Τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) κάλεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να στηρίξουν το ψευδοκράτος, προσθέτοντας παράλληλα ότι στο Κυπριακό "υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία".
"Ελπίζουμε να επωφεληθούμε επειδή ταυτόχρονα αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία", είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπενθύμισε ότι από το 2015 διεξάγονται διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε ομιλία του σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΟΙΔ, είπε ότι χρειάζεται ενεργός συνεργασία των μελών της οργάνωσης για να αμβλυθεί η “απομόνωση” των Τ/κ και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η υποστήριξη να εκφραστεί με τις ανάλογες ανακοινώσεις του ΟΙΔ.
Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού Τύπου αναμένεται να υπάρξουν διαφωνίες σε σχέση με την Κύπρο στην 13η σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 14-15 Απριλίου. Ο Τ/κ ηγέτης θα συμμετάσχει στη σύνοδο με το καθεστώς του παρατηρητή.
Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι πέρσι η Αίγυπτος απέρριψε το καθεστώς που είχε αναγνωριστεί για τα κατεχόμενα με την ονομασία "Τ/κ Πολιτεία" στη σύνοδο που φιλοξένησε η Τουρκία το 2006. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης να περάσει παρόμοια απόφαση.
Άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν επίσης ότι ο T/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να μιλήσει στη σύνοδο και πως η ε/κ πλευρά κάνει ό,τι μπορεί για να το εμποδίσει. "Αυτό που προκαλεί απορία είναι αν τελικά θα γίνει αυτό που θέλουν οι Ε/κ ή αυτό που θέλει η Τουρκία και η ΤΔΒΚ. Το αποτέλεσμα θα είναι τεστ για την Τουρκία", σχολιάζουν. Σημειώνουν ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να εμποδίσει αυτή την εξέλιξη μέσω της Αιγύπτου και των χωρών του Κόλπου.
Στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης αναμένεται να συζητηθούν οι κίνδυνοι ενώπιον των οποίων βρίσκεται ο ισλαμικός κόσμος και οι πιθανές λύσεις.
Όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο Ανατολού, στη σύνοδο αναμένεται να εκδοθεί τελικό ψήφισμα για το Παλαιστινιακό. Επίσης αναμένεται να εκδοθεί Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο ισλαμικός κόσμος και λύσεις στα προβλήματα αυτά, την οποία θα ετοιμάσει η Τουρκία.
Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας προσπαθεί να φέρει κοντά και πάλι την Τουρκία με την Αίγυπτο και να πείσει τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι να συμμετάσχει στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης. Την Αίγυπτο, η οποία θα αναλάβει την προεδρία του ΟΙΔ, θα εκπροσωπήσει στην Τουρκία ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, ο Πρόεδρος του Ιράν, ο Πρόεδρος του Καζακστάν, ο Πρόεδρος του Πακιστάν, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, ο Πρόεδρος του Κοσόβου, ο Πρόεδρος του Παλαιστινιακού Κράτους και ο Πρόεδρος της Γουινέας.
Σύμφωνα με το Ανατολού, η ΟΙΔ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός έπειτα από τα Ηνωμένα Έθνη και η μοναδική διεθνής οργάνωση που περιλαμβάνει όλες τις ισλαμικές χώρες. Το πιο αποτελεσματικό όργανο της ΟΙΔ είναι η Ισλαμική Σύνοδος, η οποία συνέρχεται κάθε τρία χρόνια για να καθορίσει την πολιτική της και να εκλέξει τον πρόεδρο της συνόδου. Η πρώτη σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο το 1969 και η τελευταία στην Αίγυπτο το 2013. Το Μαρόκο φιλοξένησε μέχρι σήμερα τρεις συνόδους, η Σενεγάλη δύο, και η Σαουδική Αραβία, Πακιστάν, Κατάρ, Κουβέιτ, Μαλαισία και Αίγυπτος από μία.
Ο ΟΙΔ ιδρύθηκε με αφορμή τον πυρπολισμό του ιερού τεμένους των μουσουλμάνων Μεστζιτί Ακσά στο Ισραήλ στις 21 Αυγούστου του 1969. Αμέσως 25 ηγέτες του Ισλάμ μαζί με τους εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας της Ινδίας και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης κινητοποιήθηκαν διοργανώνοντας ισλαμική διάσκεψη στο Μαρόκο. Στη σύνοδο καταδίκασαν έντονα τον πυρπολισμό του τεμένους και συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και αλληλεγγύη μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα της συνόδου ήταν η ίδρυση του ΟΙΔ.
Η δεύτερη σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Πακιστάν με τη συμμετοχή 35 ισλαμικών χωρών και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Λήφθηκε απόφαση για ίδρυση Ταμείου Ισλαμικής Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης για τα Ιεροσόλυμα και την Παλαιστίνη. Συμφώνησαν επίσης τη διατήρηση της αλληλεγγύης μεταξύ τους, το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους και την μη ανάμειξη στα εσωτερικά τους.
Η τρίτη σύνοδος πραγματοποιήθηκε το 1981 στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας με θέμα "Ιεροσόλυμα και Παλαιστινιακή εποχή" όπου έγινε αποδεκτό ότι το Παλαιστινιακό είναι πρόβλημα του ισλαμικού κόσμου και πως κανένα κράτος δεν θα προσπαθήσει να λύσει μόνο του το Παλαιστινιακό και τη διαμάχη του αραβικού κόσμου με το Ισραήλ. Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τη διαμάχη μεταξύ Ιράκ και Ιράν.
Η επόμενη σύνοδος πραγματοποιήθηκε το 1984 στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκο με συμμετοχή 42 αρχηγών κρατών και αντιπροσώπων και έγινε έκκληση για εκεχειρία μεταξύ Ιράν και Ιράκ.
Το 1987 πραγματοποιήθηκε σύνοδος στο Κουβέιτ η οποία ονομάστηκε 5η σύνοδος της `Εποχής Αλληλεγγύης του Ισλάμ" με τη συμμετοχή 44 χωρών. Καταδίκασαν την προσπάθεια των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ να αμαυρώσουν το κύρος της Συρίας και κάποιων ισλαμικών χωρών στο διεθνή χώρο, όπως ανακοίνωσαν.
Το 1991 στη Σενεγάλη συζητήθηκε η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μελών.
Το 1994 η 7η σύνοδος συνήλθε στο Μαρόκο με θέμα τα οικονομικά προβλήματα των χωρών του ισλαμικού κόσμου.
Το 1997 στο Ιράν συζητήθηκε το Παλαιστινιακό. Δήλωσαν ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να ιδρύσει κράτος στα ανατολικά Ιεροσολύμων και κάλεσαν επίσης το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέλαβε στη Συρία.
Το 2000 στο Κατάρ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό και καταδικάστηκαν οι παραβιάσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων.
Η 10η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στη Μαλαισία το 2003. Συζήτησαν το Παλαιστινιακό και αποφάσισαν ότι η αύξηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι προς το συμφέρον τους.
Η επόμενη σύνοδος πραγματοποιήθηκε στη Σενεγάλη το 2008 και συζητήθηκαν θέματα των Ιεροσολύμων και της Παλαιστίνης καθώς και μειονοτήτων μουσουλμάνων σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΟΙΔ.
Στη σύνοδο του 2013 στην Αίγυπτο επί προεδρίας Μοχάμεντ Μόρσι συζητήθηκαν τα προβλήματα του ισλαμικού κόσμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις