“Μέσα από τις μεταρρυθμίσεις, μέσα από κίνητρα, μέσα από τη νοικοκυρεμένη πολιτική που θα ακολουθήσουμε, η ανάκαμψη αλλά και η επανεκκίνηση της οικονομίας που παρατηρείται, θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσει με ψηλότερους ρυθμούς”, δήλωσε ο Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης .
Μιλώντας από το βήμα του 28ου Παγκύπριου Συνέδριου της ΣΕΚ, οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το συνδικαλιστικό κίνημα “το οποίο με υπευθυνότητα συνεργάστηκε στις δύσκολες ώρες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Και αυτό ήταν που συνέβαλε και βοήθησε ώστε αντί περικοπών σε μισθούς, να δημιουργηθούν οι προοπτικές για να περάσουμε στο ΕΕΕ, να δημιουργηθούν συνθήκες που για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια επιτέλους δίδουν ρυθμούς ανάπτυξης – πέρσι 1,6%, το πρώτο τρίμηνο του 2016 2,7%, κάτι που συνδυάζεται και με την ευθύνη και τη διεκδίκηση”.
Υπενθύμισε ότι “ακριβώς ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των οικονομικών, αλλά και της παρέμβασης που έγινε από πλευράς της Υπουργού Εργασίας, σημαντικές συλλογικές συμβάσεις που στο παρελθόν θεωρείτο αδύνατο λόγω και των συνθηκών που επικρατούσαν να επιτευχθούν με τους ξενοδόχους και όχι μόνον. Θα έχει την ευκαιρία να κάνει εκτενή αναφορά η Υπουργός αύριο κατά τη δική της παρέμβαση”.
Αυτό που από δικής μου πλευράς, είπε, “θέλω να σας βεβαιώσω είναι πως με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, όπως πολιτευτήκαμε μέχρι σήμερα, έτσι και θα συνεχίσουμε. Θα προσπαθούμε να αποκαθιστούμε δικαιώματα των εργαζομένων με την πρόοδο που θα παρατηρείται στην οικονομία, για αυτό και η άδικη, ως αποτέλεσμα των συνθηκών, εισφορά που επιβλήθηκε στο παρελθόν στο τέλος του χρόνου τερματίζεται και αναφέρομαι στην έκτακτη εισφορά προς την Άμυνα. Είναι περίπου 80 εκ. ευρώ που θα επιστραφούν στους εργαζόμενους και σίγουρα στην ευρύτερη οικονομία, μια σημαντική συμβολή”, είπε.
“Είμαι βέβαιος”, συνέχισε, “ότι και οι ίδιοι καταγράφετε τη σταδιακή μείωση της ανεργίας. Το πρώτο τετράμηνο του 2016 παρατηρείται μια μείωση της ανεργίας από το 16,2% στο 12,1%, μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις όσον αφορά τον πίνακα ανέργων σε όλη την Ευρώπη”.
Και πρόσθεσε: “Δεν θεωρώ ότι το 12% είναι χαμηλό, δεν θεωρώ ότι έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα, αντίθετα λέγω, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί για αυτό και με υπευθυνότητα θα πολιτευτούμε κατά τρόπο που θα μας επιτρέψει να παρακολουθούμε τη συνεχή πτώση μέχρι να φτάσουμε τα επίπεδα που κάποτε βιώναμε και ήταν ρυθμοί πλήρους απασχόλησης”.
Θέλω την ίδια στιγμή, είπε ο Πρόεδρος απευθυνόμενος προς τους συνέδρους, “να σας βεβαιώσω πως μέσα από τις μεταρρυθμίσεις, μέσα από κίνητρα, μέσα από τη νοικοκυρεμένη πολιτική που θα ακολουθήσουμε, η ανάκαμψη αλλά και η επανεκκίνηση της οικονομίας που παρατηρείται θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσει με ψηλότερους ρυθμούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε πραγματικά λελογισμένα αυτό που θέλουμε να βιώνει ο καθένας”.
Όπως είπε, “διατηρήσαμε παρά την κρίση τον ελάχιστο μισθό πρόσληψης στα 870 ευρώ και καλό είναι να παρακολουθούμε τι γίνεται στην Ευρώπη, ακόμη και σε χώρες που δεν είναι κάτω από μνημόνιο”.
“Προστατεύσαμε 1800 τόσους εργαζόμενους, είτε στην Εκπαίδευση είτε ωρομίσθιους. Φροντίσαμε μέσα από το διάλογο να δημιουργήσουμε προοπτικές μονιμοποιήσεως, μέσα από τα αορίστου διαρκείας συμβόλαια που στο παρελθόν ήταν είτε δεκαπενθήμερα, είτε μηνιαία, είτε εξαμηνιαία. Προσπαθούμε μέσα από τις θεωρήσεις, επιθεωρήσεις των διαφόρων εργοταξίων να διαπιστώσουμε την αδήλωτη εργασία και με αυστηρότητα να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που είναι εις βάρος των εργαζομένων.”
“Πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να νιώθουμε ότι ποτέ δεν παραγνωρίζαμε όπως και δεν παραγνωρίζουμε τους εργαζόμενους. Διότι χωρίς τους εργαζόμενους δεν μπορεί να υπάρξουν επιχειρήσεις, χωρίς τις επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρξει βεβαίως το κέρδος, τα έσοδα του κράτους, τα έργα ανάπτυξης, γενικότερα ευημερία. Έτσι θα πρέπει να γίνεται ένας συνδυασμός, μια πραγματική συνέργεια μεταξύ κράτους, εργοδοτών, εργαζομένων για να υπάρχει κοινό όφελος προς όλους”.
“Μέσα ακριβώς από αυτές τις πολιτικές, τις πολιτικές της σύνεσης και της νοικοκυροσύνης είναι που αποφεύγεται η αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ, κάτι που ήταν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και το πετύχαμε, μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα αφού αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε συνεργαζόμενοι και εργαζόμενοι για το καλό της οικονομίας χωρίς να θέλουμε τον οποιονδήποτε καθοδηγητή ή κηδεμόνα”.
“Είναι μέσα από αυτές τις πολιτικές που φέτος το Μάρτη έχουμε απαλλαγεί οριστικά από την κηδεμονία των οποιωνδήποτε. Μπορούμε από μόνοι μας να νοικοκυρευτούμε και να δημιουργήσουμε και πάλι συνθήκες ευημερίας τις οποίες ο λαός μας επιθυμεί”, κατέληξε.
Αναφερόμενος στον απερχόμενο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκο Μωυσέως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε την προσφορά και τη δράση του κ. Μωυσέως, σημειώνοντας ότι “με την παρουσία και την εν γένει δράση του προσέδωσε κύρος στο συνδικαλιστικό κίνημα και ανέδειξε τον καθοριστικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει σε σύγχρονες κοινωνίες”.
Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι ο διάδοχος του “θα συνεχίσει αυτή την παράδοση που δημιούργησε στη ΣΕΚ” και ευχήθηκε ταυτόχρονα “καλή επιτυχία στους υποψηφίους και καλό κουράγιο για τη συνέχεια”.
“Θέλω να σας βεβαιώσω πως όποιος και να είναι ο νέος ΓΓ της ΣΕΚ θα συνεχίσουμε την ίδια εποικοδομητική συνεργασία για το καλό του συνόλου της πατρίδας, ιδιαίτερα όμως των εργαζομένων. Όπως επίσης και με τις υπόλοιπες των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ένα διάλογο που νομίζω ότι απέδωσε και αποδίδει”, είπε.
Στο δικό του χαιρετισμό, ο απερχόμενος ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως τόνισε ότι “η έξοδος της Κύπρου από το Μνημόνιο είναι ήδη ένα γεγονός, όμως η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση και πως τα ποσοστά ανεργίας είναι ψηλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια απειλούν την ευρωστία και την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας στο σύνολο της”.
Ανέφερε ότι “η εποχή μετά το Μνημόνιο θα είναι εξίσου δύσκολη καθώς η Κύπρος θα πρέπει σταδιακά να εξοφλήσει τα δάνεια που έλαβε με έσοδα και πόρους που θα προκύψουν μέσα από την ανάπτυξη”, επισημαίνοντας πως η Κύπρος “θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της μετά – μνημονίου εποχής, αν επικρατήσουν οι αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αποκατάστασης των θεσμών που τόσο βάναυσα έχουν τρωθεί τα τελευταία χρόνια, πολλές φορές από τους ίδιους τους ανθρώπους που εξελέγησαν, είτε διορίστηκαν για να τους προστατεύουν και να τους υπηρετούν”.
Κάλεσε δε την Κυβέρνηση και την πολιτεία στο σύνολό της “να λάβουν μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής και η εκπόνηση οδικού χάρτη για την είσπραξη των καθυστερημένων φόρων που συμποσούνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, βελτίωση της εθνικής παραγωγικότητας, απλοποίηση από την Κεντρική Τράπεζα των διαδικασιών χρηματοδότησης της οικονομίας και έναρξη κοινωνικού διαλόγου με το συνδικαλιστικό κίνημα για το σχεδιασμό μιας γενικής φορολογικής μεταρρύθμισης”.
Όσον αφορά τις πολιτικές για μείωση και συγκράτηση της ανεργίας, ο κ. Μωυσέως είπε ότι “θα πρέπει να υλοποιηθούν τα αναπτυξιακά έργα που εξήγγειλε – ανά επαρχία – ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”, σημειώνοντας ότι “η υλοποίηση τους θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για απλοποίηση πολεοδομικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών του δημοσίου τομέα, να προχωρήσει τάχιστα η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ώστε να βοηθηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία να προχωρήσει σε κάθε μορφή ανάπτυξης”.
Για τους ημικρατικούς οργανισμούς, κάλεσε εκ μέρους της ΣΕΚ την Κυβέρνηση “να προσέλθει σε διάλογο, να λάβει σοβαρά υπόψη την ιδιαιτερότητα του κάθε οργανισμού, να προχωρήσει σε αποφάσεις για εκσυγχρονισμό και απόκομματικοποίηση τους και να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα τους κατά τρόπο που θα βελτιώνει την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα τους προς όφελος της χώρας και του κοινωνικού συνόλου”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις