ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργία Αλεξάνδρου Κινήμα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών: «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή»

Γεωργία Αλεξάνδρου Κινήμα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών: «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή»

Η υποψήφια βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών στη Λεμεσό Γεωργία Αλεξάνδρου, παρεμβαίνει με άρθρο της στο Τύπο για την κλιματική αλλαγή.

«Η κλιματική αλλαγή, δηλαδή οι μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα, είναι αδιαμφισβήτητη.

 Διεθνείς μελέτες καταδεικνύουν ότι η περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής όπου βρίσκεται η Κύπρος επηρεάζεται αρνητικά σε ένα φάσμα τομέων, από τη γεωργία και τα διαθέσιμα αποθέματα πόσιμου νερού, μέχρι τον  τουρισμό και την υγεία.

Παρόλο που η Κύπρος, λόγω μεγέθους, δεν μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αναχαίτιση του φαινομένου μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, επηρεάζεται ήδη δυσμενώς από το φαινόμενο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και συνεπώς επιβάλλεται ο σχεδιασμός μιας αποτελεσματικής πολιτικής προσαρμογής στηναλλαγή του κλίματος, έτσι ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες.

Κατά την άποψη μου η Πολιτεία πρέπει να εστιάσει στην αντιμετώπιση των αναπόφευκτων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής με την εισήγηση θεσμοθέτησης της εθνικής στρατηγικής και την υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων και δράσεων, που προτείνονται σε κάθε τομέα της οικονομίας, ως ένα οδηγό για τις ειδικές προκλήσεις προσαρμογής και τις επιλογές τους, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Τόσο η εμπειρία, όσο και μελέτες που έχουν διενεργηθεί, καταδεικνύουν ότι η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για προσαρμογή αυξάνουν το κόστος τους.

Με βάση την  Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή η αδράνεια ή η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων ενδέχεται να ασκήσει πίεση στη συνοχή της ΕΕ διευρύνοντας τις κοινωνικές διαφορές.

Υπολογίζεται ότι το ελάχιστο κόστος της αδυναμίας προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή θα κυμαίνεται μεταξύ 100 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020 και 250 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2050 για την ΕΕ στο σύνολο της.

Κατά την περίοδο 1980-2011 οι άμεσες οικονομικές συνέπειες εξαιτίας των πλημυρών στην ΕΕ ξεπέρασαν το 90 δις ευρώ. Το χειρότερο βέβαια είναι  η απώλεια ανθρώπινων ζωών αφού καταγράφηκαν 2500 θάνατοι ενώ πληγήκαν πάνω από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι την ίδια περίοδο. Και όλα αυτά  μόνο σε επίπεδο ΕΕ.

Επανέρχομαι στην εισήγηση για θεσμοθέτηση της εθνικής στρατηγικής  για να επισημάνω την ανάγκη της ψήφισης ενός Νόμου Πλαίσιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή».

Γεωργία Αλεξάνδρου

Υποψήφια Λεμεσού

Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Τρομακτικές στιγμές για 69χρονο: Έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε σε βράχια στο φαράγγι του Άβακα - Η κατάσταση υγείας του

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Απόστολος Λύτρας: Οι αναρτήσεις αγάπης για τη Σοφία Πολυζωγοπούλου πριν από τον άγριο ξυλοδαρμό



Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Διάλειμμα μέχρι τις 14:30 πήρε η διαδικασία για την ακρόαση του αιτήματος της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top