ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο αεροπειρατής... της Κύπρου απείλησε με εκρηκτικά για να εναντιωθεί στην αιγυπτιακή Κυβέρνηση

Ο αεροπειρατής... της Κύπρου απείλησε με εκρηκτικά για να εναντιωθεί στην αιγυπτιακή Κυβέρνηση

Ο Κυβερνήτης και συγκυβερνήτης του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στο οποίο διενεργήθηκε αεροπειρατεία στις 29 Μαρτίου 2016, με βάση τη μαρτυρία που κατατέθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και το αίτημα για έκδοση του εκζητούμενου Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, στην Αίγυπτο, κατέθεσαν ότι επιβάτης απείλησε ότι θα προκαλέσει ανάφλεξη εκρηκτικών τα οποία φαίνονταν στη ζώνη του, ώστε να εναντιωθεί στην πολιτική της αιγυπτιακής Κυβέρνησης.

Η αναφορά στη μαρτυρία του Κυβερνήτη και Συγκυβερνήτη που προσκόμισαν οι αιγυπτιακές αρχές με το αίτημα για έκδοση του Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, έγινε κατά την αντεξέταση της λειτουργού του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γιούλικας Χατζηπροδρόμου, η οποία αντεξεταζόμενη είπε στο Δικαστήριο ότι ο εκζητούμενος δεν εκζητείται για να διωχθεί πολιτικά, αλλά για άλλα ποινικά αδικήματα.

Η κ. Χατζηπροδρόμου επανέλαβε στο Δικαστήριο ότι στο πλαίσιο των διμερών συμβάσεων οι διαβεβαιώσεις που δίνονται σε επίπεδο κυβερνήσεων των συμβαλλομένων κρατών στην έκδοση φυγοδίκων πρέπει να γίνονται σεβαστές και αποδεκτές χωρίς την όποια διερεύνηση άλλων συμφερόντων προσθέτοντας ότι οι αιγυπτιακές αρχές διαβεβαίωσαν ότι ο εκζητούμενος θα τύχει δίκαιης δίκης με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα του.

Η κατάθεση μαρτυρίας υπέρ της αίτησης για έκδοση ολοκληρώθηκε την 6η Ιουνίου και η εξέταση της υπόθεσης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας θα συνεχιστεί με την κατάθεση μαρτυρίας υπέρ του εκζητουμένου, από τον ίδιο τον Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, Λειτουργό της Υπηρεσίας Ασύλου, και ειδικό σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε νέες δικασίμους που ορίστηκαν στις 17 Ιουνίου στις 11.00, 22 και 23 Ιουνίου στις 12.00 , 24. Ιουνίου στις 11.00 και εάν παραστεί ανάγκη και στις 27 Ιουνίου στις 7.30.

Κατά τη δικάσιμο της 6ης Ιουνίου και την αντεξέταση της κ. Χατζηπροδρόμου, ο δικηγόρος του εκζητουμένου Ροβέρτος Βραχίμης υπέβαλε στη μάρτυρα ότι με βάση τον, κυρωθέντα της σύμβασης μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, νόμο, τα έγγραφα πρέπει να πιστοποιούνται από Δικαστή Πταισματοδίκη και ως εκ τούτου τα συνοδευτικά της αίτησης έγγραφα δεν πληρούν τη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου.

Η κ. Χατζηπροδρόμου ανέφερε στο Δικαστήριο ότι όλα τα έγγραφα πιστοποιούνται από λειτουργό Εισαγγελέα και διευκρίνισε ότι η Γενική Εισαγγελία της Αιγύπτου υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι ο λόγος της καθυστέρησης στην καταχώρηση της εξουσιοδότησης του Υπουργού Δικαιοσύνης ήταν επειδή απαιτείτο εκτός από τη μετάφραση και η πιστοποίηση και σφράγιση των εγγράφων.

Συμπλήρωσε ότι τα έγγραφα που διαβίβασαν οι αιγυπτιακές αρχές είναι σφραγισμένα με επεξήγηση της σφραγίδας και ότι κάθε μετάφραση έχει πιστοποίηση.

Περαιτέρω η κ. Χατζηπροδρόμου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου δεν είναι περιοριστικό σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση και περιλαμβάνει πιστοποίηση από λειτουργό της διπλωματικής υπηρεσίας – λειτουργό της Πρεσβείας της αιτούσας χώρας.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι κάθε έγγραφο συνοδεύεται με ρηματική διακοίνωση, φέρει πρωτότυπη σφραγίδα με μελάνι και υπογραφή με μελάνι.

Ο δικηγόρος του εκζητούμενου υπέβαλε στη μάρτυρα ότι πρέπει να γίνει πιστοποίηση των εγγράφων αυτών, προσθέτοντας ότι κανένα έγγραφο δεν είναι πιστοποιημένο και πως οι καλυπτικές επιστολές δεν πληρούν την απαίτηση του νόμου.

Η μάρτυρας είπε ότι τα έγγραφα είναι πιστοποιημένα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αιγύπτου, και ανέφερε ότι οι ρηματικές διακοινώσεις δεν είναι απλές καλυπτικές επιστολές, άλλα ως έγγραφα έχουν αυξημένη ισχύ.

