ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 15 δόσεις θα πάρει πίσω τα περισσότερα λεφτά που έδωσε στους χαμηλοσυνταξιούχους το κράτος

Σε 15 δόσεις θα πάρει πίσω τα περισσότερα λεφτά που έδωσε στους χαμηλοσυνταξιούχους το κράτος

Παράταση μέχρι τις 8 Ιουνίου δίδει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στους χαμηλοσυνταξιούχους που θα προβούν σε παραστάσεις σχετικά με αποκοπές που αφορούν υπερπληρωμές του επιδόματος για το 2015 μετά τον έλεγχο των φορολογικών τους δηλώσεων και εισόδημα από τόκους καταθέσεων.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Ανδρέας Ασσιώτης, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου της Υπουργού, ανέφερε ότι ενημερώθηκαν πως προκλήθηκε σύγχυση και ανησυχία από επιστολή που έλαβαν ορισμένοι χαμηλοσυνταξιούχοι ότι το ποσό που έλαβαν πέρυσι ως επίδομα ήταν περισσότερο από εκείνο που δικαιούνταν στην πραγματικότητα.

Θεωρήθηκε ως απειλή ή τερματισμό του επιδόματος, είπε ο κ. Ασσιώτης εξηγώντας ότι η επιστολή ενημερώνει τον λήπτη ότι λόγω του εντοπισμού τόκων από καταθέσεις του δικαιούχου που δεν δήλωσε ως όφειλε ή είχε δηλώσει χαμηλότερο ποσό τόκων για το 2015, το εισόδημά του είναι μεγαλύτερο και εμπίπτει σε διαφορετική εισοδηματική κατηγορία, από εκείνη που υπολογίστηκε το επίδομα που έπαιρνε πέρυσι.

Στην επιστολή, συνέχισε, γράφει το ποσό της υπερπληρωμής με σαφή τρόπο και επεξηγείται ότι αυτό το ποσό, οποιοδήποτε και να είναι, θα ανακτηθεί από το κράτος με αποκοπή σε 15 μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της αποκοπής, είπε, είναι μικρό και περιορισμένο διότι το ποσό της υπερπληρωμής για το 2015 δεν είναι πολύ μεγάλο. Ήταν όμως υποχρέωση του Υπουργείου, εξήγησε, για την ανάκτηση του ποσού που είχε υπερπληρωθεί.

Η προθεσμία που δίδεται στην επιστολή για την υποβολή οποιωνδήποτε παραστάσεων από τους λήπτες όσον αφορά τους τόκους, ανέφερε ο κ. Ασσιώτης, είναι 30 ημέρες από την ημέρα αποστολής. Αναγνωρίζοντας όμως ότι σε αρκετούς η επιστολή έφθασε μέσω ταχυδρομείου προς το τέλος της διορίας αυτής, ο Γενικός Διευθυντής ενημέρωσε ότι η περίοδος αυτή παρατείνεται για ακόμα 30 ημέρες. Οι επηρεαζόμενοι μπορούν να στείλουν οποιεσδήποτε παραστάσεις μέχρι τις 8 Ιουνίου 2016, σημείωσε.

Ερωτηθείς για τα πρόσωπα που αφορά αυτή η κατάσταση, είπε ότι είναι 8.500 άτομα σημειώνοντας ότι τα ποσά των υπερπληρωμών δεν είναι μεγάλα ούτε το ποσό που θα αποκόπτεται στις 15 μηνιαίες δόσεις. Κληθείς να φέρει ένα παράδειγμα, είπε ότι η υπερπληρωμή μπορεί να φτάνει για ολόκληρο το έτος 2015 τα 400-450 ευρώ και αυτό θα διαιρεθεί σε 15 μηνιαίες δόσεις από το επίδομα του χαμηλοσυνταξιούχου.

Σε δήλωσή της η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέλησε να διευκρινίσει ότι η υπερπληρωμή αφορά τους καθαρούς τόκους από καταθέσεις, φέροντας ως παράδειγμα ότι εάν κάποιος έχει 100.000 καταθέσεις στην τράπεζα και παίρνει τόκο 2%, είναι ένα ποσό της τάξης των 2.000 ευρώ. Δεν είναι αποκοπές λόγω αλλαγής κριτηρίων, όπως λέχθηκε, ανέφερε, αφού δεν άλλαξαν τα κριτήρια, απλά ελέγχθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις των ληπτών, εξήγησε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top