ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: «Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επιδιώκει συνομοσπονδία»

Ακιντζί: «Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επιδιώκει συνομοσπονδία»

Από τις 17 Ιουνίου θα συναντώνται κάθε Τρίτη και Παρασκευή, συνολικά τέσσερις φορές τον τρέχοντα μήνα, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης της 1ης Ιουλίου, ενώ και τον ερχόμενο μήνα θα συνεχιστεί παρόμοια φόρμουλα, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Πρόσθεσε ότι κάθε φορά θα συζητούν καθορισμένα κεφάλαια που δεν έχουν ακόμη κλείσει, στα οποία υπάρχουν διαφορές. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η τ/κ πλευρά δεν καταθέτει προτάσεις για την ίδρυση συνομοσπονδίας, καθώς δεν έχει τέτοια πρόθεση.

Η πρόταση για τις ημέρες των συναντήσεων ήταν δική του και έγινε αποδεκτή, είπε, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον εντατικό ρυθμό πιστεύει ότι θα επιτύχουν μια πιο παραγωγική εργασία, υπενθυμίζοντας ότι στην ε/κ πλευρά δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το θέμα του διαπραγματευτή.

Εάν, συνέχισε, ο κ. Μαυρογιάννης εκλεγεί στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 13 Ιουνίου, θα υπάρξει θέμα διορισμού νέου διαπραγματευτή. Εάν όμως δεν εκλεγεί, πρόσθεσε, τότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με εκείνον, «αλλά αυτό είναι θέμα του 'νότου', αυτοί θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο διαπραγματευτής».

Ο ίδιος, είπε, έχει δεκάδες φορές εκφράσεις τη θέση ότι η χρονική περίοδος μέχρι το τέλος του χρόνου είναι σημαντική και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί σήμερα διαπίστωσε ότι το ίδιο αισθάνονται όλες οι πλευρές. Και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τα ΗΕ, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, παρουσίασαν την ίδια κατανόηση στο θέμα της αξιολόγησης με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο αυτής της περιόδου, επίτευξη της λύσης, εάν είναι εφικτό, πριν βγει το τρέχον έτος και να μην παραδώσουν στις επόμενες γενιές της Κύπρου αυτό το πρόβλημα αλλά να οικοδομήσουν ένα νέο μέλλον για τους νέους.

 «Για εμένα είναι πολύ σημαντική αυτή η ομαδική κατανόηση. Εύχομαι αυτές οι προσπάθειές μου να μην πάνε χαμένες», είπε.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την καταγραφή των συγκλίσεων μέχρι σήμερα, είναι χάσιμο χρόνου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δημιουργήθηκε μια συναντίληψη ότι δεν χρειάζεται η ετοιμασία ενός τέτοιου εγγράφου, επειδή «εμείς ξέρουμε πού είναι οι συγκλίσεις, πού υπάρχουν σημεία αποκλίσεων. Βεβαίως αυτά μπορούμε να τα ετοιμάσουμε για εμάς, για εσωτερικούς μας λόγους. Αυτοί τα ετοιμάζουν γι` αυτούς και εμείς για εμάς. Κάποιες προετοιμασίες κάνουν τα ΗΕ αλλά οι υφιστάμενες συγκλίσεις που έγιναν στο παρελθόν, είναι τα σημεία που - όπως λέγεται συνεχώς – έχουν μετατραπεί σε μαύρα και αυτά τα σημεία είναι ξεκάθαρα».

Γι αυτό, είπε, δεν είναι λογικό να χάσουν χρόνο σε αυτά αλλά να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τα σημεία στα οποία δεν υπάρχουν συγκλίσεις κι αυτό αποφάσισαν να κάνουν. «Γι` αυτό να σταματήσουμε για να ετοιμάσουμε ένα νέο έγγραφο δεν θα το κάνουμε, δεν χρειάζεται».

Σήμερα (8/6), συνέχισε, αποφάσισαν ποια ζητήματα ανά κεφάλαιο θα συζητήσουν στις επόμενες 3-5 συναντήσεις, δίδοντας ως παράδειγμα ότι στην επόμενη συνάντηση θα συζητήσουν τις ομοσπονδιακές αρμοδιότητες. Σε ποια σημεία δεν υπάρχουν συγκλίσεις, σε ποια υπάρχουν, σε ποια θέματα δεν υπάρχει ξεκαθάρισμα ακόμα.

Αυτά τα θέματα είναι γνωστά αλλά οι πλευρές θα τα ξανασυζητήσουν, πρόσθεσε. Στο τέλος, είπε, στις 17 Ιουνίου θα συναντηθούν και θα ξέρουν ποια είναι τα σημεία σύγκλισης, σε ποια δεν υπάρχει συμφωνία και πώς μπορούν να ξεπεράσουν αυτά μη συμφωνηθέντα ζητήματα.