Επικαλούμενος το τεκμήριο 8 στο οποίο περιέχεται η μαρτυρία του μάρτυρα 5 (συγκυβερνήτης του αεροσκάφους), ο κ. Βραχίμης ανέφερε ότι ο συγκυβερνήτης κατέθεσε ότι ένας επιβάτης απείλησε ότι θα προκαλέσει έκρηξη εκρηκτικών τα οποία φαίνονταν στη ζώνη του, ώστε να εναντιωθεί στην πολιτική της αιγυπτιακής Κυβέρνησης, υποβάλλοντας στη μάρτυρα ότι η μαρτυρία του συγκυβερνήτη αποτελεί μέρος της μαρτυρίας επί της οποία ζητείται να εκδοθεί ο πελάτης του και στην οποία καταγράφεται η εναντίωση του στις αιγυπτιακές αρχές, προσθέτοντας ότι το ίδιο λέει και ο μάρτυρας 6 που είναι ο Κυβερνήτης του αεροσκάφους.

Περαιτέρω υπέβαλε στη μάρτυρα πως είναι ξεκάθαρο ότι η έκδοση στηρίζεται στη μαρτυρία ότι αυτή η πράξη έγινε σε αντίθεση με τις πράξεις και τις πολιτικές της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης αναφέροντας ότι δεν μπορεί να ζητηθεί έκδοση εάν το αδίκημα είναι πολιτικό.

Η κ. Χατζηπροδρόμου ανέφερε ότι δεν μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα για πολιτικό αδίκημα και πολιτική δίωξη από αυτές τις γραμμές και παρέπεμψε στις διαβεβαιώσεις των αιγυπτιακών αρχών ότι κανένα από τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η έκδοση δεν είναι πολιτικό αδίκημα.

Περαιτέρω η κ. Χατζηπροδρόμου είπε ότι οι διαβεβαιώσεις έχουν πολύ περισσότερη βαρύτητα, από το συμπέρασμα που η υπεράσπιση θεωρεί ότι μπορεί να εξαχθούν από τη συγκεκριμένη αναφορά στη μαρτυρία.

Ερωτηθείσα πώς αποφάσισε ότι ο εκζητούμενος ότι θα τύχει δίκαιης δίκης και προώθησε την αίτηση των αιγυπτιακών αρχών προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για εξουσιοδότηση, απάντησε ότι κατείχε όλα τα στοιχεία και έγγραφα που βάσει του νόμου, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για σκοπούς διαδικασίας έκδοσης.

Ερωτηθείσα κατά πόσο διερεύνησε αν παρατηρούνται καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αιτούσα χώρα με απλή εξερεύνηση στο διαδίκτυο και εάν έναντι του ενδεχομένου παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα υπερισχύσει ο τύπος και όχι η ουσία, η κ. Χατζηπροδρόμου ανέφερε ότι τα συμβαλλόμενα μέρη οφείλουν να μην αμφισβητούν τις διαβεβαιώσεις που ή μια χώρα δίνει στην άλλη.

“Λαμβάνονται υπόψη οι διαβεβαιώσεις και όχι αοριστίες” συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα κατά πόσο γνωρίζει ότι με βάση νόμο της 27ης Οκτωβρίου του 2014, ο οποίος δεν ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο, αλλά τέθηκε σε εφαρμογή από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, πολίτες μη στρατιωτικοί στην Αίγυπτο, δικάζονται στα στρατιωτικά δικαστήρια, η μάρτυρας ανέφερε ότι δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο νόμο προσθέτοντας ότι ως συμβαλλόμενο κράτος οφείλουμε να σεβόμαστε διαβεβαιώσεις που δίνονται στα πλαίσια των συμφωνιών, οι οποίες έχουν βαρύτητα και ισχύ.

Αγνοούμε άλλους σκοπούς και συμφέροντα και επικεντρωνόμαστε στα επίσημα έγγραφα, συνέχισε λέγοντας ότι αποτελεί βασική προϋπόθεσή της σύμβασης έκδοσης φυγοδίκων, που έχουν κυρώσει οι πλείστες χώρες, ο σεβασμός προς τις διαβεβαιώσεις και τα έγγραφα.

Δεν μπορούμε με ελαφρότητα και επιπολαιότητα να την αγνοούμε τις συμβάσεις και να λαμβάνουμε υπόψη εξωγενείς παράγοντες, συμπλήρωσε.

Επανεξεταζόμενη, η μάρτυρας είπε ότι μεταξύ των εγγράφων που διαβίβασαν οι αιγυπτιακές αρχές περιλαμβάνονται δύο εντάλματα σύλληψης, ένα από το Γενικό Εισαγγελέα της Δυτικής Αλεξάνδρειας, ως τοπικό ένταλμα και ένα μεταγενέστερο, από τον Εισαγγελέα, στον οποίο υπάγεται ο εισαγγελέας της Αλεξάνδρειας και είναι διεθνές ένταλμα σύλληψης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Την πιλοτική λειτουργία της εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μήνυμα του για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top