Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε σχέση με την αποτελεσματική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης καθιστούν σαφή την ανάγκη για τροποποίηση των υφιστάμενων νομοθετικών εργαλείων για το άσυλο, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, από το βήμα της έκτακτης Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι Υπουργοί Εσωτερικών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με την ανακοίνωση της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Χορήγησης Ασύλου και την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου,ο οποίος έχει ως στόχο την καθιέρωση ενός βιώσιμου και δίκαιου συστήματος προσδιορισμού του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης ασύλου.
Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε σχέση με την αποτελεσματική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης καθιστούν σαφή την ανάγκη για τροποποίηση των υφιστάμενων νομοθετικών εργαλείων για το άσυλο.
Ο κ. Χάσικος υποστήριξε ότι η τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου αποτελεί επιτακτική ανάγκη, εφόσον κάτι τέτοιο θα συνδράμει ουσιαστικά στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και τις άνευ προηγουμένου πιέσεις που αντιμετωπίζει κυρίως η Ελλάδα.
Στη συνέχεια, ο κ. Χάσικος υπογράμμισε ότι το νέο πλαίσιο που θα υιοθετηθεί πρέπει να έχει ως θεμέλια τις αρχές της αλληλεγγύης και της ισομερούς κατανομής βαρών. Χωρίς αυτές τις βασικές παραμέτρους δεν μπορούμε να μιλούμε για αποτελεσματική και συνολική αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κρίσης που αγγίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της αλλά και το κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά, κατέληξε.
Οι Υπουργοί Εσωτερικών προέβησαν, επίσης, σε γενική ανασκόπηση της μέχρι σήμερα δράσης της ΕΕ ως προς τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε σχέση με την εφαρμογή των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2016 και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Κοινή διαπίστωση ήταν η ανάγκη εφαρμογής των συμφωνηθέντων από πλευράς της Τουρκίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των επιστροφών από την Ελλάδα προς την Τουρκία και της επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την ΕΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις