Μία πολύ χλιαρή ανακοίνωση για τις έως τώρα διαβουλεύσεις εξέδωσαν οι Θεσμοί λίγο μετά την αναχώρησή τους από την Αθήνα.
Χωρίς να αναφέρονται σε συγκεκριμένα στοιχεία και χωρίς να δίνουν ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα -και επανέναρξης των τετ α τετ- ουσιαστικά οι δανειστές με τη δήλωσή τους κόβουν τα φτερά της κυβέρνησης, που έκανε λόγο για αλλαγή του κλίματος και θέμα χρόνου την εξεύρεση λύσης.
Οι θεσμοί σημειώνουν πως έχει γίνει πρόοδος στις μεταξύ τους συνομιλίες και θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο, τονίζουν πως πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρουν, ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.
Η ανακοίνωση των Θεσμών
Σε κοινή δήλωσή τους οι τέσσερις θεσμοί -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)- αναφέρουν:
«Οι Θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έκαναν σημαντική πρόοδο σε ένα πακέτο πολιτικών που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για συζητήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Ολοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν από τις έδρες τους με τις αρχές και τα κράτη-μέλη για τα τελικά συστατικά ενός πλήρους πακέτου πολιτικής».
“The institutions and the Greek authorities have made important progress on a policy package that could pave the way for discussions on debt sustainability and the conclusion of the first review of the third Greek program. All institutions will continue to work from headquarters with the authorities and member states on the final elements of an overall policy package.”
Ντάισελμπλουμ: Σε δύο εβδομάδες πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε σημερινές του δηλώσεις στο ολλανδικό ραδιόφωνο BNR υποστήριξε πως σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. Ο επικεφαλής του Eurogroup, αναφερόμενος στο θέμα του πακέτου των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα και παραδέχθηκε ότι «φαίνεται πως είναι ακόμα αρκετά περίπλοκο νομικά».
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο αυτό για να εξετάσουμε τις πιθανότητες ελάφρυνσης του χρέους» συμπλήρωσε, ενώ επανέλαβε ότι διαγραφή του χρέους για τον ίδιο δεν μπορεί να γίνει, παραπέμποντας σε επανεξέταση των επιτοκίων ή σε μετάθεση των πληρωμών.
Τα σημεία διαφωνίας Κομισόν-ΔΝΤ και Ελλάδας-ΔΝΤ
Οι Ευρωπαίοι διαφωνούν με το ΔΝΤ για τον μηχανισμό εκείνο που θα ελέγχει την πορεία του προϋπολογισμού. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ επιμένει ότι εκτός από τη Eurostat θα πρέπει να συμμετέχει και το ίδιο.
Η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με το ΔΝΤ για τις περικοπές που θα πρέπει να γίνονται αυτόματα σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ ζητά η όλη διαδικασία να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Η κυβέρνηση θέλει ο ΥΠΟΙΚ να μπορεί να επιλέξει και να προτείνει ισοδύναμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις