ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι άνδρες δεν ζουν όσο οι γυναίκες - Η βιολογική εξήγηση

Γιατί οι άνδρες δεν ζουν όσο οι γυναίκες - Η βιολογική εξήγηση

Η απώλεια του χρωμοσώματος Y σε συστάδες αιμοποιητικών κυττάρων κατά τη διάρκεια του χρόνου συνεχίζει να αποτελεί μια αποδεκτή από τους επιστήμονες βιολογική εξήγηση του γιατί οι άνδρες κατά μέσο όσο έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής συγκριτικά με τις γυναίκες.

Επιπλέον ερευνητές από το σουηδικό Πανεπιστήμιο της Ουπσάλα σε δημοσίευσή τους στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Human Genetics διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με δείγματα αίματος όπου είχε «χαθεί» το Y χρωμόσωμα ανέπτυξαν νόσο του Άλτσχάιμερ με την ίδια συχνότητα που παρατηρείται σε ανθρώπους που γεννήθηκαν με γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η απώλεια του Y χρωματοσώματος εξηγούν οι ερευνητές παρουσιάζεται στο 17% των ανδρών και είναι πιο πιθανή σε καπνιστές και ηλικιωμένους.

Η σουηδική έρευνα διευρύνει την ήδη διατυπωμένη θεωρία ότι η απώλεια του Y χρωματοσώματος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο, προσθέτοντας μια ακόμη παράμετρο, εκείνη του συσχετισμού της απώλειας του εν λόγω χρωματοσώματος με την εμφάνιση Άλτσχάιμερ. Αν και ο λόγος που παρατηρείται αυτό δεν είναι αποσαφηνισμένος, οι ερευνητές εκτιμούν ότι σχετίζεται με τη μείωση της άμυνας του ανοσοποιητικού.

«Η απώλεια του Y δεν σημαίνει ότι υπάρχει 100% πιθανότητα να πάθουμε καρκίνο ή Άλτσχαιμερ» εξηγούν οι ερευνητές και επισημαίνουν ότι μελλοντικά η εξέταση αναφορικά με την απώλειά του θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο βιοδείκτη εκτίμησης του κινδύνου νόσου και πιθανώς να πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην πρώιμη διάγνωση και θεραπεία των νόσων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top