Στην ερώτηση τι θα γίνει με τους διαπραγματευτές, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι «το καθήκον τους δεν τελειώνει. Εμείς θα συναντιόμαστε δύο μέρες την εβδομάδα, αυτοί κάθε μέρα και θα ετοιμάζουν το έδαφος για τους ηγέτες». Επειδή ο κ. Μαυρογιάννης δεν είναι εδώ αυτή τη στιγμή, αυτό δεν μπορεί να γίνει, είπε ο Τ/κ ηγέτης, όμως οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν γενικά να δουλεύουν με τον τρόπο που το έκαναν και το κεφάλαιο το οποίο θα συζητούν οι ηγέτες, τις λεπτομέρειές του θα συζητούν οι διαπραγματευτές και εάν επιτευχθούν συγκλίσεις, με την έγκριση των ηγετών, τότε οι ηγέτες θα έχουν λιγότερα σημεία διαφωνιών να συζητήσουν.

Γι` αυτό, ανέφερε, ο ρόλος των διαπραγματευτών σε αυτή την διαδικασία είναι πολύ σημαντικός και είναι επίσης σημαντικό να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα του Ανδρέα Μαυρογιάννη και εάν αυτός εκλεγεί στη θέση (του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ) τότε να διοριστεί άμεσα διαπραγματευτής.

Σε άλλη ερώτηση ότι οι δηλώσεις από την ε/κ πλευρά κάνουν αναφορά σε συνομοσπονδία και εάν η τ/κ πλευρά έχει καταθέσει τέτοια πρόταση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η τ/κ πλευρά με σοβαρότητα επιδιώκει μια ομοσπονδιακή λύση και γνωρίζει τι είναι εφικτό και τι όχι σε αυτή τη χώρα.

Η συνομοσπονδία, είπε, μπορεί να είναι η ίδρυση μιας συνεργασίας δύο ανεξάρτητων αναγνωρισμένων κρατών σε περιορισμένους τομείς. Από τη μια, είπε, υπάρχουν δύο χωριστά, ανεξάρτητα, αναγνωρισμένα κράτη και από την άλλη υπάρχει και το αντίθετο αυτού, το ενιαίο κράτος. Εμείς θα μπορούμε να βγούμε να ισχυριστούμε με πολλά επιχειρήματα ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς είναι κοντά στο ενιαίο κράτος, αλλά δεν το κάναμε, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί.

Εμείς προτιμούμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι δεν είναι σωστό και ούτε αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα να λέγεται ότι κάποιες σκέψεις της τ/κ πλευράς είναι συνομοσπονδιακές. Κάνουν, είπε, προτάσεις που είναι στο πνεύμα της ομοσπονδίας, σύμφωνες με το ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

«Γιατί εμείς γνωρίζουμε ότι σε αυτό το νησί είναι πιθανή η δημιουργία μιας ομοσπονδίας, διζωνικής, δικοινοτικής που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα. Γι` αυτό δεν είναι σωστό να μας αποδίδονται προτάσεις συνομοσπονδιακές, αφού δεν έχουμε μια τέτοια πρόθεση, ούτε τέτοια συμπεριφορά».

Ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αλλά και η άλλη πλευρά πρέπει να παραμείνει μακριά από προσεγγίσεις για ένα ενιαίο κράτος γιατί δεν θα κάνουμε ένα τέτοιο κράτος στην Κύπρο, ανέφερε ο κ. Ακιντζί. «Θα ιδρύσουμε ένα ενωμένο, ενοποιημένο κράτος, μια ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο».

Βεβαίως, συνέχισε, αυτή η ομοσπονδία θα έχει δύο συνιστώσες πολιτείες, οι αρμοδιότητες των οποίων, όπως και οι αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα είναι τα θέματα που θα συζητήσουν στην πρώτη τους συνάντηση οι ηγέτες στις 17 Ιουνίου, και θα αναζητήσουν – σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη – συγκλίσεις στα σημεία όπου δεν υπάρχουν.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Σε κατάσταση συναγερμού Λευκωσία και Αθήνα για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας - Ανοιχτή Γραμμή με Βρυξέλλες

• Έκλεισε ραντεβού μαζί τους για αγορά κρυπτονομισμάτων και τον λήστεψαν - Τον χτύπησαν στο κεφάλι και του απέσπασαν πολλές χιλιάδες ευρώ

• Οδηγοί Προσοχή: Έντονες βροχοπτώσεις σε διάφορές περιοχές της Κύπρου - Περιορισμένη ορατότητα στους αυτοκινητόδρομους

• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν

• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής

• Ευθύμιος Δίπλαρος και Αργυρώ Ροτσίδου εύχονται «καλά Χριστούγεννα» με τις πιτζάμες τους - Δείτε φωτογραφίες



Εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 η Λευκωσία

Εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 η Λευκωσία

Οδηγία Navtex για γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εξέδωσε το ΚΣΕΔ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top