ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιωάννης Κασουλίδης:«Για να λυθεί το Κυπριακό εντός του 2016 χρειάζονται δύο να χορέψουν το ταγκό»

Ιωάννης Κασουλίδης:«Για να λυθεί το Κυπριακό εντός του 2016 χρειάζονται δύο να χορέψουν το ταγκό»

Για να λυθεί το Κυπριακό εντός του 2016 «χρειάζονται δύο να χορέψουν το ταγκό», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ πρόσθεσε ότι ότι δεν αλλάζει η επιθυμία της ε/κ πλευράς για λύση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης είπε εξάλλου ότι οι νέες εξηγήσεις από πλευράς του Βοηθού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, δείχνουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν κατάλαβαν πού είναι το πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν προσωποποιεί το θέμα και δεν είναι επιδίωξή της η δημόσια απολογία.

Ως προς την αναβολή της αυριανής συνάντησης των ηγετών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «με αυτά που έχουν προηγηθεί, δεν θεωρείται πρόσφορο να βρεθούν εκεί οι ηγέτες», καθώς δεν θα είναι εποικοδομητική ή ευχάριστη η συνάντηση.

Είπε ότι τα Ηνωμένα έθνη έχουν ευθύνη «να εξηγήσουν επακριβώς και πειστικά και όχι με τον τρόπο που εξηγούν, που υποτιμούν τη νοημοσύνη, τι ακριβώς έχει συμβεί». Μέχρις ότου ξεκαθαρίσει αυτό, δεν θα ήταν καλό να γίνει η αυριανή συνάντηση, πρόσθεσε.

Ως προς την παρότρυνση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ αναφορικά με τις συναντήσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «και εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να επαναλάβουμε τις συναντήσεις το συντομότερο δυνατό», όμως τα ΗΕ πρέπει να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα.

Σε ερώτηση αν όντως πρόκειται για πρόχειρη ή μη προσχεδιασμένη συνάντηση, όπως διατείνονται τα ΗΕ, κ. Κασουλίδης είπε ότι «ο κ. Ακιντζί δεν πήγαινε (στην Κωνσταντινούπολη) αν δεν έκλεινε ραντεβού με τον Γενικό Γραμματέα».

Διερωτήθηκε ακόμη γιατί δεν διαψεύστηκε ο ισχυρισμός της τουρκικής πλευράς ότι ο Έρντογάν έστειλε αεροπλάνο να παραλάβει τον κ. Ακιντζί μόλις καθορίστηκε η συνάντηση.

Η υπαιτιότητα των ΗΕ και όσων συμβουλεύουν τον ΓΓ εντοπίζεται στο ότι όφειλαν να μην προβαίνουν σε ασχεδίαστες, πρόχειρες και αβίαστες κινήσεις, οι οποίες χαλούν το κλίμα των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Υπουργός.

Αν ήταν ανεπίσημη και τυχαία η συνάντηση, συνέχισε, «όφειλαν να διαψεύσουν πρώτα την τουρκική πλευρά, η οποία παρουσίαζε ξεκάθαρα ότι ήταν το θέμα μιας κανονικής συνάντησης με τον ΓΓ», είπε ενώ συμπλήρωσε ότι «η φωτογραφία αυτό λέει».

Είπε ακόμη ότι ο κ. Ακιντζί πρέπει να καταλάβει ποια είναι η ουσία του κυπριακού προβλήματος. «Υπάρχει ο στρατός της Τουρκίας και η δύναμη των όπλων που επέβαλε τετελεσμένα στην Κύπρο» ενώ με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, οι Τ/κ βρίσκονται εκτός διεθνούς νομιμότητας. Με τη λύση του Κυπριακού θα λυθούν αυτά τα θέματα, μαζί με όσα είναι σημαντικά για την ε/κ πλευρά, δηλαδή την απαλλαγή από την κατοχή και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, είπε ο κ. Κασουλίδης.

Σε ερώτηση αν έχει καθοριστεί νέα συνάντηση των δύο ηγετών, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «δεν είναι επ` αόριστον η αναστολή, είναι για την αυριανή συνάντηση».

Ως προς τις αντιδράσεις κομμάτων και τις επικρίσεις περί ανοχής προς τον Μουσταφά Ακιντζί, όπως συνέβη και στο Νταβός, ο κ. Κασουλίδης είπε «έτερον εκάτερον» καθώς «το Νταβός δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη Σύνοδο που έγινε στην Κωνσταντινούπολη», εφόσον στην τελευταία περίπτωση πρόκειται για διάσκεψη των ΗΕ με συμμετοχή των κρατών μελών. Το Νταβός, συνέχισε, δίνει ευκαιρίες σε αρχηγούς κρατών, επιχειρηματίες και άλλους να έχουν συναντήσεις στο περιθώριο του Φόρουμ.

Πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός με τη διαδικασία των καλών υπηρεσιών του ΓΓ, σύμφωνα με τους όρους εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, είπε. Στην Κωνσταντινούπολη, συνέχισε, πήγαμε για τη συγκεκριμένη Σύνοδο των ΗΕ και για τίποτα άλλο.

Ως προς την «ανοχή» ή την καλή θέληση που επιδεικνύεται προς τον κ. Ακιντζί, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτό σταματά ξεκάθαρα σε ένα σημείο: «Τα θέματα κοινοτήτων μέσα στη διαδικασία των ΗΕ δεν μπορούν να ξεφεύγουν της γραμμής της ύπαρξης διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους, μέλους του ΟΗΕ, με αποστολές σε διεθνείς διασκέψεις που έχουν να κάνουν με τη δουλειά των ΗΕ».

Σε άλλη ερώτηση αν η Κυβέρνηση αναμένει την απολογία των ΗΕ, ο κ. Κασουλίδης διερωτήθηκε αν υπάρχει κανείς που πείθεται από τις μέχρι τώρα εξηγήσεις των ΗΕ. Συμπλήρωσε ότι δεν είναι επιδίωξη η δημόσια απολογία ή το να ταπεινώσουμε κάποιους.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το ρόλο του Ειδικού Συμβούλου το ΓΓ, Έσπεν Μπαρ Έιντε, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «δεν προσωποποιούμε τις ενέργειες», καθώς «το αντικείμενο της προσοχής μας είναι η ενέργεια αυτή καθ` αυτή».

Σε άλλη ερώτηση για τις προσδοκίες ενόψει της μετάβασής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «σε αυτή τη φάση θέλουμε μόνο τη στήριξη των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ και όχι την ανάμειξη».

Δεν απέκλεισε αυτό να αλλάξει, υπέρ μιας παραίνεσης προς την πλευρά της Άγκυρας στο θέμα της ασφάλειας, που όπως είπε, είναι καθοριστικό.

«Άλλο να ξέρεις ότι προχωράς σε μια λύση, απαλλαγμένη από ξένους στρατούς και μονομερή επεμβατικά στρατιωτικά δικαιώματα», είπε, καθώς κάτι τέτοιο αλλάζει εντελώς την εικόνα του Κυπριακού, όπως σημείωσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τέλος ότι λύση σημαίνει μια αμοιβαία διευθέτηση και οι προτάσεις πρέπει να ανοίγουν τον δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή. «Η Τουρκία ακόμη δεν άνοιξε τα χαρτιά της. Υποστηρίζει τη διαδικασία, αλλά δεν έδειξε ποιες θέσεις έχει προς εξυπηρέτηση του στόχου της αμοιβαίας διευθέτησης», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top