αλλά και το Hertfordshire Auctions, που συνεργάζεται με το αεροδρόμιο του Luton. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως στην περίπτωση των δημοπρατηρίων της Μεγάλης Βρετανίας δεν δημοπρατούνται μόνο βαλίτσες. Καλό θα ήταν λοιπόν ο δυνητικός επισκέπτης να συμβουλεύεται τους διαδικτυακούς ιστοτόπους των δημοπρατηρίων για να δει αν στα αντικείμενα της επόμενης δημοπρασίας υπάρχουν και βαλίτσες. Έτσι θα είναι σίγουρος πως θα ζήσει το «μυστήριο της σφραγισμένης βαλίτσας».

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Απεργούν οι εργαζομένοι στον κλάδο σκυροδέματος: Με συνθήματα έξω από το Υπουργείο «Δεν κάνουμε πίσω » - Βίντεο

• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top